|
|
Aqua substrate II czarne i brązowe różnice
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Jaka jest różnica poza kolorami  w tych substratach ? I czy to prawda że czarne podłoże nie rozpada się tak szybko jak brązowe ? Z czego to wynika ?
-

kazujama
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Nie ma różnic pod względem żyzności tych dwóch wersji, różnią się nieco składem mineralnym mającym wpływ na kolor. podobno wersja czarna może być bardziej podatna na zniszczenie granulek przez przesuszenie lub zgniatanie.
-

slavcio89
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Kraśnik
A ktory z substratow jest najkorzystniejszy w kategoria trwalosc/cena ?
-

kazujama
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Z tych obu lepszy będzie np. pro soil. Według mnie aqua substrate II nie jest warty swojej ceny, jałowy, do tego się bardzo rozpada, ja mam wersje czarną i gdybym nie kupił jej z b. dużym rabatem to byłbym bardzo zły 
-
men200
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Lublin
nie zawracałbym sobie głowy tym substratem, rozpada się, AS wychodzi drogo w stosunku do jakości, po 3 miesiącach nic w nim już nie ma, nie polecam. Pro soila, sobie ogarnij, a jak nie duży baniak to Amazonię.
-
hmb
●
- Ranga: Początkujący
Baniak 63 litry wiec nieduzy  rozwazam kupno Pro Soil a co sadzicie na temat Tetra Plant ?
-

kazujama
●
Aqua substrate II mam w swoim akwa już prawie rok i jakoś mi się nie rozwala a rośliny rosną ładne. 
-

frasunek30
●
- Miasto: Głogów
a czy dobrym pomysłem jest żeby na Aqua substrate II dać 1 cm czarnego żwiru ?
-

kazujama
●
Żwir na substrat to zły pomysł, bo zaraz wszystko się pomiesza i będzie paskudnie to wyglądać, jak napisał kolega powyżej, do takiego baniaka tylko pro soil lub amazonia
-
men200
●
- Miasto: Lublin
A podobno pro soil wchlania po4 i moga pojawic sie glony ktos cos o tym wie? A uzywajac pro soil badz AS kiedy robic 1 podmiane oraz kolejne i po jakim czasie lac makro i mikro bo domyslam sie ze co2, carbo i potas to lac od poczatku?
-
Aquaril69
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
pro soil wchłania, ale jak nie lałem po4 to tez wszystko zajebiście rosło, ważne żeby 100% kran był lany przez ok. 3 miesiące jak chcesz mieć ładnego Henia, bo bardzo zwala KH, a mały heniek nie lubi KH poniżej 4, co2, carbo, potas od początku.
-
hmb
●
A ja drugi raz 72l zalałem na AS II+ (w stopce link). Jak na swoją cenę to jakość jest zadowalająca. Trzeba zwrócić uwagę na to czy substrat nie jest przesuszony, to bardzo ważne, bo problemy gwarantowane. Pierwsze akwarium na AS II+ było na początku bardzo problematyczne, drugie to już co innego. Woda szybko się wyklarowała.
Dobrze jest robić po zalaniu codzienne podmiany, bo podłoże wywala do wody masę substancji i może to skutkować glonami, brązowym pyłem na sprzęcie i roślinach.
Podsumowując: za tą cenę 50-60 zł za worek 5,4kg - warto.
-
DavyJones
●
DavyJones napisał(a):Dobrze jest robić po zalaniu codzienne podmiany, bo podłoże wywala do wody masę substancji i może to skutkować glonami, brązowym pyłem na sprzęcie i roślinach.
A ile tej wody podmieniać ? Bo wystartowałem w sobotę na tym podłożu i dostałem info że mam zrobić podmianę raz w tygodniu 30%. Ty piszesz że codziennie ..... i zgłupiałem 
-

danielevsky
●
- Miasto: Głogów
Codziennie przez pierwszy tydzień. Ja robiłem tak własnie z 30%. Potem podmiany są znacznie rzadsze - tygodniowe.
Przy czym ja wystartowałem na dojrzałym filtrze. Jak pojawiły się glony to Carbo i strzykawka. Zacząłem też podawać nawozy bo rośliny stanęły w pewnym momencie.
-
DavyJones
●
DavyJones napisał(a):Codziennie przez pierwszy tydzień. Ja robiłem tak własnie z 30%. Potem podmiany są znacznie rzadsze - tygodniowe.
Przy czym ja wystartowałem na dojrzałym filtrze. Jak pojawiły się glony to Carbo i strzykawka. Zacząłem też podawać nawozy bo rośliny stanęły w pewnym momencie.
DavuJones jak startowałeś na starym filtrze to lałeś 100% świeżej wody? Kiedy zacząłeś nawozić? Jak wymienić podłoże, żeby od razu obsadę wpuścić?
-

slavcio89
●
- Miasto: Kraśnik
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Wodę lałem normalną kranówkę, bez uzdatniaczy. Woda we Wrocławiu nie jest chlorowana. Podawałem K chyba po tygodniu, potem roztwory soli. Opisałem to w wątku: tutaj Nie zarybiałem. Ryby same się lęgły z ikry która była na roślinach.  Teraz pływa tam 9 Oryziasów w różnym wieku.
-
DavyJones
●
mierzysz no3 i wiesz kiedy i ile podmienić wodę ... podstawy chłopie 
-
hmb
●
Testowanie wody pod kątem azotanów i później wymiana, nie jest dobrym rozwiązaniem. W wodzie znajdują się inne substancje których test nie wykrywa. Wymiana części wody usuwa te metabolity.
Podstawy chłopie.
-
DavyJones
●
hmb napisał(a):mierzysz no3 i wiesz kiedy i ile podmienić wodę ... podstawy chłopie 
Jeden z lepszych wpisów jakie ostatnio czytałem: ...Odrębnym zagadnieniem jest marnotrawienie czasu i energii na badanie wody, kombinowanie z parametrami i komplikowanie rzeczy najprostszych. Czy akwarystyka roślinna jest trudna?https://roslinyakwariowe.pl/artykuly ... rudna.htmlDavyJones napisał(a):Wymiana części wody usuwa te metabolity.
To jest podstawa 
-

msnolan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Pisz
-
"Roślinna akwarystyka nie prosta jest, bo nie jest prostym cierpliwym być." Yoda 
-
DavyJones
●
Powiązane tematy
podloze-chihiros-aqua-soil.jpg
Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podł...
podloze-aqua-substrate.jpg
Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podłoże ...
podloze-aqua-substrate-pro.jpg
Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podł...
aqua-soil.jpg
Podłoże w końcu dostępne w Polsce, czekamy na pierwsze opinie i wrażenia na forum.
Link do opisu:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/advanced_search_result.php?cPath=&keywords=aqua...
W niedzielę 2022-10-09 rozpocząłem mini test kilku podłoży.
Są to:
1. tropica plant growth substrate
2. ziemia (Kronen dla paproci, dodałem minimalną ilość suszonej gliny)
3. Platinum Soil
4. ControS...
Szukam czarnego żwiru. Nie chcę bazaltowego bo ma ostre krawędzie i w rzeczywistości jest szare. Czy istnieje jakieś naprawdę bardzo czarne podłoże, czy pozostaje mi tylko barwione? Co byście polecili...
Witam.
Posiadam 30l ziemi aqua soil i chciałbym jej użyć do baniaka. Jedyne pytanie, które mnie nurtuje to czy mogę ją jeszcze użyć. Ziemia była zakupiona chyba z 4 lata temu i nie wiem czy ma jakiś ...
Hej
Szukam czarnego podłoża do akwarium roślinnego gradacji 1-4mm
Kiedyś używałem piasku kwarcowego barwionego i był bdb, ale za Chiny teraz go nie widzę nigdzie, albo już ślepy jestem.
Wiem że jest...
Witam nowy rok będą więc restarty zbiorników. I tu oto pojawia się Aqua Growth Soil i moje pytanie. Czy ktoś z was miał już styczność z tym produktem i jak wasze oceny. A i jak mają się załączone w ze...
Cześć, będę restartował zbiornik i jako podłoże chcę zastosować substrat Tropic Plant Growth, ale zastanawiam się jaką granulacje piasku wybrać. 1-2mm czy 2-3mm? Mam w akwarium kiryski i nie chcę im u...
|
|