Aqua substrate II czarne i brązowe różnice - Forum roslinyakwariowe.pl P1 Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Aqua substrate II czarne i brązowe różnice

Liczba wyświetleń: 5662·Odpowiedzi: 20
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Jaka jest różnica poza kolorami ;) w tych substratach ? I czy to prawda że czarne podłoże nie rozpada się tak szybko jak brązowe ? Z czego to wynika ?

kazujama
Ranga: Aktywny użytkownik

slavcio89 Kraśnik
Nie ma różnic pod względem żyzności tych dwóch wersji, różnią się nieco składem mineralnym mającym wpływ na kolor. podobno wersja czarna może być bardziej podatna na zniszczenie granulek przez przesuszenie lub zgniatanie.

slavcio89
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Kraśnik

A ktory z substratow jest najkorzystniejszy w kategoria trwalosc/cena ?

kazujama

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
men200 Lublin
Z tych obu lepszy będzie np. pro soil. Według mnie aqua substrate II nie jest warty swojej ceny, jałowy, do tego się bardzo rozpada, ja mam wersje czarną i gdybym nie kupił jej z b. dużym rabatem to byłbym bardzo zły :lol:

men200
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Lublin

hmb
nie zawracałbym sobie głowy tym substratem, rozpada się, AS wychodzi drogo w stosunku do jakości, po 3 miesiącach nic w nim już nie ma, nie polecam. Pro soila, sobie ogarnij, a jak nie duży baniak to Amazonię.

hmb
Ranga: Początkujący

Baniak 63 litry wiec nieduzy ;) rozwazam kupno Pro Soil a co sadzicie na temat Tetra Plant ?

kazujama

frasunek30 Głogów
Aqua substrate II mam w swoim akwa już prawie rok i jakoś mi się nie rozwala a rośliny rosną ładne. :)

frasunek30

Miasto: Głogów

a czy dobrym pomysłem jest żeby na Aqua substrate II dać 1 cm czarnego żwiru ?

kazujama

men200 Lublin
Żwir na substrat to zły pomysł, bo zaraz wszystko się pomiesza i będzie paskudnie to wyglądać, jak napisał kolega powyżej, do takiego baniaka tylko pro soil lub amazonia

men200

Miasto: Lublin

A podobno pro soil wchlania po4 i moga pojawic sie glony ktos cos o tym wie?
A uzywajac pro soil badz AS kiedy robic 1 podmiane oraz kolejne i po jakim czasie lac makro i mikro bo domyslam sie ze co2, carbo i potas to lac od poczatku?

Aquaril69
Ranga: Zainteresowany tematem

hmb
pro soil wchłania, ale jak nie lałem po4 to tez wszystko zajebiście rosło, ważne żeby 100% kran był lany przez ok. 3 miesiące jak chcesz mieć ładnego Henia, bo bardzo zwala KH, a mały heniek nie lubi KH poniżej 4, co2, carbo, potas od początku.

hmb

A ja drugi raz 72l zalałem na AS II+ (w stopce link). Jak na swoją cenę to jakość jest zadowalająca. Trzeba zwrócić uwagę na to czy substrat nie jest przesuszony, to bardzo ważne, bo problemy gwarantowane. Pierwsze akwarium na AS II+ było na początku bardzo problematyczne, drugie to już co innego. Woda szybko się wyklarowała.

Dobrze jest robić po zalaniu codzienne podmiany, bo podłoże wywala do wody masę substancji i może to skutkować glonami, brązowym pyłem na sprzęcie i roślinach.

Podsumowując: za tą cenę 50-60 zł za worek 5,4kg - warto.

DavyJones

danielevsky Głogów
DavyJones napisał(a):Dobrze jest robić po zalaniu codzienne podmiany, bo podłoże wywala do wody masę substancji i może to skutkować glonami, brązowym pyłem na sprzęcie i roślinach.

A ile tej wody podmieniać ? Bo wystartowałem w sobotę na tym podłożu i dostałem info że mam zrobić podmianę raz w tygodniu 30%. Ty piszesz że codziennie ..... i zgłupiałem :?

danielevsky

Miasto: Głogów

Codziennie przez pierwszy tydzień. Ja robiłem tak własnie z 30%. Potem podmiany są znacznie rzadsze - tygodniowe.

Przy czym ja wystartowałem na dojrzałym filtrze. Jak pojawiły się glony to Carbo i strzykawka. Zacząłem też podawać nawozy bo rośliny stanęły w pewnym momencie.

DavyJones

slavcio89 Kraśnik
DavyJones napisał(a):Codziennie przez pierwszy tydzień. Ja robiłem tak własnie z 30%. Potem podmiany są znacznie rzadsze - tygodniowe.

Przy czym ja wystartowałem na dojrzałym filtrze. Jak pojawiły się glony to Carbo i strzykawka. Zacząłem też podawać nawozy bo rośliny stanęły w pewnym momencie.

DavuJones jak startowałeś na starym filtrze to lałeś 100% świeżej wody? Kiedy zacząłeś nawozić? Jak wymienić podłoże, żeby od razu obsadę wpuścić?

slavcio89

Miasto: Kraśnik

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Wodę lałem normalną kranówkę, bez uzdatniaczy. Woda we Wrocławiu nie jest chlorowana.
Podawałem K chyba po tygodniu, potem roztwory soli. Opisałem to w wątku: tutaj

Nie zarybiałem. Ryby same się lęgły z ikry która była na roślinach. :mrgreen: Teraz pływa tam 9 Oryziasów w różnym wieku.

DavyJones

hmb
mierzysz no3 i wiesz kiedy i ile podmienić wodę ... podstawy chłopie ;)

hmb

Testowanie wody pod kątem azotanów i później wymiana, nie jest dobrym rozwiązaniem. W wodzie znajdują się inne substancje których test nie wykrywa. Wymiana części wody usuwa te metabolity.

Podstawy chłopie.

DavyJones

msnolan Pisz
hmb napisał(a):mierzysz no3 i wiesz kiedy i ile podmienić wodę ... podstawy chłopie ;)

Jeden z lepszych wpisów jakie ostatnio czytałem:

...Odrębnym zagadnieniem jest marnotrawienie czasu i energii na badanie wody, kombinowanie z parametrami i komplikowanie rzeczy najprostszych.

Czy akwarystyka roślinna jest trudna?
https://roslinyakwariowe.pl/artykuly ... rudna.html

DavyJones napisał(a):Wymiana części wody usuwa te metabolity.

To jest podstawa :wink:
080L ATP Slope Piotr Mierzejewski
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 72612.html
Nawozy do podłoża - tania alternatywa
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 59403.html

msnolan
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Pisz

"Roślinna akwarystyka nie prosta jest, bo nie jest prostym cierpliwym być."
Yoda

:mrgreen:

DavyJones

Powrót do Podłoże

Powiązane tematy

podloze-chihiros-aqua-soil.jpg

Batalia podłoży aktywnych - Chihiros Aqua Soil

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 5683
podloze-chihiros-aqua-soil.jpg Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podł...
podloze-aqua-substrate.jpg

Batalia podłoży aktywnych - Aqua-Art AquaSubstrate I

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3202
podloze-aqua-substrate.jpg Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podłoże ...
podloze-aqua-substrate-pro.jpg

Batalia podłoży aktywnych - Aqua-Art AquaSubstrate Pro

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3043
podloze-aqua-substrate-pro.jpg Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podł...
aqua-soil.jpg

Podłoże aktywne Chihiros Aqua Soil - nowość

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3528
aqua-soil.jpg Podłoże w końcu dostępne w Polsce, czekamy na pierwsze opinie i wrażenia na forum. Link do opisu: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/advanced_search_result.php?cPath=&keywords=aqua...
test-podlozy2022-10-10.jpg

Test: ziemia, Tropica substrate, Platinum Soil, Controsoil

marcinox w Podłoże · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 14036
W niedzielę 2022-10-09 rozpocząłem mini test kilku podłoży. Są to: 1. tropica plant growth substrate 2. ziemia (Kronen dla paproci, dodałem minimalną ilość suszonej gliny) 3. Platinum Soil 4. ControS...
20210212_222431.jpg

Czarne podłoże, jakie?

vasteq w Podłoże · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 17056
Szukam czarnego żwiru. Nie chcę bazaltowego bo ma ostre krawędzie i w rzeczywistości jest szare. Czy istnieje jakieś naprawdę bardzo czarne podłoże, czy pozostaje mi tylko barwione? Co byście polecili...

Ziemia aqua soil termin ważności??

klosiu2 w Podłoże · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4113
Witam. Posiadam 30l ziemi aqua soil i chciałbym jej użyć do baniaka. Jedyne pytanie, które mnie nurtuje to czy mogę ją jeszcze użyć. Ziemia była zakupiona chyba z 4 lata temu i nie wiem czy ma jakiś ...

Podloze czarne jałowe ...

akwaAmator w Podłoże · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 5853
Hej Szukam czarnego podłoża do akwarium roślinnego gradacji 1-4mm Kiedyś używałem piasku kwarcowego barwionego i był bdb, ale za Chiny teraz go nie widzę nigdzie, albo już ślepy jestem. Wiem że jest...

Aqua Growth Soil + Bater Kit Soil Prodibio

Glonowaty w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2946
Witam nowy rok będą więc restarty zbiorników. I tu oto pojawia się Aqua Growth Soil i moje pytanie. Czy ktoś z was miał już styczność z tym produktem i jak wasze oceny. A i jak mają się załączone w ze...

Tropica Plant Growth Substrate - granulacja piasku

cyberain w Podłoże · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4197
Cześć, będę restartował zbiornik i jako podłoże chcę zastosować substrat Tropic Plant Growth, ale zastanawiam się jaką granulacje piasku wybrać. 1-2mm czy 2-3mm? Mam w akwarium kiryski i nie chcę im u...

Statystyki

Ten temat przegląda 302 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570990
 •  Liczba wątków: 48802
 •  Użytkownicy: 36933

•  Najnowszy użytkownik: alek_bin

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 302 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.