Witam, od jakiegoś czasu próbuję zdiagnozować i wyleczyć jedną z ryb. Choroba zaczęła się od pojedynczego białego punktu u nasady ogona. Ryba w chwili obecnej pływa w zbiorniku kwarantannowym, przeszła kolejno dwie kuracje, jedną CMF, a drugą Sera Baktoforte. Po obu nie zaobserwowałem żadnych zmian. Badis pobiera pokarm normalne, oddychanie w normie, czasami tylko składa płetwy.
W związku z tym mam pytanie czy ktoś wie co to może być i jak to wyleczyć?
Może pleśniawka? Ja kiedyś leczyłem kąpielą w nadmanganianie potasu... plus podwyższenie temperatury.
Kilka dni temu wypróbowałem już tą metodę z kąpielą w nadmanganianie plus posmarowanie większym stężeniem. Niestety efektów brak. Przy pleśniawkach w większości wydaje mi się występuje strzępiasta struktura a ta narośl jest gładka bardziej guzkowata. Ale może poczytam coś więcej o samych pleśniawkach. Jednak obawiam się że ciężko będzie z tym coś poradzić.
Jest dużo porad jak leczyć...
To prawda jest jednak ciężko czasami samemu dobrać odpowiednią metodę w tej ilości. A możliwe że ktoś z doświadczeniem będzie mógł ocenić czym najskuteczniej z tym walczyć.
makaveli12382 w Zwierzęta· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1952
Cześć. Co to może być? Zaznaczam że nie mam możliości izolatki. Inna obsada w porządku. Nie zauważam jakis dziwnych znaków.
Sory za jakiś zdjęcia ale ciężko wyłapać.
Pozdrawiam
Pablo3d w Zwierzęta· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1151
Hej, wczoraj kupiłem 6 neonów czerwonych a dzisiaj na jednym zauważyłem biała kroste, czy to ospa rybia czy coś poważnego? IMG_20171121_172725773.jpg IMG_20171121_172554284.jpg
fari w Zwierzęta· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 1761
Witam !
Moja rybcia ma coś na grzbiecie. Narośł pojawiła sie około 3 tygodnie temu, najpierw był to malutki guzek, potem urósł i był bardzo napęczniały z drobnymi żyłkami na wierzchu ( miał około 5 ...
kisiel1 w Zwierzęta· Odpowiedzi: 40 · Wyświetlenia: 21009
witam dzisaj zauwazylem ze jedna z moich neonek ma biła kulke z boku i niewiem co robic ,czy da sie ja jakos uratowac ,czy ja zlikwidowac zeby inne tego nidostały. bardzo prosze o rade
http://i...
plshadov w Zwierzęta· Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2523
Witam
Przed chwilą zauważyłem u jednego ze skalarów taką jakby narośl pod nim i zastanawiam się co to może być, może narzędzie do rozmnażania? Nie mam obszernej wiedzy o skalarach więc mam nadzieję, ż...
SuperGrover w Zwierzęta· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 612
Jak w temacie. Mój bojownik ma białą popękaną wargę. Ktoś wie co to może być i ewentualnie jak to leczyć? Pozostałe ryby żadnych widocznych zmian nie mają. Z góry dziękuję za pomoc.
jaakova w Zwierzęta· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1287
Mam problem z microrasborą galaxy.
Lewe oko ma normalny rozmiar, natomiast prawe jest powiększone - patrząc od przodu widać znaczną asymetrię.
Druga sprawa - jakieś wybrzuszenie, narośl, na prawy...
wiercik w Zwierzęta· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1018
Witam,
Prosiłbym o radę czy biała plamka na głowie u prętnika karłowatego widoczna na zdjęciach to coś poważnego i jakie czynności należy poczynić aby się tego pozbyć?
Z góry dzięki...
kapsel28 w Zwierzęta· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2759
Witam u mojego samca Ramireza wyrosła jakaś narośl na głowie ,wyglądało to jak "podskórny pryszcz" aż w końcu się otworzyło .Ryba nie wygląda na jakąś schorowaną tylko wydaje mi się że szybciej oddych...
Statystyki
Ten temat przegląda 181 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 570946
• Liczba wątków: 48798
• Użytkownicy: 36926
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 180 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej