Potrzebna pomoc z ustaleniem nawożenia - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Potrzebna pomoc z ustaleniem nawożenia

Liczba wyświetleń: 742·Odpowiedzi: 1
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam,
Z racji braku czasu ostatnio niestety zapuściłem trochę akwarium, chciałbym jednak wyciągnąć je na prostą i ustalić w końcu odpowiednie nawożenie.

Dane:
60x30x36
Ziemia Substral Osmocote do kwiatów balkonowych ok. 4L+ żwir bazaltowy ok. 10-12kg+ pałeczki nawozowe biopon rośliny zielone NPK 12:6:9 z mikroelementami, piasek jest kompromisem dla przyszłych mieszkańców - pielęgniczek.
2x24w 12-13h
HW-302 - gąbki, biobale i ceramika.
~15 sztuk drobnoustków, 8 otosków
Hydrocotyle japan, staurogyne repens,rotala red, myriophyllum sp. , microsorum thin leaf, eleocharis parvula, blyxa japonica, creeping moss.
CO2 włączane jakieś 2h przed światłem, wyłączane razem ze światłem.
Woda ostatnio to teoretycznie RO+Diskus Preis Mineralieren, aczkolwiek ostatnio z braku czasu lałem kran.

Aktualnie nawożę tak:
ok. 0,15-0,2ppm Fe z Mikro+ intermagu tygodniowo
~2,5ppm NO3 dziennie
~1,5ppm PO4 dziennie
~2,5 ppm K dziennie(z samego K2SO4)
AZOO Carbon Plus - 5ml dziennie

Kondycja akwarium jest umiarkowanie dobra,wszystko mniej więcej rośnie, blyxa ma przebłyski odbijania się., ale rotala jest całkowicie blada,eleocharis prędkością wzrostu nie powala tak jak i heniek.
Glonów jako tako nie ma, jakiś drobny pył na szybie tylko.

Mógłby mi ktoś doradzić , jak to ruszyć?

Próbowałem pomóc rotali dodając zwiększając mikro, co odbiło się brązowym glonem(wata).

root
Ranga: Poznaje temat

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Anonim 35628
Jak długo funkcjonuje twoje akwarium.Jezeli założyłes niedawno miej jak 4miesiace nie nawóz niczym tylko podmienić wodę co tydzień. I to z 10

litrów aby nie zachwiać pH. I tyle

Anonim 35628

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

Bez tytułu.jpg

Pomoc w założeniu nowego akwarium

EmWuj w Nawożenie · Odpowiedzi: 35 · Wyświetlenia: 19888
Cześć, Od dłuższego czasu kompletuję sprzęt aby założyć kostkę 29x29x35 29L. Robię to na spokojnie czytając, edukując się aby wszystko było tak jak trzeba. Doszedłem do nawozów i tu zrobiły się dla m...
YouTube

Tani automat do nawożenia DIY

jkozik w Nawożenie · Odpowiedzi: 27 · Wyświetlenia: 25137
Zabawię się dzisiaj w Adama Słodowego :wink: Chcę Wam przedstawić projekt wykonanego przeze mnie automatu do nawożenia. Przed wyjazdem na urlop musiałem jakoś rozwiązać problem dokarmiania mojej ziele...
IMG_20250518_061723.jpg

Pomoc w ocenie

slaw1313 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3153
Witam serdecznie. Panowie pomóżcie mi w ocenie czy rysy na spoinie silikonowej w moim zbiorniku 120x45x50 szyba 10 mm bez wzmocnień mogą spowodować rozszczelnienie mojego nowego zbiornika. Rysy, skazy...
17372184425522464533106344702769.jpg

Proszę o pomoc

Asykom15 w Nawożenie · Odpowiedzi: 125 · Wyświetlenia: 50851
Witam może ktoś pomoże . Posiadam akwarium 112 l podłoże yokuchi ma już 2 lata aleod początku na wodzie kranowej. Od 3 tygodni podmieniam wodę na to ,a od 2 miesięcy posiadam CO2 . Co2 podaje godzinę ...
IMG_7512.jpeg

Glony, nawożenie prośba o pomoc akwarium 750L

mateusz mateusz w Nawożenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 7837
Witajcie, Piszę z nadzieją na uzyskanie pomocy i podpowiedzi. Opiszę akwarium, parametry a później problem. Akwarium 220x55x60h zalane lipiec 2024 Filtracja sump ok 120L brutto (gąbki różnej gradac...
20240515_214127.jpg

Dobór nawożenia

Marcin Szafraniec w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3682
Czołem wróciłem do akwarystyki po ładnych 15 latach przerwy. Coś tam sobie powoli przypominam, coś odświeżam ale mam prośbę o pomoc w doborze czy to linii nawozowej czy to konkretnego produktu do moje...
akwarium.jpg

Jaki mineralizator RO? Dobór nawożenia po mineralizacji.

MrKojiro w Nawożenie · Odpowiedzi: 34 · Wyświetlenia: 14728
Cześć, Po kilku dziwnych przygodach z glonami i niepewną kranówką postanowiłem kupić filtr RO. W związku z tym mam masę pytań, ale najpierw opis akwarium: 27l - kostka 30cm Oświetlenie led 5630 12W...
IMG_2760.jpg

Pomoc w prowadzeniu i nawożeniu akwarium Lizura.

Lizur97 w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4242
Dzień dobry, w słowach wstępu chciałbym się przywitać i napisać kilka słów o mojej przygodzie z akwarystyką. Wspomnianym hobby zajmuję się od wielu lat, zawsze miałem w posiadaniu większe lub mniejsze...
Zrzut ekranu 2023-06-29 211616.png

Pomoc w identyfikacji nadmiarów lub niedoborów

lukaszcirut w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1988
Szukam pomocy w identyfikacji niedoborów lub nadmiarów w oparciu o zdjęcia. Niestety nie jestem w stanie powiedzieć nic o parametrach w akwarium w tym momencie. Chciałbym poznać klucz oznaczeń niedobo...

Rezygnacja z nawożenia Makro

TenOdTego w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2838
Leję do akwarium kranówkę. W kranówce mam NO3 – 20 mg/l ; PO4 – 1,5 mg/l. Oprócz tego podaję 1 ml dziennie nawozu NPK oraz 1 ml K. Zastanawiam się czy przy takich parametrach wody z kranu jest potrzeb...

Statystyki

Ten temat przegląda 278 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571608
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 278 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.