bąble na spoinie silikonu
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Takie bąble nie znikną.Z punktu wytrzymałości spoiny osłabiają ją.Ty masz sklejony zbiornik metodą wałkową,czyli oprócz tej spoiny w której są te bąble masz od środka położony wałek silikonu.Więc woda nigdy się nie dostanie do tej spoiny z bąblami. Dla mnie ten zbiornik kleił jakiś paprak. Można posiadać jakiś pęcherzyk powietrza ale u Ciebie jest tego naprawdę sporo.Taka ilość jest już uzasadnieniem do reklamacji.A na pewno w dużym akwarium. Po zalaniu będzie ok bo to jakaś mała kostka ale człowiek płaci i chciałby mieć sklejone dobrze.
-

weder
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdynia
- Wspieram stronę kontem Premium
Na twoim miejscu bym skonsultował sie ze sprzedawcą i pokazał w czym problem i reklamacja
-

dadors
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Iława
Akwarium do zwrotu, jakość klejenia dyskwalifikuje sprzedawcę. Po zalaniu wodą pojawią się jeszcze większe pęcherze brak szans aby zniknęły. Co do szkła trudno określić.
-

mjadach
●
- Ranga: Poznaje temat
Dziękuję za odpowiedź. Napisałem maila do firmy, która wykonała akwarium, w zasadzie dwa akwaria - przy drugim jest ten sam problem  Jeżeli wykonawca nie ustosunkuje się do mojego maila, jutro dzwonię do niego i składam reklamację.
-
MarOS
●
- Ranga: Początkujący
A najlepiej odstąp od umowy jeżeli była zawierana na odległość. Bo z reklamacjami różnie bywa. Mogą uznać bądź nie, a czas na odstąpienie minie.
-

steehead
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Szklo wyglada na Opti (guardian jest nieco mniej niebieski, chyba, ze na zdjeciu tak wyszlo i moge sie mylic). Co do pecherzykow to faktycznie lipa jakas, dzwon i reklamuj !! Bo Ci potem wmowia, ze zle przechowywales zbiornik itp.
Pozdrawiam Marek
-
MarekG
●
Pojedyncze mogę być, ale nie tyle co u Ciebie. To jakaś totalna fajtłapa kleiła.
-

maslo_82
●
- Miasto: Poznań
Właśnie rozmawiałem telefonicznie ze szklarzem, który to spaprał i który był chwalony na innych forach za jakość. (narazie nie będę zdradzał, kto to, ale jak nie uzna reklamacji to oczywiście nie omieszkam podać na "forum" aby przestrzec innych  ) Próbował wcisnąć mi ciemnotę, że często występują takie bąbelki i nie ma to wpływu na szczelność. Twierdzi, że szkło zostało napewno dobrze odtłuszczone. Czekam teraz na potwierdzenie mailowe i decyzję co do reklamacji.
-
MarOS
●
MarOS napisał(a):Właśnie rozmawiałem telefonicznie ze szklarzem, który to spaprał i który był chwalony na innych forach za jakość. (narazie nie będę zdradzał, kto to, ale jak nie uzna reklamacji to oczywiście nie omieszkam podać na "forum" aby przestrzec innych  ) Próbował wcisnąć mi ciemnotę, że często występują takie bąbelki i nie ma to wpływu na szczelność. Twierdzi, że szkło zostało napewno dobrze odtłuszczone. Czekam teraz na potwierdzenie mailowe i decyzję co do reklamacji.
No dobrze, mogłeś mu zadać pytanie czy woli zapłacić za szkody spowodowane zalaniem czy przyjąć reklamacje.
-

dadors
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Iława
steehead napisał(a):A najlepiej odstąp od umowy jeżeli była zawierana na odległość. Bo z reklamacjami różnie bywa. Mogą uznać bądź nie, a czas na odstąpienie minie.
W przypadku produktów wykonywanych na zamówienie ta sprawa wygląda nieco inaczej. Pytanie, czy akwarium było standardowych wymiarów oferowanych przez sklep czy zamawiane indywidualnie. Takie pęcherzyki często występują, szczególnie przy grubszym szkle i z czasem zwykle znikają. Przy czarnym silikonie ich po prostu nie widać. Nie powinny mieć wpływu na szczelność zbiornika. Faktem jest, że jak na cienkie szkło jakie widać na zdjęciach jest ich bardzo dużo, niemniej rozszczelnić się nie rozszczelni. Pytanie dotyczy zasadności reklamacji - bo jeżeli zamawiałeś "akwarium Opti White klejone idealnie, bez pęcherzy i doskonale spasowane" to oczywiście takie nie jest. Ale jeżeli po prostu akwarium ze szkła Opti White, do którego masz nalać wody to jeżeli jest szczelne to właściwie podstaw do reklamacji nie ma. Z ciekawości - jaka to wielkość zbiornika i jaka była cena?
-
Anonim 1811
●
chester napisał(a):steehead napisał(a):A najlepiej odstąp od umowy jeżeli była zawierana na odległość. Bo z reklamacjami różnie bywa. Mogą uznać bądź nie, a czas na odstąpienie minie.
W przypadku produktów wykonywanych na zamówienie ta sprawa wygląda nieco inaczej. Pytanie, czy akwarium było standardowych wymiarów oferowanych przez sklep czy zamawiane indywidualnie. Takie pęcherzyki często występują, szczególnie przy grubszym szkle i z czasem zwykle znikają. Przy czarnym silikonie ich po prostu nie widać. Nie powinny mieć wpływu na szczelność zbiornika. Faktem jest, że jak na cienkie szkło jakie widać na zdjęciach jest ich bardzo dużo, niemniej rozszczelnić się nie rozszczelni. Pytanie dotyczy zasadności reklamacji - bo jeżeli zamawiałeś "akwarium Opti White klejone idealnie, bez pęcherzy i doskonale spasowane" to oczywiście takie nie jest. Ale jeżeli po prostu akwarium ze szkła Opti White, do którego masz nalać wody to jeżeli jest szczelne to właściwie podstaw do reklamacji nie ma. Z ciekawości - jaka to wielkość zbiornika i jaka była cena?
Jak tłumaczysz możliwość zniknięcia pęcherza powietrza szczelnie zamkniętego w silikonie? Ja miałem kilka zbiorników z pojedynczym pęcherzem i nigdy nie zginął. Nawet jak ciśnienie będzie wywierało nacisk na taflę szkła to i tak powietrze będzie w spoinie bo nie ma drogi ucieczki.A nikt tam silikonu nie doleje.
-

weder
●
chester napisał(a):steehead napisał(a):A najlepiej odstąp od umowy jeżeli była zawierana na odległość. Bo z reklamacjami różnie bywa. Mogą uznać bądź nie, a czas na odstąpienie minie.
Zrobione były dwa zbiorniki w których występuje ten sam problem: 1. 80x40x40 8mm - 400 zł. (to ten na zdjęciach) 2. 40x38x40 6mm - 140 zł.
-
MarOS
●
weder napisał(a): Jak tłumaczysz możliwość zniknięcia pęcherza powietrza szczelnie zamkniętego w silikonie? Ja miałem kilka zbiorników z pojedynczym pęcherzem i nigdy nie zginął. Nawet jak ciśnienie będzie wywierało nacisk na taflę szkła to i tak powietrze będzie w spoinie bo nie ma drogi ucieczki.A nikt tam silikonu nie doleje.
No znikają, znikają, ale nie takie jak na zdjęciu. Znikają te które są dosłownie jak tak mgiełka i tworzą smugę n spoinie. Ni zawsze znikają w całości, ale prawie zawsze redukuje się ich ilość.
-

maslo_82
●
- Miasto: Poznań
Możliwe że to za sprawą ciśnienia i naporu. Ale duży bąbel nie zniknie.
-

weder
●
Babel powstały ponieważ szkło było ruszone przed calkowitym wyschnieciem sylikonu. Jak chodzi o reklamacje to fakt ,że jeżeli nie uzgadniales wcześniej sposobu i wyglądu klejenia to nie liczylbym na wiele. Poza tym akwarium będzie szczelne .
-

onem
●
- Miasto: Wysoka
maslo_82 napisał(a):weder napisał(a): Jak tłumaczysz możliwość zniknięcia pęcherza powietrza szczelnie zamkniętego w silikonie? Ja miałem kilka zbiorników z pojedynczym pęcherzem i nigdy nie zginął. Nawet jak ciśnienie będzie wywierało nacisk na taflę szkła to i tak powietrze będzie w spoinie bo nie ma drogi ucieczki.A nikt tam silikonu nie doleje.
No znikają, znikają, ale nie takie jak na zdjęciu. Znikają te które są dosłownie jak tak mgiełka i tworzą smugę n spoinie. Ni zawsze znikają w całości, ale prawie zawsze redukuje się ich ilość.
Rzeczywiście zgadza się, pojawiają się one zresztą po pierwszym zalaniu, a na zdjęciach akwarium jest puste, nie zauważyłem tego wcześniej na zdjęciach. Mój błąd. Swoją drogą odbieranie akwarium dwa dni po klejeniu to też trochę szybko...
-
Anonim 1811
●
Sam kleiłem zbiornik 110x55x50 z opti white jako 2-gie akwarium w życiu i powiem że dopuszczalne ze względów estetycznych są tylko mikro pęcherzyki powstałe w wyniku naporu wody na ścianę/spoinę akwarium. Wykonanie tego zbiornika jest paskudne a przecież akwarium jest elementem ozdobnym w pomieszczeniu, ja nigdy nie zaakceptowałbym takiego towaru tym bardziej że wykonał go podobno szklarz z praktyką !. Powinniśmy egzekwować od producentów co najmniej przyzwoitą jakość produktów bo inaczej synonim "chińska jakość" stanie się standardem...
-
xspace
●
- Miasto: Kraków
Akwarium zdecydowanie do zwrotu!!! Jeżeli się nie uda zwrócić proszę o kontakt na priv to możemy skleić ponownie zbiorniki z odpowiednią jakością, którą gwarantuje xxxxxx
Ilość silikonu w tym akwarium jest również przesadzona.
Moderacja: Za spam, multikonta a teraz kryptoreklamę i złamanie regulaminu forum - BAN
-

Jakub Kubica
●
- Miasto: Krzeszowice
Właśnie przeprowadziłem rozmowę z wykonawcą. Dalej twierdzi, że nie da się uniknąć takich bąbli i że jest to wina silikonu. Użyty silikon to Lakma KA12. Czy ktoś z Was kleił akwarium tym silikonem i też są bąbelki?
-
MarOS
●
Dalsza część dyskusji jest dostępna po zalogowaniu
Ten wątek zawiera 23 odpowiedzi...
i dołącz do nas — to bezpłatne i zajmuje minutę.
Powiązane tematy
Witam , mam pytanie dotyczące świeżo kupionego zbiornika .
Szkło 8mm
Wymiary 100x40x30
Martwią mnie pęcherzyki powietrza na spoinie szyb akwariowych .
Doradzcie mi proszę czy to ma rację bytu .
Oso...
duze-bable.jpg
Jak zregenerować dyfuzor CO2 gdy zaczyna puszczać duże bąble?
Czytaj więcej »
Mam filtr wewnętrzny. Czy da się coś skombinować, żeby bąble leciały nie tak standardowo, czyli prosto z wylotu, tylko poprowadzić jakiś wężyk, żeby leciały w innym miejscu?
Zmontowałem sobie filtr narurowy do rozpuszczania co2, wrzuciłem tam ceramikę i niestety z wylotu filtra nadal wylatują się bąbelki gazu. Generalnie wydaje mi się, że tego co2 nie rozpuszcza się dużo....
Witam,
dzisiaj otrzymałem swoje akwarium, chciałem się zapytać czy da się jakoś pozbyć niemiły zapach "octu" silikonu z nowo-powstałego akwarium?
Czy powinienem się wstrzymać z przygotowan...
Witam Wszystkich
Kupiłem dzisiaj drabinkę do co2, (wcześniej miałem zwykły dyfuzor szklany) w celu lepszego rozprowadzania co2, jednak po podłączeniu przy tym samym ustawieniu zaworku precyzyjnym ...
Jestem na etapie sklejania skałek do restartowanego akwarium. Pamiętam jak kiedyś Radek Baszak pisał, że wykorzystywał do tego silikon sanitarny. Ja mam pod ręką silikon dekarski, nadaje się do klejen...
Witam,
po 15 miesiacach od zalania akwa silikon wyglada tak jak na zdjeciach. Co radzicie z tym zrobic? Grubosc szyby to 12 mm.
1) Nic, czekac i obserwowac. Kiedy powinna sie zapalic czerwona la...
Zaczne od opisania zbiornika.
Akwa o pojemnosci netto okolo 95L. Panorama 112 litrów.
Oświetlenie 1x aquaglo 20W, 1x floraglo 20W, 1x T5 aquastar 24W, 2x8W - doswietlenie boczkow.
Filtr: Tetrate...
|
|