Dawkowanie potasu po restarcie - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Dawkowanie potasu po restarcie

Liczba wyświetleń: 928·Odpowiedzi: 4
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
zegancio Wrocław

12 kwi 2014, 09:15 Dawkowanie potasu po restarcie  (#1)  

Witam.Zbiornik wystartował 7 dni temu na podłożu Pro Soil. Od początku dozowanie co2 z butli i zwiększanie światła co 2 dni o 1 godzinę rozpoczynając od 5-ciu. Podaję węgiel excel firmy seachem 3 ml/dziennie oraz potassium ok 3m/dziennie.Niestety firmowy potas się kończy i zamierzam podawać siarczan potasu K2SO4.

Wiec ile podawać go na 112l zbiornik.Proszę o wskazówki.

ps.Późniejsze nawożenie metoda EI.

zegancio
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Wrocław

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Poszukaj kalkulator zulixa i policz.

tomeksup
Ranga: Aktywny użytkownik

zegancio Wrocław
tomeksup napisał(a):Poszukaj kalkulator zulixa i policz.

Mam kalkulator zulixa. Rozumiem że mam utrzymywać poziom 20ppm na tydzień ?

zegancio

To wszystko zależy od wielu czynników w akwarium. Ja bym celował w 10mg/l. Zanim rośliny ruszą to bym dawał 50% dawki.

tomeksup
Ranga: Aktywny użytkownik

zegancio Wrocław
tomeksup napisał(a):To wszystko zależy od wielu czynników w akwarium. Ja bym celował w 10mg/l. Zanim rośliny ruszą to bym dawał 50% dawki.

Więc z moich obliczeń wychodzi że rozrabiając 21g/250ml wody dozując 3x10ml na tydzień wychodzi ok 10,8mg/l.

Rośliny już ruszyły, bąblują i nieznacznie podrosły więc dawkowanie móglbym utrzymać na poziomie 10mg/l. Do tej pory wg zaleceń producenta z firmowego potasu podawałem ok 6-7mg/l/

Proszę o sprawdzenie moich wyliczeń.

zegancio

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

IMG_20220106_142101321.jpg

Zwiększenie dawki mikro a niedobór potasu

Sawiol w Nawożenie · Odpowiedzi: 55 · Wyświetlenia: 23300
Witam . Zbiornik na podłożu master soil 50 litrów netto , 50lumenow na litr barwa 7000k K 18 (po zwiększeniu dawki mikro i zauważeniu niedoborów spadło do 10) Ph6.9-6.3 Gh/kh 8/1 No3 5 Po4 0.2 Ca/mg...
20211216_000516.jpg

Niedobór potasu

szkot w Nawożenie · Odpowiedzi: 23 · Wyświetlenia: 9934
Dzień dobry Posiadam kostkę 35 litrów nieskoenergetyczną (nie low tech bo jest co2), czyli 6W światła LED i Co2 na ziemi ze żwirkiem i piaskiem. Staram się regularnie codziennie podmieniać 1-1.5 li...
Bez tytułu.png

Sole - dawkowanie.

cichy33 w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 5674
Witam! Chciałbym was zapytać czy takie proporcje i wartości soli jakie wpisałem i obliczyłem są w porządku? W dodatku chciałbym upewnić się o dawkowanie mikro+, jeśli po lewej wpisałem że 1ml mikro+,...

Nadmiar potasu a mineralizator

nyos w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4535
Używam mineralizatora Seachem Equalibrium do GH i AquaVitro do KH, problem polega na tym że oba z nich zawierają dużo potasu. Chcąc mieć wartość GH=8 KH=4 mam już potas wg. testu JBLa na poziomie ok. ...

Nawożenie po restarcie - jałowe podłoże, rośliny niekorzenne

GilGalad w Nawożenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 4920
Witam, wiele naczytałem się o rozpoczęciu prowadzenia akwarium po jego restarcie. Zwykle mówi się o częstych podmiankach wody na początku, o podawaniu jedynie potasu, carbo i bakterii przez pierwszy ...

Jak pozbyć się potasu czyli mega kumulacja?!

Bartosz30 w Nawożenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 11309
Witam, mam jak sądzę problem z kumulacją potasu w wodzie i nie mogę się go pozbyć. Macie jakiś pomysł jak szybko obniżyć jego poziom po za podmianami wody które niewiele pomagają? Trochę o akwarium k...

Cytrynian potasu lub glukonian potasu, jako nawóz potasowy?

pgalko w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 6393
Czy ktoś stosuje do nawożenia akwarium? Czy jest bezpieczny? Kupiłem czysty cytrynian potasu ze sklepu chemicznego, ale nie znam proporcji, jeśli można go używać z powodzeniem do uzupełniania niedobor...

AZOO Natue Gro Plant Premium dawkowanie, opinie

Przemo80 w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1649
Witam Pytanie do stosujących AZOO NATURE GRO Plant Premium Jak dawkujecie,wg zaleceń producenta co 4-7dni, czy w dawkach dziennych podzielonych?? Jakie macie opinie na temat tego nawozu??

Mineralizator growsie - dawkowanie

cichy33 w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2546
Witam, czy może ktoś pomoc jak rozgryźć dawkowanie mineralizatora growsie? Mam akwarium 50L, i nie wiem ile go podać do tego akwarium, chciałbym uzyskać około ten stosunek 4:1 i gh koło 7, ale czy da...

VIMI Reminamin - Dawkowanie

ALEKS_D_RAVEN w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3915
Witam Mam pytanie do tych co używają Mineralizatora Vimi do swojej wody RO. Ile używacie gramów na ile litrów do podmian? Jakie otrzymujecie potem gH i Kh w wodzie do podmiany i/lub w akwarium po pod...

Statystyki

Ten temat przegląda 324 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571606
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 324 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.