Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
W takiej ilości to już nie jest normalne.A dawałeś bakterie na start.? Ja przez pare dni podałbym microbe special blend. Jakie masz oświetlenie w baniaku, podłoże to jbl? Podajesz od startu potas i węgiel w płynie?
-

weder
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdynia
- Wspieram stronę kontem Premium
Dokładny opis zbiornika się kłania i parametrów wody.
Od razu można napisać abyś wymienił ten dyfuzorek na normalny - w 250 l ja bym zamontował o dużej średnicy.
-

AdamW
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Gdynia
-
witam Miałem u siebie w nowym akwa ten sam problem to okrzemki, ja u siebie w akwa zaciemniłem je troche na pare dni ,czyściłem ręcznie z kamieni i roślin nie podmieniałem wody żeby nie miały czym się odżywiać,też czytałem i czytałem. Ktoś pisał rób tak ktoś inny znowu nie rób bo coś tam zgłupiałem od tego w końcu,po paru dniach samo zgineło zostało troche brudu i miałem to z głowy. A więc powodzenia Ci życzę 
-
karton
●
- Ranga: Początkujący
No wlasnie bakterie polecialy dopiero dzis . Bo mialem kubelek ze starego zbiornika ale stal z 4 tygodnie wiec pewnie wszystko padlo . Na razie poczekam z tydzien i zobacze co i jak mam wrazenie ze juz jest lepiej wczesniej z dnia na dzien bylo co raz gorzej. A co do nawozu to na razie ferka balance k . Jesli sytylacja bedzie trwac kupie zestaw testow jbl i zobaczymy
-
danielwwy
●
witam,
a czy kubełek był płukany po odstaniu 4 tygodni? bo jak nie to chyba jest odpowiedź na twoje problemy
-
naelmx
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Byl czyszczony bo sie nie nadawal do akwa
-
danielwwy
●
Powiązane tematy
Hej, mam ogólny problem z glonami, i roślinami w moim 240l zbiorniku. Robię podmiany co tydzień około 80 litrów odstanej wody, dodaje połowę zalecanej dawki przez producenta uzdatniacza, a i tak glony...
Cześć wszystkim!
Od około roku walczę z glonami (głównie krasnorosty i zielenice punktowe) w moim akwarium. Mam nadzieję, że ktoś z Was może podpowiedzieć, co może być przyczyną problemu. Przez cały ...
Czesc,
Mam akwarium od 40 dni 72 l
No3-5
Po4-0 mierzone testami z zoolek,czytałem że testy do bani więc będę musiał się zaopatrzyć w coś lepszego
K- 8
Fe-4
Podłoże JBL AquaBasis Plus
Jeśli chodzi o C...
Witam, w lutym tego roku założyłam akwarium 240l i od około miesiąca mam problem z glonami które są na częściach filtra, korzeniu, roslinach i szybach.
LED to sinkor 35w
Filtr tetra ex 1000
Ph to oko...
Moi drodzy sprawy przedstawiają się następująco:
Posiadam akwarium ok 30 litrów. Akwarium jest po całkowitym restarcie łącznie z wymianą podłoża na podłoże aktywne z lawą wulkaniczną, nowymi roślinkam...
Cześć,
Po latach powróciłem do akwarystyki, założyłem baniaczek 240l i od drugiego dnia pojawiła się mętno biała woda. Tydzień mija dorzuciło jeszcze odcień żółtawy. Brunatnice i pierwotniaki? okrzem...
Witam. Jestem tutaj nowym forumowiczem, czytałem dużo na temat glonów tutaj jak i na innych forach. Walczę z nimi już kilka ładnych miesięcy.
Posiadam akwarium 64l w nim kilka roślin które wczoraj pr...
Witam, od około miesiąca mam problemy z moim akwarium 240l, baniak jest koło 1,5 miesiąca po restarcie, na początku zapowiadało się dobrze, lecz po jakimś tygodniu rośliny bardzo zwolniły wzrost i po ...
akwarium 60/30 -oświetlenie około 60 watt led korea samsung led naturalne świeci okolo 10H. Podłoże -substrat podżwirowy JBL Basis + zwykły żwir płukany + lava soil podłoże aktywne AquaForest + p;aża ...
Witam was.
Od blisko 3 miesięcy walczę z wszelkiego rodzaju glonami nitkowatymi, niestety bezskutecznie.
https://photos.app.goo.gl/7MSk4k5NnHxp82bH7
Akwarium 112l, duża obsada roślin. Ok 25 ryb - neo...
|
|