|
|
Reanimacja starego podłoża (ziemia+żwir)
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Mam akwarium 200l gdzie podłożem jest 20l ziemi+35l żwiru o łącznej grubości 8cm. Funkcjonuje to prawie dwa lata i w zasadzie rośliny rosną - jak na zdjęciu - ale podłoże musi być nawożone bo rośliny wykazują niedobory. Chciałbym dokonać radykalnej zmiany aranżacji i zmiany flory (same zwartki i mchy). Czy jest sens na to stare podłoże nasypanie Ferka Aquabase i przykrycie tego substratem (ADA, AS II+, itp), czy lepiej wymienić 100% podłoża na nowe?
-
DavyJones
●
Cześć Kwestia co chcesz osiągnąć i jak długo planujesz trzymać tą aranżację która ma na tym powstać. Dosypki można było robić na starej amazoni ale sory nie na prosoli i AS2 to szkoda czasu i całego zachodu. Co do podsypki Ferki to obecnie wysypałem całą paczkę na dno zbiornika 140l czyli 2 razy więcej niż zalecają. Pytasz jakie są efekty stosowania tej podsypki w mojej ocenie żadne. Jak dla mnie to jedna wielka ściema strata kasy bo za 70 zł to masz pół worka podłoża.Rok miałem na samym prosoli i po roku restart na nowym podłożu z wspomnianą podsypką efekty identyczne czy z nią czy bez niej roslo tak samo.Nawet ludzie co odwiedzali mnie i oglądali zbiornik to mówili,że w pierwszym lepiej rosło.Więcej nie dam się nabrać na coś co jest cudownym proszkiem za 70 dych a nawet nie ma napisane jaki to ma skład.Kupujesz startą cegłę i sypiesz z nadzieją,że zadziała. Ps.Ładny zbiornik zawsze planuję zrobić coś innego a zawsze robię coś podobnego do Twojego 
-

weder
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdynia
- Wspieram stronę kontem Premium
W kwestii Ferki rozumiem. Chodzi mi o to czy jest sens na moje stare podłoże - ziemia+żwir - sypać granulat, czy lepiej usunąć stare podłoże i zrobić wszystko od nowa.
-
DavyJones
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ja bym nie ryzykował chyba,że chcesz usypać z granulatu jakieś górki to tak.Bo z tego co piszesz to obecnie masz 8cm to ile chcesz dosypać? Do 14 cm podłoża? A jak usuniesz żwir to dokopiesz się do ziemi.
-

weder
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdynia
- Wspieram stronę kontem Premium
Też bym nie ryzykował z dosypywaniem, zaczołbym dodawać nawozy albo zrobił restart.
-
Tyrr
●
- Ranga: Poznaje temat
Powiązane tematy
Witajcie, piszę w związku nowo zalanym, a właściwie przeniesionym zbiornikiem (wlana woda ze starego akwarium, przesadzone rośliny i te same filtry).
Mam problem odnośnie kwestii estetycznej podłoża ...
Witajcie drodzy forumowicze,
Potrzebuje porady, kupiłem akwarium z zawartością które przebudowuje, chciałbym uzyskać jasne podłoże, czytałem ze biały piasek chociaż bardzo mi się podoba średnio się na...
Zapraszam na film.
Uprzedzam, po niemiecku ;-)
Cześć,
proszę o pomoc w wyborze podłoża do akwarium z biotopem Tanganika. Co będzie lepszym wyborem piasek kwarcowy o frakcji 0,2-08mm czy o frakcji 0,8-1,2mm. Może lepszym wyborem zamiast piasku kwar...
Zakładam akwarium między 60 a 65l (nie pamietam ile ma dokladnie) Potrzebuję pomocy w dobraniu podłoża.
Cześć.
Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...
Witam.
Posiadam 30l ziemi aqua soil i chciałbym jej użyć do baniaka. Jedyne pytanie, które mnie nurtuje to czy mogę ją jeszcze użyć. Ziemia była zakupiona chyba z 4 lata temu i nie wiem czy ma jakiś ...
Przygotowując sie do restartu zbiornnika mam niezla rozkminkę :
Jaką wodę (o jakiej twardości ) najlepiej stosować do zalania a potem do podmian?
Z jedej strony zbyt twarda woda szybko wyczerpie własc...
Cześć wszystkim, szukam podłoża do akwarium i proszę o poradę. Do tej pory miałem zwykły żwirek, chciałem teraz założyć nowe akwarium od podstaw i staram się zebrać jak najwięcej informacji, ale jest ...
Czesc,
Planuje postawic zbiornik na nowo, jako podloze chce dac od dolu lawa wulkaniczna, potem ziemia do kaktusow wymieszana z roztartymi kulkami gt i perlitem ogrodowym, i przykrywam to piaskiem. P...
|
|