|
|
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
witam mam start akwarium z podłożem manado jbl czy po tygodniu można już czy może należy już zasilać nawozami ??rosliny glosia i inne i zauważylem że glosia ciemnieje dziekuję za radę
-
irek2806
●
- Ranga: Początkujący
Manado nie posiada żadnych dodatków (nie jest aktywne) więc kwestia nawożenia identyczna jak dla innych podłoży typu żwirek itp  Ale w pierwszym tygodniu to chyba jedynie potas i carbo. I to ostrożnie. Pozdrawiam.
-
dpetx
●
dzięki już jest dwa tygodnie i zacząłem nawożić planta garnier makro i micro i glosia staje się ciemna od czego to może być
-
irek2806
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
To może niech się bardziej doświadczeni wypowiedzą. Ale dobrze byłoby gdybyś podał więcej informacji. Jakie oświetlenie, jaki litraż, parametry wody itd.
Pozdrawiam.
-
dpetx
●
Bez dobrego podkładu to podłoże nie ma sensu. Jest pozbawiony jakichkolwiek substancji odżywczych. Ma okropny kolor 
-

weder
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdynia
- Wspieram stronę kontem Premium
weder napisał(a):Bez dobrego podkładu to podłoże nie ma sensu. Jest pozbawiony jakichkolwiek substancji odżywczych. Ma okropny kolor 
Mam to podłoże w swoim zbiorniku już kilka lat .To ,iż nie jest wzbogacane to moim zdaniem jego zaleta ,nie wada . kolor to sprawa gustu i dla roślin nie ma znaczenia .Ale gdybym miał wybierać ponownie ,to wybieram żwirek kwarcowy .
-

mayaca
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Polska -wyłącznie
Weder, kolor to akurat najmniejszy problem i kwestia absolutnie indywidualna. Ja mam manado od pół roku i kolor dla mnie jest świetny, bardzo mi się podoba ten lekki brąz. Oczywiście w neutralnym świetle 6500k. I nie wmówisz mi że kolor jest brzydki;p Pod spodem mam ziemie, trochę JBL Aquabasis+ i kulki JBL. Po przepłukaniu Manado w wiaderku, wsypaniu do akwarium i zalania wodą, po 1h miałem absolutny kryształ. Także kompletnie nie rozumiem skąd te negatywne opinie. Jak na tę cenę, podłoże jest fantastyczne a jeśli chodzi o komfort i wzrost roślin, bije na głowę żwir, bazalt i piasek. Wiem bo wcześniej takie podłoża miałem. Na Manado rośliny rosną dużo lepiej, mają zdecydowanie ładniejsze i gęstsze korzenie.
-
60d
●
- Miasto: Siedlce
-
mayaca napisał(a):Mam to podłoże w swoim zbiorniku już kilka lat .To ,iż nie jest wzbogacane to moim zdaniem jego zaleta ,nie wada . kolor to sprawa gustu i dla roślin nie ma znaczenia .Ale gdybym miał wybierać ponownie ,to wybieram żwirek kwarcowy .
Dlaczego, co jest z nim nie tak? Pytam, bo sam się do niego przymierzam.
-
dpetx
●
60d napisał(a):Weder, kolor to akurat najmniejszy problem i kwestia absolutnie indywidualna. Ja mam manado od pół roku i kolor dla mnie jest świetny, bardzo mi się podoba ten lekki brąz. Oczywiście w neutralnym świetle 6500k. I nie wmówisz mi że kolor jest brzydki;p Pod spodem mam ziemie, trochę JBL Aquabasis+ i kulki JBL. Po przepłukaniu Manado w wiaderku, wsypaniu do akwarium i zalania wodą, po 1h miałem absolutny kryształ. Także kompletnie nie rozumiem skąd te negatywne opinie. Jak na tę cenę, podłoże jest fantastyczne a jeśli chodzi o komfort i wzrost roślin, bije na głowę żwir, bazalt i piasek. Wiem bo wcześniej takie podłoża miałem. Na Manado rośliny rosną dużo lepiej, mają zdecydowanie ładniejsze i gęstsze korzenie.
Pisząc takie teksty znaczy,że nie miałeś nigdy holendra na dobrym granulacie.A sadzenie roślin w nim to przekleństwo. Lekkie pyląc nie posiadające w sobie nic co by można ocenić na plus. Nidy nie będę polecał czegoś co z wyglądu ma nienaturalny rdzawy kolor a ryby prezentują się na tym podłożu kiepsko.Zbirniki wyglądają jak po napromieniowaniu. Dobry do odzwierciedlenia jakiejś minimalnej ilości biotopów.
-

weder
●
weder napisał(a):A sadzenie roślin w nim to przekleństwo. Lekkie pyląc nie posiadające w sobie nic co by można ocenić na plus. Nidy nie będę polecał czegoś co z wyglądu ma nienaturalny rdzawy kolor a ryby prezentują się na tym podłożu kiepsko.Zbirniki wyglądają jak po napromieniowaniu.
Weder każdy sypie co chce. Piszesz czyjeś nie sprawdzone opinie, kolor ci się nie podoba i rybki prezentują się kiepsko heheheh daj spokój twoja opinia do bani.
Pozdrawiam Marcin.
-

hanyss
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Dublin
Mam Manado około 4lat, moim zdaniem jedyną wadą to właśnie jego lekkość, chociaż problem taki miałem przez pierwszy rok, a potem jakoś przywykłem i przestało mi to przeszkadzać. Rośliny szybko się w nim ukorzeniają, tworzą długie zdrowe korzenie przez co wiem że sięgają do Aquabasic+ które jest pod Manado. Kolor jest kwestią gustu i chyba nie ma sensu nikogo przekonywać co jest dobre a co nie. Zależy co się komu podoba. Z sadzeniem nie miałem problemów, nawet Parvula chyba nigdy mi nie wypłynęła. Trzeba pamiętać, że z racji lekkości nie uda się nigdy usypać górki czy czegoś podobnego. Ja osobiście polecam. Dla kogoś kto świadomy ograniczeń zdecyduje się na to podłoże.
-
Dadario
●
Miałem i nigdy więcej nie będę miał. Strata pieniędzy. Lepiej zainwestować w dobry substrat + drobny żwirek.
-

msnolan
●
- Miasto: Pisz
-
hanyss napisał(a):weder napisał(a):A sadzenie roślin w nim to przekleństwo. Lekkie pyląc nie posiadające w sobie nic co by można ocenić na plus. Nidy nie będę polecał czegoś co z wyglądu ma nienaturalny rdzawy kolor a ryby prezentują się na tym podłożu kiepsko.Zbirniki wyglądają jak po napromieniowaniu.
Weder każdy sypie co chce. Piszesz czyjeś nie sprawdzone opinie, kolor ci się nie podoba i rybki prezentują się kiepsko heheheh daj spokój twoja opinia do bani.
Piszę zawsze w swojej osobie i z własnego doświadczenia.A do bani to jest mieszkanie w Dublinie gdzie akwarystyka jest na poziomie JBL .Nie moja wina,że nie możesz dostać tam Amazoni.Jeszcze sporo musisz się nauczyć,bo ktoś kto naprawdę chce posiadać zbiorniki z wymagającym ziołem i ma odpowiednią wiedzę. Po zaproponowaniu mu tego podłoża zabiłby Cię śmiechem ja też się kładę jak czytam takie pierdoły. O przydatności tego podłoża w akwarystyce roślinnej. Kupienie go potem zabawa z podsypkami ,podkładem do tego jakieś kulki to daje cenę naprawdę dobrego gotowego granulatu.
-

weder
●
Czy ktoś ma informacje o pochłanianiu pierwiastków przez manado? Gdzieś wyczytałem o tym, że manado pochłania nadmiary z wody - czy ktoś może potwierdzić bądź zaprzeczyć?
-

morchy
●
- Miasto: Zielona Góra
panowie hola hola nie chodziło mi o podłoże manado ale czemu glosia ciemnieje ???????to było główne pytanie akwarium 240 litrów co2 dję macro i micro garniera obsada tylko krewetki i otosek rośliny paravula i glosia oczywiście skały czarne test jedynie na co2 mam jbl i jest w granicach czyli dobrze a glosia ciemnieje akwarium zalane 2 tyg temu oświetlenie belka 3 *54 w
-
irek2806
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Bo glosia lubi żyzną glebę podsyp ją kapsułami ferka rosetta i będzie ok.
-

weder
●
irek2806 napisał(a):panowie hola hola nie chodziło mi o podłoże manado
A o co? Zapytałeś o jałowe podłoże które posiadasz - odpowiedzi już padły. Jeśli roślina nie rośnie, to na niej będzie rosło 
-

msnolan
●
- Miasto: Pisz
-
weder jesteś troszeczkę w błędzie  wysyłam moje opinie co do twojej odp. na pw. nie będę chłopakowi zaśmiecał odrębnym tematem.
Pozdrawiam Marcin.
-

hanyss
●
Dobry koń to i po błocie pójdzie.A dobre ziele to i w szafie urośnie 
Pozdrawiam Marcin.
-

hanyss
●
dpetx napisał(a):mayaca napisał(a):Mam to podłoże w swoim zbiorniku już kilka lat .To ,iż nie jest wzbogacane to moim zdaniem jego zaleta ,nie wada . kolor to sprawa gustu i dla roślin nie ma znaczenia .Ale gdybym miał wybierać ponownie ,to wybieram żwirek kwarcowy .
Dlaczego, co jest z nim nie tak? Pytam, bo sam się do niego przymierzam.
Nic ,absolutnie nic .Jest to jedno z podłoży ,które mogę polecić każdemu . O żwirku wspomniałem ,bo jest tańszy,cięższy no i w końcu ze zwykłego sentymentu . Manado po ewentualnym restarcie ,zostanie przepłukane i schowane .Absolutnie nie zapomniane .
-

mayaca
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Polska -wyłącznie
Powiązane tematy
Hej
Bardzo prosto pokazane i łatwo wytłumaczone. Niestety po niemiecku , ale warto zobaczyć. &t=?si=mNlh1Rr8MVou5lP7
Wrzucam bo może kogoś zainteresuje i może ktoś ma podobne wnioski.
Właśnie skończyłem robić testy dla PO4, NO3 i FE i poniżej wyniki:
test PO4 JBL 0,4 odczyt hanka 0,99 / 1,04
ACQUA 0,8 odczyt hank...
Dzień dobry,
Jakiś czas temu zakupiłem wyżej wymieniony test do bezpośredniego pomiaru co2. Nieważne czy mierze wodę z akwarium LT, wodę kranową, wodę przegotowaną, dopiero po wlaniu wielu kropel mi...
Witam
Czy nawozy Jbl pro scape nadają się do akwarium z obsadą rybną czy jedynie do roslinnych?
Witam zrobiłem test paskowy i kropelkowy Jbl wychodzą tak samo mianowicie twardość GH wychodzi dość wysoko czy bez RO da się to jakoś skutecznie trochę obniżyć?
Poniżej zdjęcie paskowych zaznaczę ze ...
Hej,
Mam szybkie pytanie, robię test JBL na PO4 i wynik mam taki jasny żółty. I tu jest problem ponieważ skala idzie od takiego białego-szarego przez odcienie jasno-niebieskiego po ciemny niebieski. ...
W którym momencie przestajecie dodawać kropli? Wczoraj pròbowałem te testy i przy KH po 3 kroplach woda zmieniła się z lekko niebieskawej (nie niebieskiej) na półprzeźroczysto-żółtą. Na filmikach widz...
Uzywam testu kropelkowego JBL do badania NO3.
Do tej pory nigdy nie zastanaiałem sie ale testy JBL podaja dwie skale referencyjne.
Niestety nie ma juz instrukcji obsługi i stad nie bardzo wiem do czeg...
witam mam teraz mętlik w głowie kto powie mi jaki jest prawidłowy poziom Fe w akwarium roślinnym ? bo według mnie prawidłowy poziom to 0,3 - 0,9 mg/l
chodź zmierzam do 0,5mg/l to dlaczego test z jbl...
Czy JBL Nitratex jestwarty uwagi przy wysokim No3?
|
|