Razbora Borneńska czy Bystrzyk Amandy? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Razbora Borneńska czy Bystrzyk Amandy?

Liczba wyświetleń: 4227·Odpowiedzi: 7
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Szukam nowej obsady do mojego zbiornika 112L.
Dotychczas pływały tam:
4 kiryski, 4 kosiarki i 12 Rhodostomusów.

Rhodostomusy są piękne, ale pozbyłem się ich ponieważ zjadały krewetki RC, a bez krewetek bardzo ciężko utrzymać czystość w zbiorniku.

Zamierzam dokupić trochę RC i jakieś rybki ławicowe. Zastanawiam się nad Razborą Borneńską i Bystrzykiem Amandy.

Na początku byłem prawie na 100% przekonany żeby brać Razbory, bo na zdjęciach w sieci wyglądają pięknie, ale gdy zobaczyłem je w zoologu zmieniłem zdanie, ich kolor zamiast czerwony był blado różowy. Obawiam się, że przy dużej ilości światła jaką mam (4x24W) rybka nie wybarwi się zbyt ładnie ponieważ preferuje raczej zaciemnione wody.

Drugą opcją jest Bystrzykiem Amandy. Na zdjęciach rybka nie wygląda zbyt okazale, ale w ławicy (zamierzam kupić około 20 szt) myślę, że będzie prezentować się nieco lepiej. Tylko tutaj wracamy do punktu wyjścia - czy Bystrzyk nie będzie zjadać krewetek?

PS
Neony i Razbory klinowe odpadają - nie polecajcie mi ich. Wydają mi się zbyt oklepane, poza tym miałem już kiedyś neony i chcę coś nowego.

Kiedyś po głowie chodziły mi Microrasbory Galaxy, ale z postów znalezionych w sieci wynika, że rybka jest bardzo licha, co przy dosyć wysokiej cenie nie zachęca do eksperymentów.

wujek_bogdan
Ranga: Zainteresowany tematem

Paweł Kubiak Środa Wielkopolska
słabe wybarwienie razbory w sklepie to zapewne efekt stresu - to bardzo płochliwa rybka.
Posiadam bystrzyki Amandy 14sztuk -jeśli zapewnisz im kryjówki i różnorodny pokarm to odwdzięczą Ci się intensywnym ubarwieniem jakiego w sklepie raczej nie doświadczysz:)

Paweł Kubiak
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Środa Wielkopolska

Mam 2 pytania:
1. Trzymasz je razem z krewetkami?
2. Trzymają się w stadzie, czy pływają luzem jak neony? U Rhodostomusy bardzo mi się podobało to, że dobrze trzymają się w grupie, nawet jeśli nie czują zagrożenia. Neony gdy nie ma większych ryb zupełnie nie trzymają szyku.

O kryjówki się nie obawiam ponieważ mam dosyć gęsto zarośnięte akwarium.

wujek_bogdan

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Paweł Kubiak Środa Wielkopolska
nie pływają cały czas ławicą bo czują się komfortowo żerują raczej w małych grupkach (w grupę zbijają się tylko jak prowadzę prace porządkowe) - mam mały zbiornik kostkę 46 l i być może to jest powód. dużymi krewetkami (sakura, amano) się nie interesują -co do świeżo wyklutych krewetek to pewnie z racji że karmie żywą artemią mogą się mylić próbować atakować (chyba tylko raz widziałem taką sytuację)

Paweł Kubiak

Miasto: Środa Wielkopolska

Wprawdzie nie do mnie pytanie ale też mam amandy ,trzymam je z krewetkami RC i Amano nie zauważyłem aby były nimi zainteresowane .
Co do trzymania się w stadzie to moje niestety też często pływają luzem ale mam ich mało i może dlatego tak się dzieje.

KojiroSasaki

krzysiekh Olesno / Opolskie
Co do razbor, mam maculaty i briggitae, wybarwienie to kwestia jedzenia jakie dajesz.

krzysiekh

Miasto: Olesno / Opolskie

Wspieram stronę kontem Premium

Ile akwarytów tyle opini. Jedni piszą, że kwestia światła, jedni że koloru podłoża a jeszcze inny, że twardości wody :)
Myślę, że prawda może być gdzieś po środku.

A problem z wyborem ryb rozwiązał się sam, w sklepie nie było Razbory Borneńskiej, wziąłem więc Razborę plamistą.

wujek_bogdan

weder Gdynia
W 25l mam 6 Amandy i nic się nie dzieje. Pływają malutkie RC i wszystko jest ok.

weder
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Gdynia

Wspieram stronę kontem Premium

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

IMG_3092.jpg

Czy to są wiciowce?

DamianKr w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2476
Hej, Obserwuje u skalarów takie dziwne odchody i zastanawiam się czy to może być spowodowane jakimiś pasożytami np. wyciowcami? Normalnie to bym na 100% stawiał na wiciowce ale karmię praktycznie w 8...
IMG_20251205_192533.jpg

Czy to jakaś choroba ryby?

Jacek Pawłowski w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2330
Hej Ryba ma część ogona jakby w białej farbie umazany.Czy ktoś się spotkał z takimi objawami? Ja nie mam pojęcia co to może być.
IMG_20251122_092949.jpg

Zbrojniki, efekt walki czy choroba?

paka747 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2039
Cześć, Od tygodnia w akwarium trwa spór o teren przy grocie do składania ikry dla zbrojników. Zmienił się dominujący samiec. Wczoraj zauważyłem zmiany na skórze zbrojników w okolicach pyska, płetwy b...
unnamed.jpg

Larwy ważki czy jętki? Ubić czy zostawić, oto jest pytanie.

Amanita w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2978
Cześć! Zauważyłam w moim akwarium takie oto żyjątko. (zdjęcie w zał. Zdjęcie, nie moje, podkradnięte z innego forum, podobny wątek, niech autor wybaczy, ale sama nie miałam jak zrobić w tej jakosci) ...
YouTube

Czy Szczupieńczyk złoty może być z guppikami?

aureum w Zwierzęta · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5387
Witam, Czy Szczupieńczyk złoty ( jeden lub para) mogą sobie żyć z guppikami? Wyczytałem, że nie jedzą małych rybek ake jednak to drapieżnik. Guppikow mam 6. 3 mniejsze samce i 3 samice. Akwarium 72l....
20231228_100203.jpg

Czy to odpowiednią ilość karmy?

aureum w Zwierzęta · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4598
Witam, Byłem pewny, że takiego postu nie napisze ale... Dziewczyna i syn twierdzą, że głodzę rybki... Ja mówię, że przekarmiac nie wolno bo będą chorować... I piekło zamarzło... Czytałem jak należy k...
kosiarka.JPG

Czy duże kosiarki mogą niszczyć rośliny?

Anonim 59529 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5051
Witam Mam problem z roślinami i podejrzewam wine tutaj kosiarek. Mam świeży zbiornik ,świeżo zasadzone rośliny które są pocięte!!! Mam lotosa, kryptokoryny których liscie są pocięte. Mam w baniaku 2 ...

Dostępność Razbora naga/Ukleja naga

Martino w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1940
Część. Gdzie we Wrocławiu lub okolicach kupię ryby Razbora naga/Ukleja naga. Ma ktoś jakie u siebie w zbiorniku? Jak tak można poprosić o zdjęcie ? Będzie pływała z Bystrzykiem Anabdy i z Kosiarką...

Czy krewetki red cherry mogą żyć z rybkami danio

rybykrewetki_i_inne w Zwierzęta · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 10230
Witam, niedawno zakupiłem rybki do mojego akwarium z krewetkami red cherry. Zakupiłem ok. 18 krewetek i dwa dni później 6 neonów, 4 gupiki i 4 danio. Nie jestem pewien, ale czuję że danio mogą podja...

Ankieta: czy korzystasz z pokarmów wakacyjnych/weekendowych

Piotr Baszucki w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2216
Zapraszam do udziału w ankiecie.

Statystyki

Ten temat przegląda 269 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570990
 •  Liczba wątków: 48802
 •  Użytkownicy: 36933

•  Najnowszy użytkownik: alek_bin

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 269 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.