Eheim 2224 cieknie po wymianie uszczelek - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Eheim 2224 cieknie po wymianie uszczelek

Liczba wyświetleń: 3957·Odpowiedzi: 9
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
D4ni3l Gdańsk
Witam,
Wczoraj postanowiłem wyczyścić swojego EHEIM 2224. Po podłączeniu okazało się że nie mogę docisnąć głowicy. Kupiłem więc nowe uszczelki (oryginale) do koszyczków ponieważ uszczelka na górze filtra była już mocno zdeformowana (zaniedbana, rzadko smarowana).
Po wymianie uszczelek filtr się domknął, ale dalej cieknął jak tylko podłączyłem do prądu.
Pojechałem więc do sklepu po uszczelkę pod głowicę (oryginalna) i nie pomogło :(
Jak ciekło tak cieknie , a 90zł poszło..

Przy okazji wyrwały mi się dwa zaczepy/klamry ale znalazłem na to sposób. Zrobiłem dziurkę, zaczepiłem drucikiem i trzyma, ale to nie pomogło - dalej cieknie. Posmarowałem wszystko dokładnie silikonem do uszczelek aquael- bezskutecznie

Postanowiłem wyjąć węże wchodzące do zaworu ( http://members.upcpoczta.pl/c.osowski1/zawor.jpg ) żeby zobaczyć czy nic tam się nie zablokowało i zauważyłem że jest pęknięty w dwóch miejscach.. http://members.upcpoczta.pl/c.osowski1/zawor1.jpg

Póki nie ruszałem, jakoś trzymało, natomiast moje pytanie brzmi: Czy możliwe że ciekło przez pęknięty zawór ?
Tak jakby nie domyka się ta głowica, już sam jestem zielony.
Uruchamiałem bez wkładów filtracyjnych, z pustymi koszyczkami i też cieknie :(
Jeżeli ktoś coś wie to bardzo proszę o pomoc. Przy okazji jeżeli ktoś ma jakieś części na sprzedaż to proszę o informację.
Pozdrawiam
-Daniel Osowski

D4ni3l
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Gdańsk

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ramazan Gdańsk
To oczywiste, że cieknie gdy jest uszkodzony zawór aquastop. Niestety musisz zainwestować jeszcze parę złotych
i kupić nowy. Możesz spróbować skleić lecz wątpię, że się to sprawdzi.

Ramazan
Ranga: Początkujący

D4ni3l Gdańsk
Ramazan napisał(a):To oczywiste, że cieknie gdy jest uszkodzony zawór aquastop. Niestety musisz zainwestować jeszcze parę złotych
i kupić nowy. Możesz spróbować skleić lecz wątpię, że się to sprawdzi.

Witam,
Dziękuję za odpowiedź.
Czyli to pęknięcie może powodować wylewanie się wody z pod uszczelki głowicy ? Przynajmniej tak to wygląda że leci z pod tej uszczelki: http://www.zoologiczny.sklep.pl/images/ ... lowica.jpg

Pytam, bo boje się że kupię zawór i dalej będzie ciekło.
Pozdrawiam.

D4ni3l

zeciak87 Rogowo (kuj-pom)
Niestety musisz kupić zawór.
Na foto co pokazałeś masz 1 oring i to zrozumiale ze ci cieknie bo nie ma uszczelnienia.
Szkoda ze nie sprawdziłeś wszystkiego przed zakupem

zeciak87
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Rogowo (kuj-pom)

D4ni3l Gdańsk
zeciak87 napisał(a):Niestety musisz kupić zawór.
Na foto co pokazałeś masz 1 oring i to zrozumiale ze ci cieknie bo nie ma uszczelnienia.
Szkoda ze nie sprawdziłeś wszystkiego przed zakupem

Witam,
Dzięki za odpowiedź.Znaczy się, rozumiem że muszę kupić zawór bo wiadomo że nie może być pęknięty. Chodzi o to że zanim go zdjąłem to on tam stykał raczej dobrze, bo nie ciekło z zaworu, tylko z pod głównej uszczelki.
Teraz jak wsadzę złamane to faktycznie cieknie i z zaworu ale i (co dla mnie niezrozumiałe) z pod głównej uszczelki,czyli z pod głowicy. Zastanawiam się dlaczego tak się dzieje ? Może jednak jeszcze co innego się zepsuło?

ps: bardzo proszę o kontakt na priv, jeżeli ktoś ma na sprzedaż zawór :)

D4ni3l

Najprawdopodobniej cieknie spod zaworu i to na 99%
Najlepiej jest to sprawdzić tak:
odkręć śrubki i zdejmij pokrywę z głowicy potem zamontuj ja w filtrze i podłącz zawór. Włącz zasilanie i wtedy widzisz jak na dłoni gdzie będzie ciekł :)
Wykonaj to w wannie,brodziku lub w innym stosownym miejscu

Operacje taka wykonywałem 3 razy na filtrach i to w 100% pozwala na zdiagnozowanie usterki

zeciak87

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
D4ni3l Gdańsk
zeciak87 napisał(a):Najprawdopodobniej cieknie spod zaworu i to na 99%
Najlepiej jest to sprawdzić tak:
odkręć śrubki i zdejmij pokrywę z głowicy potem zamontuj ja w filtrze i podłącz zawór. Włącz zasilanie i wtedy widzisz jak na dłoni gdzie będzie ciekł :)
Wykonaj to w wannie,brodziku lub w innym stosownym miejscu

Operacje taka wykonywałem 3 razy na filtrach i to w 100% pozwala na zdiagnozowanie usterki

Witam,
Serdecznie dziękuję za odpowiedź. Zrobiłem jak mówiłeś.
Wydaje się, że faktycznie od samego początku tam ciekła woda i wydawało mi się że to przez uszczelki, a to ciekło wyżej przez tą plastikową obudowę głowicy.

Dzięki, będę szukał zaworów,albo używanego filtra, bo nowe zawory trochę żal kupować za 100zł.

Pozdrawiam !
-Daniel Osowski

D4ni3l

Nie ma za co
Po to jest forum, żeby pomagać :D

zeciak87

D4ni3l Gdańsk
Ciągle szukam jakichś używanych filtrów. Póki co nic nie znalazłem. Dobrze że mam w zapasie swojego starego aquaclear 500 ;) Zastanawiam się czy zawory od eheim 2222 lub jakichś innych modeli by pasowały bo te filtry jak dla mnie tak samo wyglądają. Jak myślicie?

D4ni3l

Witam
Zawór od 2222 i 2224 jest taki sam kup nowy bo jak zakupisz używany to najprawdopodobniej jeszcze czeka cie koszt tych 2-óch uszczelek a one kosztują około 20 zł.
Na aledrogo widziałem taki zawór kompletny łącznie z raczka za ok 80 zł +-, jeszcze wysyłka z około 15 trzeba liczyć.
W moim 2222 taka uszczelka mi pękła na zaworze to tak się lało przy głowicy ze głowa boli wiec to na pewno tego wina.

lupino22
Ranga: Początkujący

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

eheim5.jpg

Eheim 5e z WIFI - hit czy kit?

Piotr Baszucki w Filtracja · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 11216
eheim5.jpg Najnowsza seria filtrów Eheim 5e z wifi - hit czy kit? Zapraszam użytkowników filtra do podzielenia się swoimi spostrzeżeniami.
wkladka.jpg

Skimmer Eheim Skim 350 - zabezpieczenie wlotu

Piotr Baszucki w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 745
wkladka.jpg Czy wiecie, że aktualnie w opakowaniach Skimmerów Eheim Skim 350 producent dodaje do zestawu zabezpieczenie wlotu pływaka? To odpowiedź na zapotrzebowanie akwarystów, którzy szybko dost...
2512101_4011708020418_substrat-Verpackung.jpg

EHEIM SUBSTRATpro+O2xygen - nowość

Piotr Baszucki w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1591
2512101_4011708020418_substrat-Verpackung.jpg Widzieliście - Eheim wypuścił nowy wkład filtracyjny: EHEIM SUBSTRATpro+O2xygen EHEIM SUBSTRATpro+O2xygen – medium filtracyjne, które rewolucjonizuje b...
osie1.jpg

Eheim 2213++ buczy :(

pk77 w Filtracja · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 6636
Cześć. Zwracam się do was o pomoc i radę w następującej sytuacji. Nigdy nie miałem filtra kubełkowego i jakieś 2 lata temu postanowiłem sobie go kupić. Wybór padł na Eheim 2213, w wersji z zaworami i ...
IMG_4957.jpeg

zapowietrzanie eheim 2215

AquaMolitor w Filtracja · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2375
Hej Panowie! Pytanie taktyczne: Skąd w/w filtr może brać powietrze? Uszczelka pod głowicą jest nowa. Zawory podwójne? Może zaserwować jakieś inne? Te Eheimowskie nie są "erste klasse" ;) ...

Eheim Professional 4+ 600 i kwestia bezpieczeństwa

Łoś w Filtracja · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 4557
Witam Mam akwarium i do niego filtr kubełkowy Eheim Professional 4+ 600. Filtr chodzi od niedawna. Ogólnie jestem zadowolony tylko jedna rzecz mnie martwi. Chodzi mi o mocowanie węży na króćcach przy...

Eheim 2424 zmiana zaworu

rawracer w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 437
Witam. Czy przerabiał ktoś temat ze zmianą zaworów w Eheim experience 250 na zawory z 350 ? Czy wielkosciowo to to samo ? Czy cala głowica jest większa ? W środku średnice ładne jednak dusi go pewni...

EHEIM PROFESSIONEL 4+ 250 - smarowanie na rozruch

pk77 w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1538
U mnie przygotowania do usprawnienia akwarium ruszyły pełną parą. Właśnie rozpakowałem Eheima (model w temacie), i planuję go jutro podłączyć pod moje akwarium "z robakami" :D Jest jeden pr...

Zatyczka w głowicy filtra Eheim 2228

GP w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1210
Może ktoś podpowie, po co jest ta zatyczka oraz czy musi być włożona? https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtracja/czesci-zamienne/glowice-pompy-pokrywy/zatyczka-wewntrzna-glowice-eheim-professionel-2...

Głośny filtr Eheim 2228

GP w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 980
Mam od lat filtr eheim 2228. To proste niemieckie urządzenie i do tej pory niezawodne. Od pewnego czasu zaczął być bardzo głośny. Wirnik wygląda na idealny, ośka też, żadnych luzów. Próbowałem przesma...

Statystyki

Ten temat przegląda 533 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571615
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 533 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.