|
|
Problem z szafką pod akwarium?
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam. Znak zapytania w temacie bo sam nie wiem czy jest się czym przejmować. Startuję dwa akwaria, pod duże mam pancerną szafkę i nie przewiduje problemów ale na pierwszy ogień pójdzie małe (72L). I tu mam pytanie. Zrobiłem dziś próbę wytrzymałości szafki pod to akwa - nie chodzi mi o to czy się "złoży" albo coś w tym stylu ale szafka (blat) ma szerokość 90 cm a akwarium 60 i pod obciążeniem nieco się ugina. Blat siada o maksymalnie 1 mm. Przy czym nie pod samym akwa tylko na całej długości, więc pod samym (krótszym o 30 cm) dnem akwarium ugięcie jest nieco mniejsze. Oczywiście szkło stoi na macie piankowej (chyba 3mm). Pytanie do bardziej zaprawionych w bojach czy jest się czym martwić, czy może to nie powinno stanowić problemu. Są to moje pierwsze akwaria i nie mam wyobrażenia ile takie szkło może wytrzymać. Nie za bardzo mam też możliwość dalszego wzmocnienia (podparcia) blatu. Jest to komoda i wymagało by to likwidacji jednej szuflady a to oznaczało by "pertraktacje" z moja lepszą połową  Pozdrawiam.
-
dpetx
●
- Ranga: Początkujący
Mogłeś jakąś fotke dołączyć nie wiadomo jak ta komoda wygląda.Proponuje albo dać jeszcze jeden blat w tym samym kolorze lub zmiana komody na solidniejszą.Wybrałbym tą drugą opcje.
-

dadors
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Iława
Szafka robiona na zamówienie ale w oryginale nie pod akwa. Teraz jest wzmocniona, plecy z płyty 18-ki (cała szafka też). Wymienione nóżki na takie do 250kg obciążenia na szt. I wzmocniony blat (pod spodem belka drewniana o boku 4 czy 5 cm. Nic się z nią nie stanie - poza tym nieszczęsnym ugięciem  Co do foto to niewiele by to dało (niewiele było by widać) - jak położyłem poziomicę to na całej szerokości szafki blat się ugiął o około 1 mm w miejscu o największym ugięciu. Taka minimalna szparka pomiędzy poziomica i blatem. Teraz już fotki nie cyknę bo wodę spuściłem... Generalnie temat do zamknięcia, pertraktacje zakończone sukcesem  Pod blat pójdą dwa wzmocnienia "po długości" o wysokości około 20cm, po takim zabiegu nie ma prawa się to ugiąć. Pozdrawiam.
-
dpetx
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
dpetx napisał(a):Szafka robiona na zamówienie ale w oryginale nie pod akwa. Teraz jest wzmocniona, plecy z płyty 18-ki (cała szafka też). Wymienione nóżki na takie do 250kg obciążenia na szt. I wzmocniony blat (pod spodem belka drewniana o boku 4 czy 5 cm. Nic się z nią nie stanie - poza tym nieszczęsnym ugięciem  Co do foto to niewiele by to dało (niewiele było by widać) - jak położyłem poziomicę to na całej szerokości szafki blat się ugiął o około 1 mm w miejscu o największym ugięciu. Taka minimalna szparka pomiędzy poziomica i blatem. Teraz już fotki nie cyknę bo wodę spuściłem... Generalnie temat do zamknięcia, pertraktacje zakończone sukcesem  Pod blat pójdą dwa wzmocnienia "po długości" o wysokości około 20cm, po takim zabiegu nie ma prawa się to ugiąć. Pozdrawiam.
I racja, blat nie ma prawa sie uginac. Ja swoja komode wzmoncnilem plytami na tyl i belkami pionowymi na na przod. Pozdrawiam Marek
-
MarekG
●
Po co tak kombinować ? szkoda czasu i robocizny. Wzmocnienia, przeróbki, podpórki... ta szafka wytrzyma i 2 razy tyle. A że się ugina... jak postawisz telewizor to też się ugnie, jak się opierasz o blat biurka też się ugina. Taki materiał, taka jego charakterystyka. Na komodzie z IKEA bez żadnych wzmocnień przez 2 lata stał mi baniak ponad 300 kg i nic wielkiego się nie działo. Meble z płyt wiórowych maja sporą wytrzymałość na obciążenia statyczne ( a takim jest akwarium na szafce, troszkę gorzej znoszą te dynamiczne... no ale chyba skakać po nich nie zamierzasz.
-

KotGacek
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Sosnowiec
KotGacek napisał(a):Po co tak kombinować ? szkoda czasu i robocizny. Wzmocnienia, przeróbki, podpórki... ta szafka wytrzyma i 2 razy tyle. A że się ugina... jak postawisz telewizor to też się ugnie, jak się opierasz o blat biurka też się ugina. Taki materiał, taka jego charakterystyka. Na komodzie z IKEA bez żadnych wzmocnień przez 2 lata stał mi baniak ponad 300 kg i nic wielkiego się nie działo. Meble z płyt wiórowych maja sporą wytrzymałość na obciążenia statyczne ( a takim jest akwarium na szafce, troszkę gorzej znoszą te dynamiczne... no ale chyba skakać po nich nie zamierzasz.
Nie o to mam obawy, szafka wytrzyma 200 albo i więcej kilogramów. Pytanie jest czy gdy ugina się blat (nie jest płaski) nie strzeli mi od tego dolna szyba (dno) w akwa?
-
dpetx
●
Może strzelić, dlatego stosuje się podkład z pianki by zniwelować wszelkie nierówności i rozłożyć nacisk. Przy wyginającym się blacie jest to ryzykowne.
-
szawel
●
- Miasto: legnica
Dlatego też, jak napisałem wyżej zastosuję dodatkowe wzmocnienia.
Dziękuję wszystkim za opinie i pomoc. Pozdrawiam.
-
dpetx
●
KotGacek napisał(a):Po co tak kombinować ? szkoda czasu i robocizny. Wzmocnienia, przeróbki, podpórki... ta szafka wytrzyma i 2 razy tyle. A że się ugina... jak postawisz telewizor to też się ugnie, jak się opierasz o blat biurka też się ugina. Taki materiał, taka jego charakterystyka. Na komodzie z IKEA bez żadnych wzmocnień przez 2 lata stał mi baniak ponad 300 kg i nic wielkiego się nie działo. Meble z płyt wiórowych maja sporą wytrzymałość na obciążenia statyczne ( a takim jest akwarium na szafce, troszkę gorzej znoszą te dynamiczne... no ale chyba skakać po nich nie zamierzasz.
Blat się ugnie tylko dno akwarium już się nie ugnie. Mi się tak szafka ugięła pod 150l i poszło dno raz w życiu taka akcja uczy nie pisania takich rzeczy jak Ty piszesz. Całe mieszkanie do remontu w tym pokoju co stał zbiornik parkiet poszedł 1cm w górę. A pokój pod spodem ściany do odnowienia.W piwnicy wodę wybierałem. Ojciec był załamany. Tak więc lepiej wydać 300zł na nowa szafkę niż kilka tyś. na remont mieszkania. Dziś wszystkie zbiorniki stoją u mnie na kratownicach metalowych.Tylko jedno akwarium 25l stoi na meblach.
-

weder
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdynia
- Wspieram stronę kontem Premium
Kolego powiem tak miałem taki przypadek tylko raz przy 170L i delikatnie ugięcie mebelka spowodowało pęknięcie dna akwarium. Od tamtej pory nie bawię się w pół środki i robię mebel na zamówienie troszkę taniej niż ze sklepu a jakość zdecydowanie lepsza. Ja bym nie ryzykował... aczkolwiek 70L to nie tak dużo wody 
-

oscar1989
●
-
Blat się ugnie tylko dno akwarium już się nie ugnie.
Dlatego dajemy maty izolacyjne przy odpowiedniej grubości mata zabezpieczy dno przed pęknięciem. Poza tym mówimy o 70 litrach i ugięciu o strzałce +/- 1 mm . Więc nie przesadzajmy.
-

KotGacek
●
- Miasto: Sosnowiec
Powiązane tematy
Witam
Niedawno zauważyłem w akwarium półcentymetrowe różowe robaki o średnicy około milimetra.Występują one na powierzchni podłoża i roślin trawnikowych. Gdy zostaną porwane przez prąd wody mocno się...
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
Witam szanowne grono tego forum.
Jako że to mój pierwszy post więc się przedstawię.
Jestem Mirosław i mieszkam w Radomiu.
Pierwsze rybki do domu przyniosłem w wieku 13 lat w słoiku po ogórkach kiszon...
Akwarium wymaga jakiś przycinek i poprawek ale powiem szczerze nie przeszkadza mi to
Wodę podmieniam tylko wtedy jak skończą mi się zapasy wody RO na dolewki
CO2 - podaje ale nie mierzę ile tego jest...
Witam, w rogu akwarium zauważyłem dziwne pęknięcie. Nie wiem co to może być i czy to groźne i może nagle skończyć się tym że wszystko wyląduje na podłodze, czy może mi od ma to wpływu na nic... Nie wi...
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte?
Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq.
Czy ...
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc
Witam ,powoli nadchodzi czas wymiany mojej szafki pod akwarium 270l kiepsko wykonanej i już z trochę zawilgoconym blatem .Wymyśliłem że najlepiej stelaż lub szafka z stelażem i koniecznie nóżki bo pod...
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?
|
|