|
|
zwiększenie wydajności filtra-midikani 800
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Witam posiadam 100l akwarium narożne w którym za filtrację odpowiada midkiani 800 i turbofilter 1000. Ale chciałbym zrezygnować z filtra wewnętrznego,który trochę miejsca zabiera. Filtr kubełkowy stoi w szafce 112 cm poniżej lustra wody( wysokość liczona od góry filtra do lustra wody-74 cm).Pompa jest założona na wylocie ok 20 cm poniżej poziomu wody. Mogę go podnieść o około 30 cm max i dostawić go bliżej ściany szafki by jak najbardziej wyprostować i skrócić węże. Moje pytanie jest czy mogę liczyć dzięki temu na zwiększenie przepływu wody?? Obecnie wynosi on około 350 litrów na godzinę, a media filtracyjne to gąbka, dwa kosze ceramiki oraz zeolit. Z góry dzięki za odpowiedź.
-

ALEKS_D_RAVEN
●
- Ranga: Poznaje temat
ALEKS_D_RAVEN napisał(a):Witam posiadam 100l akwarium narożne w którym za filtrację odpowiada midkiani 800 i turbofilter 1000. Ale chciałbym zrezygnować z filtra wewnętrznego,który trochę miejsca zabiera. Filtr kubełkowy stoi w szafce 112 cm poniżej lustra wody( wysokość liczona od góry filtra do lustra wody-74 cm).Pompa jest założona na wylocie ok 20 cm poniżej poziomu wody. Mogę go podnieść o około 30 cm max i dostawić go bliżej ściany szafki by jak najbardziej wyprostować i skrócić węże. Moje pytanie jest czy mogę liczyć dzięki temu na zwiększenie przepływu wody??
Obecnie wynosi on około 350 litrów na godzinę, a media filtracyjne to gąbka, dwa kosze ceramiki oraz zeolit.
Z góry dzięki za odpowiedź.
Nie, ten filtr jest za slaby. Na dodatek w tym modelu wydajnosc pompy spada po jakims czasie (tak jak by pompa wyrabiala swoje elementy i spadala jej wydajnosc). Ja midikani uzywalem w 54 litrach i nie dawal rady. Pozdrawiam Marek
-
MarekG
●
Aquael - MK-650 Aquael - MK-800
-

djwow
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
djwow napisał(a):Aquael - MK-650 Aquael - MK-800
że mam dodać jeszcze pompę z minikani 6 watową?? mogę jeszcze spróbować podłączyć pompę z filtra wewnętrznego, podobno działa tez poza akwarium. Ktoś już tak robił??
-

ALEKS_D_RAVEN
●
- Ranga: Poznaje temat
wygodniej dodać taką przepływową na wąż. co do zabiegu z filtrem wew poza akwarium to nie mam doświadczenia. Sprawdź poziom hałasu i nagrzewanie się pompki jeśli zdecydujesz się na taki zabieg.
-

djwow
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
Czy ktoś próbował użyć takiej pompki do podmian wody. Pytanie , czy jest w stanie podnieść slup wody na 1,5metra.
-
krzys4886
●
- Ranga: Początkujący
Powiązane tematy
Hej
Film jak w prosty sposób 1 wersję filtrów OASE przerobić (tuning), aby działały jak wersja 2. Film po niemiecku. &t=?si=B9Qhdg7q8R1DB2Sn
Witam,
Planuje zakupić filtr RO do akwarium 30l (neocardina blue velvet). Aktualnie z kranu mam 7.8 ph, 9 Kh 14 Gh, NO3 utrzymywane na poziomie 10-15. Krewetki żyją, jednak czasem pojawiają się pojedy...
Mam filtr RO3 100GPD (akwarystyczny, 3 częściowy - wkład węglowy, mechaniczny i membrana), chcę podłączyć do niego zbiornik na wodę (membranowy 6 gal). Chciałbym mieć możliwość pobierania wody przez w...
Hej,
może wpadam w lekką paranoję XD, ale czy to normalne, że filtry wewnętrzne (tu akurat Pat Mini) zamocowane do szyb na przyssawkach powodują lekkie, ale wyczuwalne drgania szyb w akwarium? Jak prz...
Może ktoś podpowie, po co jest ta zatyczka oraz czy musi być włożona?
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtracja/czesci-zamienne/glowice-pompy-pokrywy/zatyczka-wewntrzna-glowice-eheim-professionel-2...
Najpierw dane o moim zbiorniku: Aquael Optiset 200, filtracja Unimax 250, przed Unimaxem filtr narurowy 10" wypełniony watą.
Chcę się pozbyć narurowca, a w zamian dodatkowo dołożyć Multikani 800 ...
Witam,
W akwarium mam dwa filtry zewnętrzne. Co by się stało gdybym jeden (mniejszy) podłączył pod zegar czasowy z oświetleniem. Star o 12, stop 21.
Dzień dobry wiem że to może trochę głupie pytanie ale czy zamawiał ktoś wirnik do filtra tetra ex1000 z strony invital?
Pytam ponieważ wirnik na zdjęciu wygląda całkiem inaczej niż naprawdę.
Z góry dz...
Czy ktoś rozbierał głowicę filtra Eheim 2228. Próbuję rozwikłać problem brzęczenia głowicy. Nie sądzę, że problemem jest wirnik lub ośka. Tu jest wszystko OK.
Inny problem jaki zauważyłem to głowica o...
Witam
Szykuje się do zmiany akwarium na 160 l i nie wiem jaki filtr wybrać . Rozważam AQUELA ULTRAMAX 1000. Czy jednak przy tym litrażu skupić się na 1500? A może inna marka ?W akwarium 45 litrów pos...
|
|