Eheim Classic 2211 - Zawory podwójne - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Eheim Classic 2211 - Zawory podwójne

Liczba wyświetleń: 2640·Odpowiedzi: 6
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
NoToJou Kraków NH
Witam,
planuję zakup filtra Eheim Classic 2211:
http://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtracja/filtry-zewnetrzne/eheim-classic-2211-p-4042.html
do akwarium ok. 40l.

Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tymi zaworami, których nie ma w komplecie.
Domyślam się, że są one potrzebne do czyszczenia filtra, żeby nie trzeba było wyciągać wszystkich rurek za każdym razem.
Ale, czy żeby to osiągnąć, potrzebuję kupić taki komplet:
http://sklep.roslinyakwariowe.pl/eheim-zawor-podwojny-12/16mm-p-9280.html
http://sklep.roslinyakwariowe.pl/eheim-zawor-podwojny-9/12mm-p-9279.html ?

Czy da się to osiągnąć jakoś taniej?

NoToJou
Ranga: Początkujący

Miasto: Kraków NH

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
gregorb Kraków
Bez zaworów raczej lipa, będzie Ci ciężko czyścić rurki, przenieść filtr do czyszczenia bez rozlania wody itd.
Zawory są jak najbardziej potrzebne, jeżeli to dla Ciebie za drogo, poszperaj w sieci, może ktoś sprzedaje używki, ale wiem że to towar trudno osiągalny. Tak samo kupno takiego filtra z "drugiej ręki", trzeba zawsze zwracać uwagę czy to z zaworami czy bez, zazwyczaj bez jest dobra cena, ale potem trzeba się wykosztować żeby była wygoda

gregorb
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Kraków

edinio47 Góry Bystrzyckie
Używam 2 takie filtry bez zaworów. Do czyszczenia i tak przenoszę kubeł i rurki do łazienki, więc na dobrą sprawę nie ma to znaczenia czy te zawory są czy nie. Do czyszczenia rurek zawory trzeba rozpiąć, więc mam do wykonania o jedną czynność mniej.
Bez zaworów też dasz radę. :wink:

edinio47
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Góry Bystrzyckie

grzechow DSW
Skoro chcesz 2211 to watro poszukać tzw. wersje 2211+ lub 2211++ wychodzi taniej niż kupowanie osobno zaworów lub przyjrzeć się innym modelom Eheim, które mają takie rozwiązania w standardzie np. Ecco pro, Experience i inne, jak poszukasz po sieci znajdziesz je w niewiele większych cenach od tego 2211 z twojego linku.

grzechow
Ranga: Poznaje temat

Miasto: DSW

Bez zaworów da się żyć. Po prostu podczas czyszczenia filtra musisz go wyłączyć, wyjąć wszystkie rurki z akwarium, w jakiejś misce wypuścić wodę z węży i dopiero czyścisz filtr, węże itd.

DavyJones

Adrian_pa Luksemburg
grzechow napisał(a):Skoro chcesz 2211 to watro poszukać tzw. wersje 2211+ lub 2211++ wychodzi taniej niż kupowanie osobno zaworów lub przyjrzeć się innym modelom Eheim, które mają takie rozwiązania w standardzie np. Ecco pro, Experience i inne, jak poszukasz po sieci znajdziesz je w niewiele większych cenach od tego 2211 z twojego linku.

Madrze kolega Ci radzi. Modele ktore Ci podpowiada umozliwiaja odpiecie wezy przy glowicy filtra, wtedy mozesz wziac sam filtr lub same rurki do wyczyszczenia. W praktyce rurki czysci sie czesciej niz filtr. Opcja odlaczenia wezy bez zapowietrzania filtra ulatwia pozniejszy start, poniewaz nie musisz ponownie zalewac filtra. Podpinasz czyste weze, wlaczasz do kontaktu a woda w filtrze sama zassie wode ze zbiornika.

Adrian_pa
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Luksemburg

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
NoToJou Kraków NH
Dzięki za informacje. Faktycznie Eheim 2232 Ecco Pro 130 wychodzi taniej.
Ale czy nie będzie on za mocny do 43 litrów akwarium?

NoToJou
Ranga: Początkujący

Miasto: Kraków NH

Wygląd listy:
Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

Zrzut ekranu 2026-05-14 135851.png

Zawory podwójne na węże?

akwaAmator w Filtracja · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 2913
Hej Jakich zaworów podwójnych używacie i jakie możecie polecić . Szukam czegoś w rozsądnej cenie i jakości na 16/22 Każdy producent filtrów ma coś takiego w ofercie ale nie wiem jak z jakością . Z...
eheim5.jpg

Eheim 5e z WIFI - hit czy kit?

Piotr Baszucki w Filtracja · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 11218
eheim5.jpg Najnowsza seria filtrów Eheim 5e z wifi - hit czy kit? Zapraszam użytkowników filtra do podzielenia się swoimi spostrzeżeniami.
wkladka.jpg

Skimmer Eheim Skim 350 - zabezpieczenie wlotu

Piotr Baszucki w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 748
wkladka.jpg Czy wiecie, że aktualnie w opakowaniach Skimmerów Eheim Skim 350 producent dodaje do zestawu zabezpieczenie wlotu pływaka? To odpowiedź na zapotrzebowanie akwarystów, którzy szybko dost...
2512101_4011708020418_substrat-Verpackung.jpg

EHEIM SUBSTRATpro+O2xygen - nowość

Piotr Baszucki w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1594
2512101_4011708020418_substrat-Verpackung.jpg Widzieliście - Eheim wypuścił nowy wkład filtracyjny: EHEIM SUBSTRATpro+O2xygen EHEIM SUBSTRATpro+O2xygen – medium filtracyjne, które rewolucjonizuje b...
osie1.jpg

Eheim 2213++ buczy :(

pk77 w Filtracja · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 6637
Cześć. Zwracam się do was o pomoc i radę w następującej sytuacji. Nigdy nie miałem filtra kubełkowego i jakieś 2 lata temu postanowiłem sobie go kupić. Wybór padł na Eheim 2213, w wersji z zaworami i ...

Eheim Professional 4+ 600 i kwestia bezpieczeństwa

Łoś w Filtracja · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 4578
Witam Mam akwarium i do niego filtr kubełkowy Eheim Professional 4+ 600. Filtr chodzi od niedawna. Ogólnie jestem zadowolony tylko jedna rzecz mnie martwi. Chodzi mi o mocowanie węży na króćcach przy...

Eheim 2424 zmiana zaworu

rawracer w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 438
Witam. Czy przerabiał ktoś temat ze zmianą zaworów w Eheim experience 250 na zawory z 350 ? Czy wielkosciowo to to samo ? Czy cala głowica jest większa ? W środku średnice ładne jednak dusi go pewni...

EHEIM PROFESSIONEL 4+ 250 - smarowanie na rozruch

pk77 w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1540
U mnie przygotowania do usprawnienia akwarium ruszyły pełną parą. Właśnie rozpakowałem Eheima (model w temacie), i planuję go jutro podłączyć pod moje akwarium "z robakami" :D Jest jeden pr...

Zatyczka w głowicy filtra Eheim 2228

GP w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1210
Może ktoś podpowie, po co jest ta zatyczka oraz czy musi być włożona? https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtracja/czesci-zamienne/glowice-pompy-pokrywy/zatyczka-wewntrzna-glowice-eheim-professionel-2...

Głośny filtr Eheim 2228

GP w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 981
Mam od lat filtr eheim 2228. To proste niemieckie urządzenie i do tej pory niezawodne. Od pewnego czasu zaczął być bardzo głośny. Wirnik wygląda na idealny, ośka też, żadnych luzów. Próbowałem przesma...

Statystyki

Ten temat przegląda 196 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36916

•  Najnowszy użytkownik: kamil podgorny

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 196 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.