Witam mam następujący problem otóż 30 stycznia 2014 wystartowałem z akwarium na ziemi (z ogródka na to żwir), początkowo miało być to akwarium low tech w ciagu pierwszych dwóch - trzech tygodni robiłem podmianki wody. pierwszy tydzień 2x30% potem przez kolejne 3 raz w tygodniu 30%. Gdy wodę podmieniałem roślinki rosły, jak przestałem i chciałem zacząć prowadzić je już jako typowe LT roślinki po jakimś czasie przestały rosnąć. Zrobiłem eksperyment podmiana wody - rośliny rosły doszedłem do wniosku że czegoś brakuje w wodzie. Wszędzie piszą że ziemia jest na tyle żyzna że nie potrzebuje dodatkowych nawozów, im więcej czytam tym mniej rozumiem. Glony co dziwne nie rosną pojawiło się co prawda odrobine krasnorostów i takich pkt zielonych ale ich ilość jest malutka.
Poniżej napisze wam dane swojego akwarium i
testy wody:
1. wymiary akwarium 100x40x40 160l
2.Moc i
rodzaj oświetlenia 2x30w t8 1xosram fluora, 1x6500k daylight
3.Rodzaj
podłoża: ziemia przysypana żwirkiem akwariowym
4. co2 brak
5.
filtracja hw302 1000l/h(tak pisze) wkłady
6. 3xcieniutka gąbka zasypana keramzytem
7.filtr 24/24
8. temp ok. 23-24c
9. Parametry chemiczne wody:
- GH 11
- KH 7
- PH 8-8,5
- No3 10
- Po4 0
10. stosowałem tydzień czasu potas w małych dawkach (10g na 100ml roztwór -> 4mg dziennie)
11. Czy używasz wody z filtra RO lub zmiękczane żywicą jonowymienną?
- nie
12. Czy używam środków uzdatniających wodę? (Antychlor, odkażacz itp).
- nie
13. Jak często podmieniasz wodę (ile na raz? Czy są to regularne podmiany)
raz na tydzien ok 30%
14. Czy w akwarium są
korzenie lub kamienie (jakie?)
kamienie otoczaki
15. Jak często manipulujesz we wnętrzu akwarium (raz dziennie, raz na kilka dni, raz w tygodniu?)
nie manipuluje
16. Czy używasz lub używałes w ostatnim czasie preparatów antyglonowych?
nie
17. Czy używasz lub używałes w ostatnim czasie leków dla ryb lub?
nie
18. Czy używasz lampy UV?
nie
19. Jak często karmisz ryby? Czy istnieje ryzyko, że ktoś dokarmia je podczas Twojej nieobecności?
raz dziennie, nie
20. Ile sztuk ryb i krewetek posiadasz w swoim zbiorniku? (podaj przybliżoną liczbę)
3 zbrojniki niebieskie, 1 gupik, 2 mieczyki
21. Jak długo funkcjonuje akwarium
ok 3 mieś
Pomóżcie proszę