Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Dwa tygodnie temu kupilem sobie V2 Pure reverse Osmosis System 75GPD i do tego kupilem overfow box dzieki ktoremu zbuduje automatyczna podmiane co tydzien.Dzis z ciekawosci mierze ph w kanie 7,9 a po osmozie 7,6 .Dlaczego? Duzo czytalem na ten temat i wody ro ktora powinna miec w granicach 6,5
-

djbovorta
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Worksop UK
-
Polew mam z osób które w internecie piszą, że woda RO powinna mieć takie takie pH. Po pierwsze, może mieć bardzo różne, po drugie te osły co piszą że woda RO powinna mieć takie a takie pH, mierzą to pH testami kropelkowymi, które z definicji nie mogą dać prawidłowego pH wody o twardości węglanowej bliskiej zeru. Chodzi o to, że jak się próbuje zmierzyć pH wody o twardości węglanowej bliskiej zeru, to tak rzeczywiście mierzymy pH testu a nie wody. Woda o zerowym kH ma taki niską buforowość, że dodanie samego odczynnika testu powoduje nieprawdziwy wynik.
-

maslo_82
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Poznań
Samo przelanie wody przy tak niskim kH (tak jak napisał masło, chodzi o bufor wody) powoduje właśnie, że z wody wytrąca się resztka CO2 stąd takie a nie inne wyniki. Bez sensu, że pytasz o to samo w dwóch różnych wątkach. Ktoś raz napisał, że RO ma mieć... i potem te sieroty tak klepią dokładnie tak samo jak z tą całą "nadfiltracją".
-

Prospero
●
- Ranga: Znający temat
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Prospero ,w tamtym watku rozmowa zeszla na inny tor wiec napisalem pytanie w odpowiednim dziale,papiery nie braknie ani internetu zeby jeden temat wiecej pomiescic.Maslo_82 ucze sie wiec czytam rozne tresci z internetu,skad mam wiedziec czy te osly pisza prawde jak informacje sa rozbierzne.Teraz wiem wiecej i nie sztuka nazwac kogos oslem bo Ty sam musuales gdzies ta wiedze nabyc tak jak ja nabywam ja teraz Aaa jeszcze cos jeden z tych oslow djbovorta mierzy ph elektronicznym czytnikiem nie kropelkowym testerem
-

djbovorta
●
-
djbovorta napisał(a):Prospero ,w tamtym watku rozmowa zeszla na inny tor wiec napisalem pytanie w odpowiednim dziale,papiery nie braknie ani internetu zeby jeden temat wiecej pomiescic.Maslo_82 ucze sie wiec czytam rozne tresci z internetu,skad mam wiedziec czy te osly pisza prawde jak informacje sa rozbierzne.Teraz wiem wiecej i nie sztuka nazwac kogos oslem bo Ty sam musuales gdzies ta wiedze nabyc tak jak ja nabywam ja teraz Aaa jeszcze cos jeden z tych oslow djbovorta mierzy ph elektronicznym czytnikiem nie kropelkowym testerem
Ale ja nie miałem na myśli Ciebie tylko osoby które piszą że RO powinno mieć takie a takie pH. Ty zadałeś pytanie bo jak każdy masz prawo czegoś nie wiedzieć i bardzo dobrze że starsz się zweryfikować to co piszą w internecie.
-

maslo_82
●
Nikt Ciebie tutaj nie nazwya osłem i masz prawo pytać po to jest to czy inne forum. Chodzi o to aby nie dublować tematów a odp. spokojnie byś dostał w poprzednim watku. Pytaj ale pamiętaj, że szukaj nie gryzie Zwykle też wystarczy wujka Goolga zapytać i też będzie Ci dane Tak czy inaczej cieszę się, że dowiedziałeś się kolejnej rzeczy ale pamiętaj, że im więcej takich tematów tym zainteresowanie maleje. Moja wiedza nie opiera się o wiedzę z forum tego czy innego gdyż gdyby tak było pewnie i ja bym zadawał takie a może i nawet głupsze. Pamiętaj, że głupie to są ale odpowiedzi.
-

Prospero
●
- Ranga: Znający temat
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Prospero napisał(a): Moja wiedza nie opiera się o wiedzę z forum tego czy innego gdyż gdyby tak było pewnie i ja bym zadawał takie a może i nawet głupsze. Pamiętaj, że głupie to są ale odpowiedzi.
Ale kolega nie zadał głupiego pytania  Uważam że jest ono bardzo dobre i była okazja żeby zdementować te bzdury co piszą w internecie. Ważne jest to, że kolega podkreślił że użył pH-metru do pomiaru a nie testu kropelkowego.
-

maslo_82
●
Kupilem mineralizator,co myslicie bedzie dobry do wpiecia w szereg po osmozie?  Ewentualnie moge kupic ten mineralizator http://m.ebay.co.uk/itm/261264397250Co myslicie? Ktory lepszy? W tym co mam doczytalem jedynie ze wegiel dodaje 40% ale co to Calcite tez 40%+ i Corosex 20%+ tez nie wiem co to. Nie wiem czy dawac w szereg czy nie,chce dac mineralizator bo woda bedzie mi sie podmieniac automatycznie bez wody kranowej i wiaderek wiec musze w taki sposob uzdatnic wode by nie podawac czystego RO
-

djbovorta
●
-
Powiązane tematy
Witam.
Mam pytanie odnośnie filtra z lampą UV Sun Sun CUP 807.
Czy wilgoć i woda gromadząca się w tubie ochronnej żarnika UV to normalne i bezpieczne zjawisko ?
Póki co testuję to urządzenie poza ak...
Hej
Fajnie wyjaśniono na filmie. Miłego oglądania. ?si=zh0luzDKReaYuWaT
Hej
Niestety po niemiecku, ale bardzo fajnie wyjaśnione. ?si=GrEbIMWNeOFZ0fp5
Cześć
Jak prawidłowo podłączyć wlot i wylot z filtra,aby cyrkulacja w akwarium była optymalna. Bardzo fajnie wyjaśnione. &t=?si=dd0papmD1itR6gNP
Pytanie do tych którzy maja taki wylot. Czy macie jakieś obserwacje, że kielichowy wylot znacznie ograniczył przepływ wody w filtrze? Chodzi mi o litry/h bo że siła strumienia na wylocie jest mniejsza...
Witam, czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy jeśli użyję w biotopie czarnych wód, wkład QUALDROP HexPure a chodzi o związki azotu,chce kontrolować poziomy NH4, NO2 i NO3, czy nie wyklaruje wody mi z garbn...
Dzień dobry
Ostatni etap filtracji RODI żywica umieszczona jest w przeźroczystej tubie. Po zakończeniu filtracji obserwuje cofanie wody z tego ostatniego modułu, tak że przez następne dwa tygodnie ży...
Cześć
Mam akwarium 300 litrów. I mam takie pytanie. Jaki jest w l/h minimalny przepływ wody w kubełku tak aby czyścił on wode mechanicznie i biologicznie w akwarium właśnie 300 litrów?? No bo mechani...
Witam
Posiadam 112 litrowe akwarium. Jako filtracje to mam kubełek Eheim Professional 4+ 2271 ,od jakiegoś pół roku stosuje zeolit w filtrze który co 2,5 miesiąca wymieniam. Ostatnio czytałem na stro...
Witam czy ma ktoś używa filtrów Ikola Classic. Interesują mnie jeden z dwóch 250 lub 350 bardziej 350, tylko chodzi, o realny przepływ wody wiem, nieraz były tematy poruszane itd. ale chodzi o te dwa ...
|
|