okrzemki to napewno i co jeszcze/wyniki wody
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
jak to dziadostwo okielznac od trzech dni podaje micro i carbo... rosliny babluja ale co z tego wiem wiem nieoczytany jestem i niedoswadczony
Ostatnio edytowano 20 mar 2014, 15:14 przez BANZAJ, łącznie edytowano 1 raz
-

BANZAJ
●
- Ranga: Poznaje temat
-

matu
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdańsk
swiatlo od 20:00 do 8:00 0.4w/l macro podaje codziennie moze za duzo filtracja filtr kaskadowy dwukoszykowy ceramika gabka wata wegiel
-

BANZAJ
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Przestań podawać makro. Rośliny tego nie przerabiają. To są przyczyny Twoich kłopotów.
-
DavyJones
●
ja tu widzę mikrozorium emersyjne i przedawkowane carbo.... rośliny wyjąc z baniaka usunąć wszystkie chore liście i ogólnie posprzątać akwarium no i czytać czytać i jeszcze raz czytać zmniejszyć makro kupić mikro i robić z głową w innym razie będziesz miał jeszcze większą inwazje niż masz glonów
-

hate
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Edinburgh
zbiornik jest swierzy wiec myslalem ze na poczatku same korzemki ustapiom ale po tym jak zaczely liscie zolknac gnic i obumierac ....zaraz za duzo na moja glowe poczatkujacego w nawozeniu. zaczolem stosowac raz dziennie micro.macro.carbo. i zaczely rosnac rozne inne badylstwa i niszczyc piekne anubiasyracja za duze ilosci nawozow na poczatek zrobie tak jak radzicie.. mech.usowanie ograniczenie nawozow. na poczatek ogranicze carbo i zaprzestane macro.musza byc poprawy bo po 4 dniach syst.lania nawozow takie rzeczy....wiec zobacze ogranicze naw.i zrobie proby wody... zeby wiedziec co lac tak na prawde...
-

BANZAJ
●
mysle ze dobrym posunieciem bylo by dosadzenie roslin.np.rogatek.szt.
-

BANZAJ
●
Pamiętaj, przy starcie zbiornika jest pewien schemat, który wielu akwarystów praktykuje i jest on sprawdzony.
1-2 tygodnie - bakterie + potas. od drugiego tygodnia już zamiast samego potasu leje się makro, tak 1/2 dawki i stopniowo zwiększamy. Od 4 tygodnia zaczynamy lać mikro + wyżej wspomniane makro już w pełnej dawce.
-

Dzejson90
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Gogolin
-
Coś tam rośnie jeszcze oprócz samych Anubiasów? Bo jeśli nie to ja nie podawałbym żadnych nawozów. To kiedy i czy zacznie się nawozić zależy od wielu czynników. Przy światełku 0,4W/l , podłoże nie jałowe i średnim zarybieniu można ograniczyć nawożenie do minimum: małe dawki K i Fe + micro, a nawet podawać tylko w przypadku wystąpienia niedoborów.
-
DavyJones
●
-

BANZAJ
●
parametry wody wyniki przyblizone bo robione testem paskowym
kranowe mam taka no3-7 no2-0,5 gh-6 kh-15 ph-8 cl2-0
woda w akwarium
no3-10 no2-0 gh-14 kh-10 ph-8 cl2-0-0,8
-

BANZAJ
●
Powiązane tematy
Dzień dobry koleżanki i koledzy,
Właśnie założyłem tu konto gdyż mam następujący problem. Po około 1 roku nagle pojawiły mi się glony jak na zdjęciach. Czy możecie pomóc w ich identyfikacji oraz w jak...
Witam,
Akwarium zalane 25/11. Dodawane Seachem Stability według instrukcji. Czyli ma prawie 2 tyg. Zauważyłem na roślinach i korzeniu takie brązowe coś.
Światło dzienne 6h, potem zachód 50% (plus n...
Witam,
męczę się z okrzemkami już chyba rok i w mniejszym stopniu z innymi glonami, choć podejrzewam, że największym winowajcą reszty glonów są okrzemki.
Od lipca mam filtr RO z żywicą MB400, aby pozb...
Witam!
Niestety kolejny raz przegrywam z glonami, akwarium (125 L) mam już 6 miesięcy. To jest można powiedzieć mały restart, ponieważ wcześniej glonów było mniej ale zdecydowałem się wywalić całą st...
Akwarium 182l, w zamierzeniu roślinne, wystartowało 2 listopada na podłożu Tropica Soil i wg intrukcji Tropica.
Prowadziło się bezproblemowo od samego początku, aż do 1,5 tygodnia temu kiedy pojawił s...
Witam,
Wydaje mi się, że mam okrzemki czyli zielone glony, które porastają rośliny, kamienie, sprzęt, podłoże, ścianki akwarium tworząc przy tym łatwo usuwalny nalot.
Sprawdziłem czy proces nitryfikac...
Czy możecie mi wytłumaczyć dlaczego mój zbiornik atakują różnego rodzaju glony (zielenice, nitki, krasnorosty, compsopogon) skoro światło jest umiarkowane a NH4, NO2 i NO3 bliskie zera?
Z tego co czy...
Witam. Wystartowalem akwa, dwa tygodnie było pięknie wszystko, teraz ostatnie 5 dni jest z dnia na dzień coraz gorzej, za niedługo rośliny mi poumieraja 😕
Co mam zrobić 😕
Filtr aqua nova ncf 600 pół...
Dzień dobry,
Macie sprawdzony sposób na wyhodowanie zielonej wody, taki który sprawdza się zawsze lub prawie zawsze?
Witam.
Co może być przyczyną ciągle powracającego zakwitu wody ?
Pierwotnie akwarium 30l postawione było na aktywnym podłożu, wodzie kranowej. Miał być to trawnik z eleocharis.
Później wymieniłem wodę...
|
|