Nicienie ? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Nicienie ?

Liczba wyświetleń: 784·Odpowiedzi: 2
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok

13 mar 2014, 18:17 Nicienie ?  (#1)  

Witam.
Mam mały problem, właściwie nie ja tylko mój przyjaciel ale to nieistotne.
Chodzi o to, że w żwirze są takie małe bialutkie nitki, jakby robaczki.
Nie ingerują w życie akwarium ale jest się czego bać? Czy w późniejszym etapie mogą narobić szkód ?
Proszę o konkrety gdyż jak wiąże się z tym ryzyko to będę się starał to wyplenić.
Akwarium to 30l Shrimp Set Aqualea z krewetkami red cherry około 80 sztuk

kamp96
Ranga: Początkujący

13 mar 2014, 18:35 Re: Nicienie ?  (#2)  

Przy tak małym zbiorniku najlepiej wyłowić krewetki do świeżej (wcześniej przygotowanej, ustanej wody) i zbiornik wyczyścić do zera.

Mimo wszystko zalecam wstawić fotkę aby precyzyjniej zdiagnozować problem.

JackHerer
Ranga: Zainteresowany tematem

weder Gdynia

13 mar 2014, 19:16 Re: Nicienie ?  (#3)  

Jeśli są to nicienie w podłożu to nie ma się czym martwić.
Ja robiłem restart ale nie z powodu nicieni które miałem tylko przyszedł czas na zmiany.
Pojawiły się po 5 miesiącach od startu i były przez następne 7 miesięcy.
Nie widziałem żadnego ujemnego wpływu ani na ryby ani na rośliny.
A teraz od startu pojawiły się po miesiącu i czasami jest tak,że nie widać ich wcale a czasami są.
Nic z tym nie robię,wogóle nie zwracam na to uwagi.
Ważna sprawa to spuszczać wodę pompą.Aby unikac kontaktu z woda podczas spuszczania wody tradycyjnym sposobem przez zasysanie.

Parę dni temu był podobny temat.

https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 59747.html

weder
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Gdynia

Wspieram stronę kontem Premium

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

IMG_4950.JPG

Co to za robale? Nicienie?

Dejv95 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2839
Witam co to za małe białe drobne żmijki robale ? Siedzą w podłożu. IMG_4950.JPG Wysłane z iPhone przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
IMAG5556.jpg

Nicienie(?) w podłożu - identyfikacja, czy zagrażają rybom?

Zamulacz w Zwierzęta · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 9827
Cześć! Proszę o pomoc w identyfikacji tych paskud. najwięcej jest ich oczywiście w podłożu, choć kilka razy widziałem jak pływały w zbiorniku :x Wydaje mi się, że przywlokłem je razem z roślinami pł...
nicienie.jpg

Nicienie - czy groźne?

zegancio w Zwierzęta · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 31867
Witam.Dziś zauważyłem pływającą (ruchem zygzakowatym) nitkę którą pożarł neon. Pierwszy raz coś takiego zauważyłem w moim akwarium. Akwarium ma 2 miesiące i do tej pory nic takiego nie pojawiało się.F...

Nicienie w akwarium

AquaMolitor w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2232
Koleżanki i Koledzy. Temat stary. Bywał nawet na forum. Do odkopania go skłoniły mnie nicienie zamieszkujące moje quasi krewetkarium. Na zdjęcie nie ma szans (póki co, ale czekam), bo obiekty zainte...

Nicienie, wypławki

Kuba47 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3155
Cześć. Posiadam zbiornik 30l od ok. 2 miesięcy. Mam w nim stadko krewetek red cherry i ślimaki(Helmety i Ampularię). Od pewnego czasu mam w nim problemy z planarią. Jest w nim sporo nicieni oraz (mnie...

Nicienie? Paludarium

Hati2999 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2393
Witam Wie może ktoś co to za stworzenie i jak się go pozbyć? Chodzi sobie po ścianie nad wodą. Niedługo w paludarium ma zamieszkać wąż trawny i boję się że to coś może mu zaszkodzić. Bardzo proszę o p...

Nicienie

dadu w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2598
Witam ,czy oprócz zooleka są jakieś preparaty na nicienie żyjące w podłożu ? a może jakieś rybki które na nie polują

Ryby zjadające nicienie

Kamil Sobala w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3958
Witam jakie ryby będą porządkować moje akwarium z pojedynczo pływających nitek lub też innych małych stworków . Zastanawiałem się nad Rozborą Galaxy ale wyczytałem że jest płochliwa i agresywna wobec ...

Nicienie

Kamil Sobala w Zwierzęta · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 7352
Witam mam problem pojawiły mi się nicienie w akwarium . Zbiornik założyłem parę tygodni temu. Byłem dzisiaj w sklepie zoologicznym i Pan powiedział że one pojawiły się od korzeni Reed mor Wood które m...

Ratunku!!!!Jakieś nicienie w akwarium!!!!

Albinn88 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 22568
Witam. Podczas robienia restartu akwarium,natknąłem się na dwie niespodzianki.:małe molinezje ukryte za kamieniami,oraz jakieś nicieniowate glisty wijące się jak tasiemce i próbujące się wspinać po s...

Statystyki

Ten temat przegląda 286 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570958
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 286 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.