oswietlenie do akwarium 300l
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Witam,
jestem w trakcie zakładania holendra. Akwarium ma wymiary 120x50x50 (300l). Zamontowałem w pokrywie następujące oświetlenie:
1. 1 oprawa oświetleniowa( 2 świetlówki 590mm długości) 2. 2 oprawa oświetleniowa( 2 świetlówki 590mm długości) 3. 3 oprawa oświetleniowa( 1 świetlówka 590mm długości)
Zakupiłem takie świetlówki: 1. lux line - 2 świetlówki 18W 2. gro lux - 2 świetlówki 18W 3. aqua star 1 świetlówka 18W
Świetlówki polecił mi Pan ze sklepu internetowego, twierdząc ze taka moc w zupełności wystarczy do takiego akwarium. Wyczytałem na forum, że przyjmuje się 0,5W na litr wody, wiec moim zdaniem jest za mało. Proszę o poradę, doświadczonych akwarystów bo przyznaję ze dopiero zaczynam zabawę z holendrem, a nie chciałbym już na samym początku zawalić sprawę z tak ważną rzeczą jaka jest oświetlenie.
-
radek2
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Cześć 3x54w byłoby prościej jeżeli możesz jeszcze to zmienić oczywiście.
-

kolarztn1
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Hereford
Witam. Do tego zbiornika proponuję 4x54W, Nie piszesz nic czy to będzie LT czy HT. Pozdrawiam
-
smokie2
●
- Miasto: Duabuscapris seu
-
Temperatura świetlówek ujdzie w tłoku ale te 18W  ktoś miał dziwny pomysł. Kolega wyżej dał nie głupią propozycję. Im bliżej 1W/L tym lepiej chyba, że to ma być LH.
[b]Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!
-

Prospero
●
- Ranga: Znający temat
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Prospero napisał(a):Temperatura świetlówek ujdzie w tłoku ale te 18W  ktoś miał dziwny pomysł. Kolega wyżej dał nie głupią propozycję. Im bliżej 1W/L tym lepiej chyba, że to ma być LH.
ten Pan ze sklepu miał dziwny pomysł.. bardzo dziwny..  ale 1W na literek to też chyba troche przesada.. zwłaszcza jeżeli się zaczyna..  taki pomysł w sam raz: smokie2 napisał(a):Do tego zbiornika proponuję 4x54W, Nie piszesz nic czy to będzie LT czy HT. Pozdrawiam
-
zadymny
●
- Ranga: Stały bywalec
zadymny napisał(a):Prospero napisał(a):Temperatura świetlówek ujdzie w tłoku ale te 18W  ktoś miał dziwny pomysł. Kolega wyżej dał nie głupią propozycję. Im bliżej 1W/L tym lepiej chyba, że to ma być LH.
ten Pan ze sklepu miał dziwny pomysł.. bardzo dziwny..  ale 1W na literek to też chyba troche przesada.. zwłaszcza jeżeli się zaczyna..  taki pomysł w sam raz: smokie2 napisał(a):Do tego zbiornika proponuję 4x54W, Nie piszesz nic czy to będzie LT czy HT. Pozdrawiam
Kwestia jakie zielsko posadzisz i czy zechcesz mieć też trawniczek. 1W/L to wcale nie tak dużo nawet gdy zaczynasz. Trzeba tylko pamiętać o nawożeniu i podawaniu CO2.
[b]Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!
-

Prospero
●
- Ranga: Znający temat
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
0,5 W/L to tam trawnik może nie ruszyć przy tej wysokości zbiornika, a z wybarwieniem roślin też szaleństwa nie będzie.
-

maslo_82
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Poznań
5 x 18 watt to za mało na ten litraż ( biorąc pod uwagę fakt, że ma być to holender ), 300L to już kawałek zbiornika. Najrozsądniejszym rozwiązaniem jest belka 4x54 Watt ( o ile może to być akwarium otwarte ) z dwoma włącznikami uruchamiającymi po dwie świetlówki. Jeśli masz możliwość zamiany na T5 54W to nie wahaj się, nie musi to być belka, wystarczą oprawy i 2 stateczniki + 3 lub 4 świetlówki T5 54W do modernizacji pokrywy którą już masz.
-

msnolan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Pisz
-
Dzieki za odpowiedzi. Tak tez sądziłem, na szczęście jest możliwość jeszcze wymiany.
-
radek2
●
Powiązane tematy
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte?
Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq.
Czy ...
Szukam rozwiązania z oświetleniem dla mojego akwarium 140l (100x40). Chciałabym aby czerwone rośliny zrobiły się czerwone, ale też żeby światło dało się umieścić pod pokrywą. Póki co znalazłam tylko S...
Witam, jak można poprosić o poradę, jakie oświetlenie wybrać do akwarium? Około 500l
140 długość
50 szerokość
75 wysokość
Witam serdecznie
Planuję zmontować belkę na power ledach. Przejrzałem wiele forów, łącznie z tym, w poszukiwaniu inspiracji, jednak chciałbym prosić Was o ocenę i podpowiedzi.
Zacznę od początku, c...
Przymierzam się powoli do zmiany oświetlenia 2x ADA SOLAR 1 w moim akwarium z powodu trudnego już dostępu do dobrych( o odpowiedniej barwie)lamp. Zbiornik ma wymiary 120x50x50. Potrzebuje lampy przy k...
Witam,jako ze niedawno zacząłem przygode z akwarystyka i zakupilem zestaw optiset200, potrzebuje pomocy w doborze oswietlenie,pewnie bylo juz takich postow kilkaset:) mianowicie jest to akwarium zamkn...
Dzień dobry.
Zalałem tydzień temu nowy zbiornik żeby już się kręciło ale muszę zmodyfikować oświetlenie.
Na ten moment mam:
1. Aquael LEDDY TUBE 14W SUNNY DAY&NIGHT 1270lm
2. Diversa LED Expert ...
Cześć
Planuje założyć zbiornik HT, wysokość koło 45cm.
Zastanawiam się nad kilkoma lampami.
Najpierw był spór pomiędzy Aquael Ultra Slim a Chihiros WRGB ultra slim. Wybrałem Chihiros ale potem ...
Dzień dobry, szukam niedrogiego oświetlenia do akwarium, zastanawiam się nad sinkorem. Mógłby ktoś wypowiedzieć się czy warto? (Posiadam Anubiasy, kryptokoryna wendtii green, limnophila sessiliflora, ...
|
|