Witam, to mój pierwszy post na tym forum, także sorry za jakieś ewentualne wpadki
Tak jak w temacie, nie wiem co się dzieje z moimi roślinami, nie chcą rosnąć a jeśli nawet to pojawia się na nich jakby "osad". Dołączam zdjęcia tych roślin.
Parametry: >21'd GH Ph - 7,3 Cl2-0 3'd-KH(tego nie jestem pewien) Filtr wewnętrzny WEIPRO TC-700 6W(chodzi non-stop) oświetlenie: 1x Polamp 18W, 1x Diversa 18w(plant)- 10h w ciągu dnia. Temperatura: 23-24.
Nie napisałeś jakie masz akwarium. GH i KH to nie wszystko - rośliny muszą jeszcze jeść - poczytaj o nawożeniu. Odmulasz to akwarium, wymieniasz wodę? Bo na zdjęciach na korzeniach widać sporo osadu.
akwarium 112litrów, odmulam razem przy podmianie wody, także praktycznie co dwa tygodnie. Zdjęcie było robione przed odmulaniem i podmianą wody a ten osad na korzeniu to zwykła kulka nawozowa tylko że rozbiła mi się za wcześnie. Ryby jedzą na przemian, albo ochotkę albo pokarm suchy roślinny zmieszany ze zwykłym. Sorry za taki opis
za mało azotu albo potasu abo magnezu, masz dość twardą wodę co dla nurzańców jest jak najbardziej właściwe ale to nie znaczy że jest w niej dość wszystkich minerałów - magnez, choć mimo dużej ilości "brudu" wyglądają raczej na spore niedobory azotu albo na coś co lubi sobie nimi wzbogacić dietę, tyle kryształowa kula, daj waść foto całego zbiornika to często pomaga ujawnić przyczynę której ty nawet byś się nie spodziewał, w zamkniętym ekosystemie wszystko jest istotne. No i gdzie ty te kulki nawozowe pakujesz że ci się rozpadła? i co to za one? pakujemy pod żwir, jak rozpada się zanim zdążysz wpakować pod żwir to albo zleżała i się rozeschła albo to jakiś wynalazek typu tegonierusz™
1. Odstaw te kulki bo robisz więcej szkody niż pożytku. 2. Wykonaj kilka podmian wody wraz z odmulaniem. Najlepiej codziennie po 20-30% przez okres tygodnia. Jak stwierdzisz że akwarium jest "czyściutkie" to dopiero możesz kontynuować. 3. Zwiększ światło do minimum 0.5W/l czyli w Twoim przypadku to powinno być około 60W w samym oświetleniu. Oświetlenie też musi być odpowiedniej jakości. Pamiętaj o tym. 4. Zaopatrz się w jakieś źródło węgla. W Twoim przypadku, najlepszy będzie węgiel w płynie. 5. Zaopatrz się w nawozy, ale nie w formie kulek tylko nawozy w płynie. Stosuj się do zaleceń producenta.
Jak już w miarę ogarniesz co się z czym je ( powinno Ci to zająć kilka miesięcy ) to wtedy możemy radzić dalej. Puki co to podstawy, podstawy i jeszcze raz podstawy.
Dzięki za odp. Po 1sze: z tymi kulkami to dłuższa opowieść, wiem że pod żwir ale akurat przy wkładaniu, Trzczciniak wyskoczył z akwarium i trzeba było go ratować a kulka tak została po 2gie: foto całego zbiornika wrzucę wieczorem albo jutro.
Na razie lepiej nie kombinuj z nawozami. Ogarnij to akwarium najpierw. Przy tak słabym świetle nawozy nie mają tu większego znaczenia. A poza tym coś ten link nie działa.
W akwarystyce najważniejszą cechą jest cierpliwość. Widać że Ci jej brakuje. Z takim nastawieniem do niczego w tej "branży" nie dojdziesz. Napisałem Ci co i jak robić.
Smolarium napisał(a):1. Odstaw te kulki bo robisz więcej szkody niż pożytku. 2. Wykonaj kilka podmian wody wraz z odmulaniem. Najlepiej codziennie po 20-30% przez okres tygodnia. Jak stwierdzisz że akwarium jest "czyściutkie" to dopiero możesz kontynuować. 3. Zwiększ światło do minimum 0.5W/l czyli w Twoim przypadku to powinno być około 60W w samym oświetleniu. Oświetlenie też musi być odpowiedniej jakości. Pamiętaj o tym. 4. Zaopatrz się w jakieś źródło węgla. W Twoim przypadku, najlepszy będzie węgiel w płynie. 5. Zaopatrz się w nawozy, ale nie w formie kulek tylko nawozy w płynie. Stosuj się do zaleceń producenta.
Jak już w miarę ogarniesz co się z czym je ( powinno Ci to zająć kilka miesięcy ) to wtedy możemy radzić dalej. Puki co to podstawy, podstawy i jeszcze raz podstawy.
Nie minął jeden dzień a Ty już chcesz kupować nowe oświetlenie, nowe nawozy i nie wiadomo co jeszcze. Najpierw zdobądź jakąś elementarną wiedzę, dopiero wtedy można o czymkolwiek dyskutować.
Smolarium napisał(a):1. Odstaw te kulki bo robisz więcej szkody niż pożytku. 2. Wykonaj kilka podmian wody wraz z odmulaniem. Najlepiej codziennie po 20-30% przez okres tygodnia. Jak stwierdzisz że akwarium jest "czyściutkie" to dopiero możesz kontynuować. 3. Zwiększ światło do minimum 0.5W/l czyli w Twoim przypadku to powinno być około 60W w samym oświetleniu. Oświetlenie też musi być odpowiedniej jakości. Pamiętaj o tym. 4. Zaopatrz się w jakieś źródło węgla. W Twoim przypadku, najlepszy będzie węgiel w płynie. 5. Zaopatrz się w nawozy, ale nie w formie kulek tylko nawozy w płynie. Stosuj się do zaleceń producenta.
6. Rób zdjęcia bez flasha za to z doświetlonym zbiornikiem.
Pamiętaj, że rośliny reagują na nawozy nawet dopiero po 2 tygodniach (zwykle po tym czasie już coś widać).
Zamało konkretów podałeś o zbiorniku a fotki kiepskie. To żwirek czy substrat? Podmiany zwyczajowo robi się co tydzień szczególnie na początku.
[b]Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!
Dlatego napisałem na tym forum, żeby się poradzić innych, bardziej doświadczonych (a chyba po to jest stworzone to forum). Sorry za słabe zdjęcia ale tylko taką mam możliwość zrobienia. To żwirek. Czyli wodę teraz podmieniać codziennie a odmulać przykładowo co dwa dni?? Jakie parametry mogę jeszcze podać?
Wykonuj podmiany codziennie po około 20-30% wraz z odmulaniem. Czyli odmulaj codziennie. 20-30% czyli jak masz akwarium 112l ( brutto ) to wymieniaj 20-30l wody codziennie przez okres tygodnia. Jeśli osad będzie występował nadal to to wykonuj te podmiany nadal. Tylko pamiętaj. Nie więcej jak 30% wody dziennie!
Najlepiej rób to małym wężykiem ( takim do napowietrzania ) bo wtedy zrobisz najdokładniej. Wiem że będzie to czasochłonne ale ładne akwarium wymaga czasu.
I jeszcze jedna BARDZO ważna rzecz. Absolutnie NIE wzruszaj podłoża. Nie grzeb nic w podłożu bo każde jego wzruszenie będzie powodowało destabilizacje zbiornika.
Dzięki, coś już zaczynam pojmować czyli mam podłoża nie odmulać? a co zrobić z tymi roślinami, wyrzucić? czy woda saguaro z lidla jest dobra do takich podmian?
sayan89 napisał(a):Dzięki, coś już zaczynam pojmować czyli mam podłoża nie odmulać?
Niestety się z tym nie zgodzę. Pisałem już kilkukrotnie.
Odmulać codziennie!!! Nie grzebać w podłożu!!!
Odmulać nie znaczy grzebać. Odmulanie robisz delikatnie, żeby nie wzruszać podłoża. Wężykiem ściągasz ten cały "syf" z akwarium. Może i uda się odratować te rośliny bo nurzańce są bardzo twarde. obetnij tylko nożyczkami te liście, które nie wyglądają zdrowo. Czyli jeśli mają dziury, są przygnite itp. Jak stwierdzisz że wszystkie są do obcięcia to obcinasz wszystkie ale nie wyciągasz jej z podłoża ( jak już pisałem w podłożu nie grzebiemy ).
sayan89 napisał(a):czy woda saguaro z lidla jest dobra do takich podmian?
Nie, nie jest dobra. Skąd ten pomysł? Poważnie obciążyłoby to Cię finansowo. Wodę bierzemy po prostu z kranu. Jeśli masz wodę chlorowaną to musi się ona odstać przez noc. Czyli wlewasz do jakiegoś baniaka/wiadra czy innego zbiornika ( byle czystego ) i zostawiasz na noc. Rano możesz śmiało używać już tej wody do podmiany. Albo w drugą stronę. Wlewasz do baniaka rano a wieczorem robisz podmianę.
Jak rozpoznać czy woda jest chlorowana? Po prostu ją powąchaj. Jak ma delikatny zapach pływalni/basenu to znaczy że jest chlorowana.
Są też specjalne środki do uzdatniania wody kranowej ale na razie nie polecam Ci ich używać. Jak masz wodę w kranie z wodociągów miejskich to podaj miasto a będziemy w stanie powiedzieć coś więcej.
Ok, dzisiaj biorę się za odmulanie. A co do roślin to raczej będę musiał przyciąć wszystkie Odnośnie tej wody, to tak gdzieś znalazłem na internecie że jest dobra na podmiany bo moja z kranu jest strasznie twarda i nie jest chlorowana(Hrubieszów woj. lubelskie). Mam jeszcze studnie głębinową, może spróbować tej wody?
sayan89 napisał(a):Odnośnie tej wody, to tak gdzieś znalazłem na internecie że jest dobra na podmiany bo moja z kranu jest strasznie twarda
Różni ludzie, różne opinie Moim zdaniem to bzdura. Większości roślin nie przeszkadza twarda woda, a nawet wręcz przeciwnie. W akwarystyce roślinnej często mówi się o za miękkiej wodzie. Bardzo rzadko o za twardej. Jeśli ktoś Ci proponuje do 100 litrowego akwarium używać wody butelkowanej do podmian bo w kranie masz "za twardą" to możesz być pewny jednego. Nie słuchaj już nigdy więcej tej osoby bo najzwyczajniej w świecie bredzi
sayan89 napisał(a):i nie jest chlorowana
To akurat dobrze. Jeśli będziesz używał wodę ze studni głębinowej a nie z wodociągów miejskich to musisz zaopatrzyć się w serię testów żeby zbadać jej parametry. Nikt Ci nic nie powie jak nie wiadomo co masz w kranie.
Używaj tej z wodociągów.
I pamiętaj. Odmulanie rób codziennie przez minimum tydzień. Przy odmulaniu podmieniaj 20-30% wody i nie więcej.
Dokładnie. Na razie sobie to odpuść. Jak ustabilizujesz akwarium to dopiero wtedy możesz się za to brać. Podeślij jeszcze zdjęcie całości zbiornika. Zdjęcia takie najlepiej zrób wieczorem, przy wyłączonym świetle w pokoju. Włącz oświetlenie w akwarium i wyłącz lampę błyskową.
Może po zdjęciu całości się jeszcze coś nasunie
Link do nawozów moim zdaniem najlepszych dla Ciebie wysłałem Ci na PW. Ale tak jak pisałem, to dopiero za tydzień lub dwa.
AquaMolitor w Sprzątanie· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 9789
Panowie, krew mnie zalewa. Nie jestem w stanie usunąć smug i zacieków z szyby. Akwa nie jest do końca zalane (i nie będzie).
Kiedy kładę na zbiorniku pokrywę (na razie jest tymczasowa, jutro zamawia...
Piotr Baszucki w Sprzątanie· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2065
Kolejny odcinek AkwaGadki.
Zapraszam również do ankiety poświęconej preparatom na ślimaki: https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/topic.html?p=458008#p458008
roslinyakwariowe.pl w Sprzątanie· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 12800
Wśród wielu niedoświadczonych akwarystów funkcjonuje następujący mit:
Rosliny z uprawy emersyjnej (nadwodnej) gorzej przyjmują się w akwarium niż rośliny uprawiane pod wodą.
Wyjaśnienie:
Formy em...
Tomasz Matysiak w Sprzątanie· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5802
Witam, zauważyłem ostatnio w swoim akwarium dużą liczbę chyba małżoraczków poruszających się w na rożnych elementach aranżacji jak i w toni wodnej oraz podłużne ciemne dżdżowniczki na dnie.
Czy ktoś ...
el-lo w Sprzątanie· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 7632
Witam.
Ostatnio w ręce wpadły mi kamienie typu Scenery Stone z bardzo zaniedbanego akwarium. Nie mam pojęcia, jak długo nie były czyszczone, ale pojawił się na nich osad z kamienia zmieszanego z glon...
kryniakk1 w Sprzątanie· Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 10275
Witam
Jak w temacie Rozpadaja mi się dwie rośliny, reszta roślinek ładnie rośnie tylko w tych dwóch odpadają liście.
Podłoże ziemia ogrodowa i kulki
co2 z bimbrowni
Tomasz_T w Sprzątanie· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4891
Witam,
Na wstępie napiszę, że jestem początkującym akwarystą, staram się wszystko robić z aptekarską precyzją, ale... mam problem po ok. 6 tygodniach od uruchomienia akwarium.
Akwarium 30x30x30 (27 ...
boyka1221 w Sprzątanie· Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 9176
Witam.
Mam taki problem.
Ciągle mi giną rośliny w akwarium i nie wiem dlaczego tak się dzieje.
Moje akwarium ma ok 40l, Jego wymiary to 50x35.
Zbadałem preparatem ph wody i wyszło mi ok. 6,5-7.
Poza t...
Anonim 54215 w Sprzątanie· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 10628
Witam,
prosze o pomoc w sprawie moich roślin w akwarium.
Mam akwarium 200l na jakimś tańszym substracie aqua substrate II+ , filtr aqua nova 1000l/h nawoże mikro makro i carbo.
Oświetlenie mam 2X39 w...
Statystyki
Ten temat przegląda 115 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571008
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 115 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej