Witam! Mam trochę głupie pytanie ale proszę się nie śmiać. Jestem nowy w tym temacie. Moje pytanie brzmi jak używać tego mineralizatora? Czy dodawać go do wody z RO i później taką wodę wlewać do akwarium czy najpierw wlać surową wodę do akwa a następnie mineralizator bezpośrednio do akwarium? Czy ma to znaczenie? Skąd moje pytanie. Jak już wspomniałem jestem nowy jeśli chodzi o RO i mineralizowanie. Jakiś czas temu zakupiłem sobie filtr RO a niedawno mineralizator RO żółty v5 z akwanawozów. Wg producenta powinien on podnosić wartości do kH - 5 i gH - 7. Przygotowałem sobie wczoraj wieczorem wodę tzn napuściłem wodę do podmiany z filtra RO a następnie dodałem wcześniej przygotowany roztwór (wg instrukcji producenta tj. woreczek proszku rozpuszczony w 0,5l wody RO) mineralizatora w proporcji 1 ml na 1l wody. Tak przygotowaną wodę zostawiłem do rana dodatkowo na noc wrzuciłem zwykłą
grzałkę akwarystyczną żeby wyrównać temperaturę do tej jaką mam w akwarium. Dzisiaj chciałem z ciekawości sprawdzić jakie parametry ma ta woda i tu zdziwienie kH - 1 i gH - 1. Co zrobiłem nie tak? Czy przyczyną może być to że w tej wodzie nie było CO2? Producent podaje że zalecane jest dozowanie CO2