Jak używać mineralizatora RO żółty v5? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Jak używać mineralizatora RO żółty v5?

Liczba wyświetleń: 1365·Odpowiedzi: 5
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam! Mam trochę głupie pytanie ale proszę się nie śmiać. Jestem nowy w tym temacie. Moje pytanie brzmi jak używać tego mineralizatora? Czy dodawać go do wody z RO i później taką wodę wlewać do akwarium czy najpierw wlać surową wodę do akwa a następnie mineralizator bezpośrednio do akwarium? Czy ma to znaczenie? Skąd moje pytanie. Jak już wspomniałem jestem nowy jeśli chodzi o RO i mineralizowanie. Jakiś czas temu zakupiłem sobie filtr RO a niedawno mineralizator RO żółty v5 z akwanawozów. Wg producenta powinien on podnosić wartości do kH - 5 i gH - 7. Przygotowałem sobie wczoraj wieczorem wodę tzn napuściłem wodę do podmiany z filtra RO a następnie dodałem wcześniej przygotowany roztwór (wg instrukcji producenta tj. woreczek proszku rozpuszczony w 0,5l wody RO) mineralizatora w proporcji 1 ml na 1l wody. Tak przygotowaną wodę zostawiłem do rana dodatkowo na noc wrzuciłem zwykłą grzałkę akwarystyczną żeby wyrównać temperaturę do tej jaką mam w akwarium. Dzisiaj chciałem z ciekawości sprawdzić jakie parametry ma ta woda i tu zdziwienie kH - 1 i gH - 1. Co zrobiłem nie tak? Czy przyczyną może być to że w tej wodzie nie było CO2? Producent podaje że zalecane jest dozowanie CO2

cqobra
Ranga: Początkujący

salava8 Kraków
Ja mam mineralizator pomaranczowy. Wlewam wode RO do wiaderka 5 l. Dodaje odpowiednią ilość rozpuszczonego mineralizatora (5 ml). Mieszam. Po zmieszaniu taka substancja ma parametry gH = 7 i kH = 3. Wedlug producenta powinno być gH = 8 i kH = 4.

Na pewno dobrze przygotowałeś zawiesine? Może gdzieś wkradł się błąd w proporcjach?

salava8
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Kraków

mprusek Kraków
salava8 napisał(a):Ja mam mineralizator pomaranczowy.

Pomarańczowy nie wymaga podawania co2 i tutaj jest różnica.
cqobra, jak wlejesz tą wodę to akwarium w którym podajesz co2 to twardość się szybko ustabilizuje. Przemieszaj to ręką zanim podmienisz. Słyszałem że część osób wlewa mineralizatory prosto do akwarium ale bezpieczniej to wymieszać wcześniej.

mprusek
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Kraków

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Zobaczymy jutro jakie woda w akwa będzie miała parametry. Na razie mam mleko ale to normalne. Co do przygotowania zawiesiny to jestem pewny że zrobiłem to prawidłowo. Cały woreczek rozpuściłem w miarce kuchennej po czym przelałem do pustego 0,5l dozownika zakupionego razem z mineralizatorem

cqobra
Ranga: Początkujący

matu Gdańsk
Pomyśl jaki będzie skok parametrów, jeśli pierw wlejesz czystą wodę RO do akwa a potem mineralizator. Raczej bym oszczędził takich przyjemności faunie...

matu
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Gdańsk

edison81 Poznań
Szykuje się do zmiany mineralizatora, w tej chwili hydromineral, moj wybór padł tez na zółty v5 czy dobry wybór dla akwarium typowo roślinnego?

Co do pytania to tak jak w instrukcji w momencie podawania co2 uwalniają się cząsteczki odpowiedzialne za twardośç.

edison81
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Poznań

Wspieram stronę kontem Premium

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

Jak produkowane są rośliny Tropica

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 261
Zapraszam do obejrzenia wywiadu z pracownikami firmy Tropica. Dostępne tłumaczenie napisów w języku polskim.
YouTube

Jak zaprezentować swoje akwarium w profilu użytkownika

Piotr Baszucki w Akwaria · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1685
W swoim profilu możemy dodawać akwaria, które chcemy aby wyświetlały się pod naszym awatarem w postach na forum. Bezpośredni link: https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/user.html?i=profile&mode=av...
YouTube

Film Jak prawidłowo nawozić akwarium.

Jacek Pawłowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 966
Hej Stefan wyjaśnia jak prawidłowo nawozić akwarium roślinne. Film po niemiecku.
YouTube

Film- Jak dbać o akwarium według poleceń japońskiego mistrza

Jacek Pawłowski w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1676
Hej Film pokazujący jak dbać o akwarium według poleceń japońskiego mistrza aquascaping'u.
PXL_20260106_123037076.jpg

Jak zachować wzniesienia ?

Badman w Podłoże · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 5910
Podłoże wierzchnie to żwirek kwarcowy 2-3 mm. Co chwila muszę formować, przenosić żwirek z przodu do tyły ? Jakieś metody ?
YouTube

Jak karmicie pokarmem mrożonym?

Jacek Pawłowski w Zwierzęta · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 5709
Hej Jak tem pokarm podać ? Jak Wy poddajecie u siebie?
YouTube

Film Jak dbać o " starą aranżacje".

Jacek Pawłowski w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1559
Hej Film Liquid nature. ?si=sgfPHclIDXHl4pLq
YouTube

Film Czym i jak sklejać aranżacje.

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1800
Hej Film po niemiecku. Stefan z Liquid nature omawia i pokazuję czym i jak sklejać aranżacje. ?si=d04rmcLbowIe36gq
YouTube

Film Jak długo wytrzyma podłoże aktywne w akwarium?

Jacek Pawłowski w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2038
Hej Film po niemiecku. Stefan wyjaśnia jak długo wytrzyma podłoże aktywne w akwarium, oraz czym jest podłoże aktywne i jakie ma właściwości. &t=?si=gwXjdWEc5W9LvtRy

Fosfor - jak zacząć bezpiecznie podawać

przemogasior w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4270
Cześć, Akwarium na podłożu aktywnym, ma 6 miesięcy. Tu więcej o akwarium. https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/054l-bn-t-przemek-gasior-94333.html Poziom poszczególnych pierwiast...

Statystyki

Ten temat przegląda 680 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (33585) było 11 sie 2026
 •  Liczba postów: 570933
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36922

•  Najnowszy użytkownik: wiewiórka_małkowicz

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 680 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.