Krewety przy powierzchni wody
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Tak jak w temacie, codziennie rano wiekszosc moich krewet siedzi na roslinach zaraz przy powierzchni wody. Troche obawiam sie o przyduche, chociaz ryby zachowuja sie normalnie. Ostatnio znajomy powiedzial mi ze rosliny przez noc produkuja co2 (chociaz nie do konca widze w tym sens), a zbiornik mam dosyc mocno zarosniety i od kilku miesiecy nie podaje nawet dwutlenku. W zwiazku z powyzszym chcialbym zapytac czy spotkaliscie sie z takim zachowaniem u swoich skorupiakow i czy moze to miec zwiazek z nocna produkcja co2 (jezeli to wogole prawda), a jezeli nie to czy macie wiedze lub jakies pomysly na zrodlo takiego zachowania?
-
uszasz
●
- Ranga: Początkujący
Jeśli nad ranem siedzą przy powierzchni a za dnia normalnie funkcjonują to jest to oznaka przyduchy. Przeczytaj sobie o wymianie gazowej http://pl.wikipedia.org/wiki/Wymiana_gazowa
-
Tyrr
●
- Ranga: Poznaje temat
CO2. Moje jak czasami się zapomnę co na szczęście prawie się nie zdarza to potrafią wyłazić ze zbiornika  Piszesz, że nie podajesz gazu więc ciężko powiedzieć co może być przyczyną. Nie jestem ekspertem krewetkowym i raczej mało o nich wiem. Spróbuj może jednak napowietrzać zbiornik w nocy i porównasz zachowanie.
[b]Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!
-

Prospero
●
- Ranga: Znający temat
- Wspieram stronę kontem Premium
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
CO2 od roślin, raczej to nie będzie przyczyna, jest tego niewielka ilość aby lokatorzy to odczuli. Pomysł z napowietrzaniem powinien pomóc.
-
adam111
●
- Ranga: Początkujący
Na 100% braki tlenu nad ranem. Ryby zachowują się identycznie w takich sytuacjach. Nocne natlenianie lub częstsze podmiany wody na świeżą dotlenioną rozwiążą problem.
-

JackHerer
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Nie koniecznie to musi być co2 .Ja mam LT bez gazu a rano wszystkie siedzą na mchu który prawie wyłazi z wody. Może w ciągu dnia jak świeci lampa to unikają tego miejsca.Mam maluchy i one siedzą pod powierzchnią cały dzień ale dorosłe tylko rano jak lampa jest zgaszona.
-

weder
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdynia
A propo "krewet przy powierzchni" - mam dosyć sporo młodych kreweć w baniaku, wszystkie siedzą na mchu tuż pod powierzchnią wody, a muszę zrobić podmiankę. Nie wiem czy mogę je spłoszyć, bo oprócz krewetek urzędują w akwa danio, neony i kirysy. Poza tym mech jest dosyć gęsty i nie wiem czy małe zdążą uciec przed suszą  Jakieś rady? Podmieniać bez zastanowienia?
-

bmr-biker
●
- Ranga: Poznaje temat
Też ostatnio zadawałem takie samo pytanie czy zdążą uciec do wody podczas spuszczania wody.Bo miałem taką samą sytuację jak Ty. Odpowiadali,że można śmiało spuszczać i tak zrobiłem krewetki skakały do wody i nic nie ucierpiało.Ja z krewetkami mam Amandy tak więc nie wiem jak neony będą reagowały ale neon lubi skubnąć.
-

weder
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdynia
Powiązane tematy
Witam wszystkich użytkowników forum.
Jestem tu nowy i pierwszy raz na forum.
Akwarium zajmuje się hobbistycznie od 20lat
Obsada : 3 skalary , ok 15 rodostomusów, 2 bocje wspaniałe, 2 glonojady , 1 ...
Cześć,
Chciałem zapytać Was o preparaty pomagające uzyskać "krystalicznie czystą wodę" w zbiornikach z krewetkami.
Zakupiłem Tetra Crystal Water i jakie było moje zdziwienie w domu, gdy pod ...
Witam,
Potrzebuje pomocy przy identyfikacji plci Pielegniczek Ramireza.
Miala byc parka, ktora mam od dwoch dni a troche sie ganiaja i sa dosyc podobne.
Panowie widzę że mchy w krewetkarium potrzebują suplementacji nawozów to samo Monte Carlo. Czy nawożenie pełną linią Seachema nie zaszkodzi cristal red'om ? Gazuje też CO2
Wykonałem właśnie wszystkie ...
Czy polecicie jakieś rybki do akwarium 150l, które pływają blisko powierzni wody i nie wyskakują za często. PH w akwarium 6.8, temperatura 23 stopnie, podmiany woda ro. W tej chwili górna część akwari...
Witam
Wczoraj pojawił się problem z kiryskiem, dzisiaj kolejny z otoskiem i nie wiem co robić. Czy to choroba? Zatrucie? Do tej pory (3 miesiące) wszystko było ok.
Otosek : jakąś chwilę temu zauważ...
Witam
Właśnie przymierzam się do leczenia pasożytów/nicieni w akwarium i chciałbym wiedzieć czy mogę zastosować MLP ( MORENICOL LERNEX PRO ) kiedy w zbiorniku obecne są krewetki amano i red cherry? bo...
Witam, mam akwarium 30l da krewetek Sakura Red. Przy ostatnich pomiarach twardości Gh wyszło mi na poziomie 5-6. Na stronie MZK pokazało mi że woda w kranie ma pH 7,6 i gh 6. pH w akrawium wynosi okoł...
Witam,
zamierzam załozyc akwarium wielogatrunkowe , amazonka z obsada np. neon inessa, gupik, z kirysek pstry, otosek, może jeszcze drobnoustek obrzeżony.
Czy kranówka będzie dobra do takiej obsady...
Witajcie, mam w krewetkarium krewetki orange rili (urodzone i wychowane u mnie), kilka sakurek i velvetów. Zauważyłam, że bardzo chętnie wcinają pokarm dla rym, nie gardzą też mrożonym. To dla nich ty...
|
|