Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam Posiadam akwarium 60x30x35wys. szkło Opti - 6mm. frezowane. Po odjęciu frezu szerokość spoiny/silikonu wynosi ok 4mm. Po napełnieniu całego baniaka zauważyłem lekkie wybrzuszenie dłuższych ścianek o ok.2-3mm (wybrzuszenie od górnej krawędzi). Po odlaniu wody do poziomu około 5cm od górnej krawędzi wybrzuszenie znika. Czy to jest normalne zjawisko? W końcu akwarium ma tylko 60cm.
-

matoole
●
- Ranga: Poznaje temat
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Tak to normalne i nic się tym nie przejmuj.
-
kowcio77
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Dublin
-
Witam. Jest to zupełnie normalne zjawisko i występuje w każdym zbiorniku zalanym wodą. Wielkość tego zjawiska zależy od kilku czynników, grubości szkła, wysokości jak i długości zbiornika, zastosowanych wzmocnień oraz ilości wody znajdującej się w nim. W mojej 112 ( 80x35x40) ze wzmocnieniami na tylnej i przednej szybie, zalanej tuż pod wzmocnienia, różnica w szerokości między brzegami a środkiem akwarium wynosi ~3mm. Zbiornik stoi zalany już 5 lat i nic złego się nie dzieje. Tak więc na twoim miejscu spałbym spokojnie. Jeżeli zaś takie wygięcie jest dla ciebie niepokojące i nie pozwoli ci spokojnie zasnąć proponuję wkleić wzmocnienia na przedniej i tylnej szybie.
Pozdrawiam
-
smokie2
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Duabuscapris seu
-
Jeżeli zaś takie wygięcie jest dla ciebie niepokojące i nie pozwoli ci spokojnie zasnąć proponuję wkleić wzmocnienia na przedniej i tylnej szybie.
Kolega ma szkło OW wzmocnienia kompletnie popsują efekt. To nie akwarium 450l aby brać pod uwagę wzmocnienia.
-
kowcio77
●
-
Śpij spokojnie, do takiego zbiornika i szkło 4 mm nie byłoby małe a 6 mm spokojnie sobie poradzi z naporem wody.
-
kaboom
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
smokie2 napisał(a):W mojej 112 ( 80x35x40) ze wzmocnieniami na tylnej i przednej szybie, zalanej tuż pod wzmocnienia, różnica w szerokości między brzegami a środkiem akwarium wynosi ~3mm.
Ciekawa sprawa.. masz wzmocnienia i mimo to szyba Ci się wybrzusza? Nie wiem, moze to normalne ale jakies slabe te wzmocnienia chyba..
-
zadymny
●
- Wspieram stronę kontem Premium
Ja miałem kiedyś 128l 80x45x35 standardowo wzmocnienia. Ugięcie szyby było podobne +- 2-3mm. Ten temat był już wałkowany dość często na forum i powraca jak bumerang.
-
kowcio77
●
-
kowcio77 napisał(a):Ten temat był już wałkowany dość często na forum i powraca jak bumerang.
I pewnie będzie wracał dopóki akwaria z niewiadomych przyczyn będą pękały.
-

matoole
●
zadymny napisał(a):smokie2 napisał(a):W mojej 112 ( 80x35x40) ze wzmocnieniami na tylnej i przednej szybie, zalanej tuż pod wzmocnienia, różnica w szerokości między brzegami a środkiem akwarium wynosi ~3mm.
Ciekawa sprawa.. masz wzmocnienia i mimo to szyba Ci się wybrzusza? Nie wiem, moze to normalne ale jakies slabe te wzmocnienia chyba..
Sprawa nie jest ciekawa  te ~3 mm jest to różnica w szerokości zbiornika tak jak pisałem wyżej, odkształcenie pojedyńczej szyby to ok 1~1,5mm więc prawie niezauważalne. W ramach testu sprawdziłem jak wygłąda sprawa w innym moim zbiorniku ( czeka w piwnicy na zakończenie remontu salonu ), dość nietypowe wymiary bo: 110x50x50 wykonane ze szkła 10mm bez wzmocnienia, zalane w 100% wodą aż do krawędzi i co wyszło? Ano nic brak odkształceń lub są one tak małe że niemierzalne zwykłą "metrówka". Pozdrawiam
-
smokie2
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Duabuscapris seu
-
smokie2 napisał(a): 110x50x50 wykonane ze szkła 10mm bez wzmocnienia, zalane w 100% wodą aż do krawędzi i co wyszło? Ano nic brak odkształceń lub są one tak małe że niemierzalne zwykłą "metrówka". Pozdrawiam
Myślę ,że tylko taki wynik gwarantuję ,że szkło w przyszłości nie pęknie z niewiadomych przyczyn.Szkło ma jakąś elastyczność ale ciągłe,spore wybrzuszenie szkła nie wróży dobrze.
-

matoole
●
Ciekawa teoria z tymi 4mm z powodu fazowania, bo z tego co mi wiadomo to faza powoduje że spoina jest szersza a nie węższa.
Ciekawi mnie też teoria że akwaria pękają z niewiadomych przyczyn. Większość akwariów pęka z powodu wzmocnień, które bez poprzecznego łącznika, same w sobie powodują pęknięcie zbiornika, bo kiedy ich nie ma, to siły gnące rozkładaja się na całych szybach, a jak są wzmocnienia, to cała siła kumuluje się na końcach wzmocnienia. Dlatego bardzo rzadko słyszy się żeby akwarium bez wzmocnień pękło, jeśli oczywiście jest zrobione zgodnie ze sztuką.
Ugięcie szyby to coś zupełnie normalnego.
-

maslo_82
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Poznań
maslo_82 napisał(a):Ciekawa teoria z tymi 4mm z powodu fazowania.
Późno odpowiadam bo dopiero teraz zobaczyłem ten post. Masło,to nie jest żadna teoria -skoro 6mm szkło jest fazowane z dwóch stron po 1mm to ile ci zostanie? maslo_82 napisał(a):z tego co mi wiadomo to faza powoduje że spoina jest szersza a nie węższa
Natomiast Twoja teoria jest ciekawa
-

matoole
●
Powiązane tematy
viv-super-pure-6.jpeg
Zapraszam do zapoznania się z zajawką dystrybutora:
Z ogromną przyjemnością informujemy o poszerzeniu naszej marki ROTALA o AKWARIA SUPER PURE TANK :)
AKWARIA SUPER PURE T...
Dzień doberek,
Jestem w trakcie zakładania nowego akwa 112l (70x40x40) OTWARTEGO.
Cały czas myślę nad obsadą do niego, na pewno chciałbym parkę barwniaków szmaragdowych i zastanawiam się co do nich ...
Witam,
Mam akwarium 450 litrów i nie wiem jaką lampę UV-C założyć?
Mam filter zew. Aquael Hypermax Link który ma węże 19mm.
Filter ma dwa wyloty co oznacza że musiałbym zamontować 2 lampy UV-C?
Rober...
Witam,
stoję właśnie przed wyborem podłoża do akwarium 112l, a jako że w planach mam wpuścić Kiryski Pstre, więc najlepiej będzie wybrać piasek na podłoże i tutaj właśnie mam do was pytanie, jakiej gr...
Hej,
może wpadam w lekką paranoję XD, ale czy to normalne, że filtry wewnętrzne (tu akurat Pat Mini) zamocowane do szyb na przyssawkach powodują lekkie, ale wyczuwalne drgania szyb w akwarium? Jak prz...
W zestawie do filtra SunSun HW-602B na wyposażeniu jest przezroczysta rurka zasysająca, więc wiadomo jak będzie wyglądać za kilka miesięcy. Dodatkowo w akwarium Aquael Optibent 70 sięga około 3/4 od p...
Hej,
stawiam 2 małe zbiorniki (45 i ~31 litrów) i akurat mam pod ręką 2 maty - 3mm i 7mm. Boję się, że jedna jest za gruba, a druga za cienka, a w necie ciężko coś konkretnego znaleźć - jedni piszą, ż...
Rozglądam się za akwarium. Wstępnie zaplanowana była kostka 50x50x50. O ile podstawa na pewno będzie tego rozmiaru, to zastanawiam się czy warto zamówić zbiornik wyższy np. 60cm? Niby zawsze lepiej ja...
Czy polecacie jakąś sprawdzoną gotową szafkę pod akwarium 112l (80x35x40cm 6mm) w rozsądnej cenie?
Najlepiej coś co macie sprawdzonego, szafka powinna być zamykana (mam dużo szpargałów, które powinny...
Przygotowując sie do restartu zbiornnika mam niezla rozkminkę :
Jaką wodę (o jakiej twardości ) najlepiej stosować do zalania a potem do podmian?
Z jedej strony zbyt twarda woda szybko wyczerpie własc...
|
|