Podłoże aqua substrate II prosze o porade. - Forum roslinyakwariowe.pl P1 Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Podłoże aqua substrate II prosze o porade.

Liczba wyświetleń: 6054·Odpowiedzi: 20
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam, od 4 miesięcy posiadam w swym zbiorniku to podłoże i sprawuje się wyśmienicie, jak dla mnie rośliny wyrosły pięknie, dodatkowo stosowałem dzienne dolewki Co2 Carbo, i co dalej? co mogę zastosować do tego podłoża aby nie zrobiło się jałowe, póżniej co proponujecie? może jakieś kapsułki ferki? aby je zregenerować i dodać subtacji aby funkcjonowało dalej to podłoże. Pozdrawiam:)

Maciej23
Ranga: Poznaje temat

Zacząłbym od słownika i eliminacji błędów ortograficznych itp. Co do samej FERKI to jest to całkiem dobry pomysł. Użyj a się nie zawiedziesz.

I Pani Moderator ciut poprawiła post, chociaż nie całkiem :lol: :wink:

Moderator :wink: :D
[b]Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!
Ostatnio edytowano 03 mar 2014, 23:04 przez Prospero, łącznie edytowano 1 raz

Prospero
Ranga: Znający temat

Wspieram stronę kontem Premium

Błędy błędami:P Wszystko fajnie ale znów rodzai ferki jest od groma i niewiem za bardzo jaką zastosować ?

Maciej23

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
FERKA w swojej ofercie ma tylko dwa rodzaje kapsuł: Rosetta i Stemma. Przeczytaj sobie, która do jakich roślin. Zastanów się czy małe bądź duże opakowanie i jazda. :lol:

Obrazek

Obrazek
[b]Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!

Prospero

Dzięki bardzo za podpowiedz, sprawdzę sobie i może coś z tego dobiorę. Pozdro

Maciej23

Prospero napisał(a):Zaczął bym[...] chodź [...]

Oj, nieładnie innych pouczać, samemu nie stosując się do najprostszych reguł ;)

bmr-biker

Tablety mają to do siebie, że robią co chcą i nie jesteś w stanie nad wszystkim zapanować. Komputer to inna sprawa.

Prospero

Ja piszę czasami z tabletu i rzadko mi się zdarza, żeby on robił co chce. Ortografia jest jak akwarystyka, wymaga ciągłej uwagi. :)

Prospero, a jak ty tabletem zdjęcia wstawiasz?

Autor wątku może rozważyć zakup tańszych nawozów, np AA Caps - stosowałem i widać było poprawę.
Dobre też są Sera Floreplus i Florenette A.

Możesz też się pokusić o zastosowanie nawozów przeznaczonych dla roślin doniczkowych.
Tu jest wątek o tym: Nawozy do podłoża - tania alternatywa

DavyJones

weder Gdynia
Prospero napisał(a):Tablety mają to do siebie, że robią co chcą i nie jesteś w stanie nad wszystkim zapanować. Komputer to inna sprawa.

Widzę tu małą nagonkę na mojego kolegę Prospero :lol:

A tak na marginesie Prospero co Ty masz tam napisane na samej górze avatara?

Teraz to już mam przekichane :mrgreen:

Ja jak ktoś zaczyna to polecam ferkę bo są pewne i raczej nam szkody nie narobią,Mam tez o nich złe zdanie
w mojej ocenie mają w sobie jakieś dopalacze po których rośliny dostają kopa jak sportowiec po sterydach,ale po odstawieniu też szybko widać negatywne skutki.Pomimo,że woda jest nawożona poprawnie.
A pałeczki do podłoża do roślin doniczkowych są raczej tak jak sole dla ludzi co już trochę z akwarystyką powalczyli.

weder
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Gdynia

Witam, często się pisze na forach bez wszystkich znaków, tak aby wiadomo było o co chodzi. Ja nie wypominam nikomu pisowni, idzie się doczytać, każdy popełnia błędy. Dzięki bardzo za poradę DavyJons, sprawdzę sobie. Mam styczność pierwszy raz z takim podłożem i chyba puściłem się na głęboką wodę, zastosowałem je w swym dużym zbiorniku 370 l nie praktykując tego na mniejszym i nabraniu wprawy z tym. Mam je na tyle zbiornika, z przodu zrobiłem ala plażę z piasku i oddzieliłem to większymi kamieniami, może wrzucę fotkę zbiornika:)
Pozdrawiam :)

Maciej23

Dawaj to zdjęcie. Zobaczymy co Ci tam urosło. Ja też niedawno postawiłem zbiorniczek na AS II+ i jak na razie złego słowa powiedzieć nie mogę, chociaż wcześniej nie wyrażałem się pochlebnie o tym produkcie.

DavyJones

blyx Bydgoszcz
Witam,

Za 2 tygodnie chce wystartować z nowym projektem "Aquascape", i teraz pytanie do kolegów doświadczonych, baniak jest 240 litrów.

I czy to dobry pomysł użyć podłoża AS II (czarne )? bo niestety wycofali Pro Soil :(
Czy może znacie jakieś inne podłoże warte uwagi.

Bo w planie mam użycie substratu Tropica a na to dać AS II , co wy na to?

blyx

Miasto: Bydgoszcz

Ja dałbym samo AS II+, albo substrat Tropica+żwir.

Każde z rozwiązań ma wady i zalety. Chociaż... to co dla jednego jest zaletą to dla drugiego będzie wadą. :)

DavyJones

blyx Bydgoszcz
DavyJones napisał(a):Ja dałbym samo AS II+, albo substrat Tropica+żwir.

Każde z rozwiązań ma wady i zalety. Chociaż... to co dla jednego jest zaletą to dla drugiego będzie wadą. :)

a co może być wadą w moim połączeniu?

czy może masz jaką inna propozycję? :mrgreen:

blyx

W połączeniu substratu Tropica i AS II+? Do czego potrzebna będzie aż taka żyzność? Musisz liczyć się z tym, że w początkowym okresie istnienia akwarium do wody będą uwalniane spore ilości substancji odżywczych. Już samo AS II+ wywala całkiem sporo.

Każde podłoże się wyjaławia, nawet w LT i trzeba rozpocząć nawożenie tak czy siak.

Na stronie Tropica są przykłady layout'ów (opisy, zdjęcia, filmy) gdzie zastosowano substrat plant growth substrate i wszystko pięknie rośnie. Poczytaj to sobie i pooglądaj, to naprawdę bardzo cenna wiedza. Ja robię to często i zawsze coś odkrywam.

DavyJones

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
blyx Bydgoszcz
DavyJones napisał(a):W połączeniu substratu Tropica i AS II+? Do czego potrzebna będzie aż taka żyzność? Musisz liczyć się z tym, że w początkowym okresie istnienia akwarium do wody będą uwalniane spore ilości substancji odżywczych. Już samo AS II+ wywala całkiem sporo.

Każde podłoże się wyjaławia, nawet w LT i trzeba rozpocząć nawożenie tak czy siak.

Na stronie Tropica są przykłady layout'ów (opisy, zdjęcia, filmy) gdzie zastosowano substrat plant growth substrate i wszystko pięknie rośnie. Poczytaj to sobie i pooglądaj, to naprawdę bardzo cenna wiedza. Ja robię to często i zawsze coś odkrywam.

To będzie coś w stylu Aquascape, ale chce użyć sporo gatunków roślin, i moje pytanie jest takie czy AS II+ da rade samo na początku? i wiem że będę musiał nawozić :mrgreen:
bo to jest nie nieuniknione :twisted:

a znasz może jeszcze jakieś fajne podłoże które możesz polecić? w cenie podobnej do AS II+.

blyx

Niestety AS II+ jest najtańsze z tych które można polecić. W podobnej cenie nie ma innego granulatu. Początkowo rośliny rosną całkiem dobrze, ale nawożenie należy wprowadzić dość szybko. Po 3 do 6 miesięcy to podłoże się wyjaławia. Szybko się też rozpada, bo po około roku użytkowania zamienia się w muł. Na szczęście dalej klaruje wodę.

DavyJones

blyx Bydgoszcz
DavyJones napisał(a):Szybko się też rozpada, bo po około roku użytkowania zamienia się w muł. .

czyli jak się rozpada to nie warto brać tego podłoża? :(

blyx

Trudno powiedzieć, bo każdy granulat się rozpada. Ponadto w jakim podłożu w naturze rosną rośliny? Zazwyczaj jest to muł. :mrgreen:

Jak za 50 - 60 zł za worek AS II+ to sądzę, że warto je kupić.

Więc jak uważasz. Ja planuję w sierpniu/wrześniu restart mojej dwusetki na ziemi i na pewno nie będzie to granulat. Za drogo by wyszło. Wolę już dokupić drugi filtr zewnętrzny, albo zestaw CO2.

DavyJones

weder Gdynia
Rozpada się po półtorej roku od zalania. Jak będziesz miał dużo błota na dnie pod substratem to masz większe szanse na strefy beztlenowe.
Nie udzielam porad na PW.
https://www.youtube.com/watch?v=aD4SdwjW8g8
https://www.youtube.com/watch?v=_VvspUYMeWk

Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.

weder
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Gdynia

Powrót do Podłoże

Powiązane tematy

YouTube

Film Jak długo wytrzyma podłoże aktywne w akwarium?

Jacek Pawłowski w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2057
Hej Film po niemiecku. Stefan wyjaśnia jak długo wytrzyma podłoże aktywne w akwarium, oraz czym jest podłoże aktywne i jakie ma właściwości. &t=?si=gwXjdWEc5W9LvtRy
YouTube

Film podłoże w akwarium 5 błędów które popełniasz

Jacek Pawłowski w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2397
Hej Pięć błędów jakie najczęściej popełniasz przy doborze podłoża do akwarium. Film niestety po niemiecku 😑 ?si=k91iDplkH2m0I2RL
podloze-chihiros-aqua-soil.jpg

Batalia podłoży aktywnych - Chihiros Aqua Soil

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 5675
podloze-chihiros-aqua-soil.jpg Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podł...
YouTube

Jak wymienić piasek na aktywne podłoże (Advanced Soil) w akw

tomasz bracki w Podłoże · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 5094
Cześć, Planuję wymienić piasek, który tworzy plażę w moim akwarium, na aktywne podłoże H.E.L.P Advanced Soil. Chciałbym to zrobić bez większego stresu dla ryb i krewetek oraz bez negatywnego wpływu n...

Podłoże aktywne i twarda woda

Badman w Podłoże · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 9147
Jest zamysł założenia kostki na podłożu aktywnym. Nigdy nie prowadziłem zbiornika na podłożu aktywnym, a wodę ma GH=24. Mogę zejść poprzez dolanie wody RO powiedzmy do GH=18 lecz nie mam ochoty zabawy...

Podłoże aktywne plus piasek koralowy

marlowe w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2804
Pisałem o tym w swoim wątku, ale może zapytam jeszcze tutaj. Pytanie bardziej do osób które to wykonały a nie dla teoretyków. Chodzi mi o o podłoże aktywne w wersji super powder 1-2mm pod spód a na to...

Podłoże aktywne bez co2

Mateo525 w Podłoże · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4321
Cześć, chce założyć małe akwarium żeby trzymać tam bystrzyki Amandy plus jakieś krewetki. Chce utrzymać ph w okolicy 6,5 ale bez co2. Jakie podłoże aktywne byście polecili? Nie chcę podłoża aktywnego ...

Podłoże aktywne a KH

Mateo525 w Podłoże · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3145
Cześć, mam małe krewetkarium na podłożu aqua art shrimp sand założone miesiąc temu. Po miesiącu kh zbija mi ciągle do 0. A chce trzymać na nim neocaridina więc KH chce na poziomie 3. Jak długo takie p...

Paludarium - podłoże aktywne?

pk77 w Podłoże · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 5201
Mam 10kg podloża Yokuchi Jiban soil. Czy tego typu podłoże nadaje się do paludarium? A może trzymać się typowo akwarystycznych zastosowań?

Ziemia aqua soil termin ważności??

klosiu2 w Podłoże · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4100
Witam. Posiadam 30l ziemi aqua soil i chciałbym jej użyć do baniaka. Jedyne pytanie, które mnie nurtuje to czy mogę ją jeszcze użyć. Ziemia była zakupiona chyba z 4 lata temu i nie wiem czy ma jakiś ...

Statystyki

Ten temat przegląda 447 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570953
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 447 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.