fioletowe plamki na korzeniu/ filtr jbl 250 - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

fioletowe plamki na korzeniu/ filtr jbl 250

Liczba wyświetleń: 1862·Odpowiedzi: 7
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
ciaku Rymanów
Witam wszystkich akwarystów
Jestem tu nowy po kilkunastu latach przerwy z przygoda z rybkami postanowiłem zacząc nowa:)
Kilka dni temu zakupilem uzywane akwarium 200l wraz z wyposażeniem.
W zwiazku z kilkoma dreczacymi mnie sprawami postanowilem poradzic sie Was:)
Mianowicie w zestawiebył filtr jbl cristal 250 w ktorym wymienilem odrazu uszczelki i wklad filtrujacy. Problem mam taki: jak tym filtrem zassac wode? Trzeba go zalac? Pierwszy raz mam filtr kubelkowy i nie bardzo wiem jak sie za to zabrac:) nie mam do niego zadnej instrukcji;/
Druga sprawa jest taka: akwarium zakuplem wraz z korzeniem na ktorym ostatnio zauwazylem fioletowe plamki
co to moze byc? wyglada to tak jakby ktoś na końcach korzenia pomalował je fioletem...( takim jak kiedys malowało sie rany) Dodam ze wszystko stoi narazie bez wody.
W akwarium jest tez grzałka z termostatem 250W dosc silnie zakamieniona i skad moje pytanie... warto to czyscic czy lepiej kupic nowa? kamien wplywa na jej zywotnosc?
Z gory dziekuje za odpowiedz:)
Pozdrawiam

ciaku
Ranga: Początkujący

Miasto: Rymanów

Pioter83 Brzeg
Witam! Co do filtra to poszukaj w internecie ale nie widzę tam żadnej pompki do zalewania oprócz tego pokrętła na środku - włącznik? Zalej go wodą i włącz a po jakimś czasie pewnie się odpowietrzy i będzie hulał. Co do korzenia to bez zdjęcia ciężko zgadnąć co to może być. Może poprzedni właściciel usuwał czymś glony lub zabrudził farbą. (daj zdjęcie). Jeśli chodzi o grzałkę to postaraj się usunąć z niej kamień i sprawdź czy termostat działa żebyś ryb nie zagotował a najlepiej zainwestować i kupić nową aby spać spokojnie.

Pioter83
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Brzeg

Jeśli grzałka jest cała nie pęknięta,wyczyść ją,po co wydawać niepotrzebnie kasę.Zanurzyć ją w wodzie z kwaskiem cytrynowym lub octem lub innym środkiem rozpuszczającym kamień i po sprawie.Ale to zapewne wiesz.Taka ilość kamienia nie miała by zupełnie wpływu na parametry wody.Plamki na korzeniu to mogą być kolonie bakterii lub jakiś rodzaj grzyba i stawiałbym na to drugie.Jeśli korzeń był zanurzony przez cały czas w akwarium a obecnie schnie to zapewne coś go skolonizowało.Nie martw się tym.Przed włożeniem do wody sparz go wrzątkiem lub jak zrobił mój kolega z korzeniem przyniesionym z Wisły,zdezynfekował go nadmanganianem potasu.Nadmanganian nanosił na korzeń gąbką.Nic mu w akwa nie padło więc sposób sprawdzony.Takiego filtra nie miałem i na to pytanie nie mogę udzielić odpowiedzi.

HorDem62
Ranga: Zainteresowany tematem

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
ciaku Rymanów
Dziekuje bardzo za podpowiedzi:)
Jeszcze jedno pytanie
Czy przy takim filtrze potrzeby jest napowietrzacz??
Mam deszczownice, wystarczy?

Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 01 mar 2014, 17:19 przez ciaku, łącznie edytowano 1 raz

ciaku

ciaku Rymanów
Witam dziekuje za odpowidz
oto zdjecie tła takie same plamki sa na korzeniu
co to moze byc??

ciaku

ciaku Rymanów
hmm??
ma ktos pomysł?

ciaku

Pioter83 Brzeg
Jeżeli masz deszczownię to ustaw ją tak aby poruszała taflą wody i to w zupełności wystarczy. Jak dasz jakieś napowietrzanie to dodatkowo będzie wytrącać Co2. Co do tych plamek na korzeniu to może spróbuj je drobnym papierem ściernym potrzeć, będziesz wiedział jak głęboko w nikły w drzewo. Dla pewności może jeszcze weż go wygotuj w wodzie z solą. Co do tła to nie wiem co z tym zrobić. Może też lekko potrzeć papierem na mokro. Inego pomysłu nie mam. 8)

Pioter83
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Brzeg

ciaku Rymanów
Pioter83 napisał(a):Jeżeli masz deszczownię to ustaw ją tak aby poruszała taflą wody i to w zupełności wystarczy. Jak dasz jakieś napowietrzanie to dodatkowo będzie wytrącać Co2. Co do tych plamek na korzeniu to może spróbuj je drobnym papierem ściernym potrzeć, będziesz wiedział jak głęboko w nikły w drzewo. Dla pewności może jeszcze weż go wygotuj w wodzie z solą. Co do tła to nie wiem co z tym zrobić. Może też lekko potrzeć papierem na mokro. Inego pomysłu nie mam. 8)

Dzieki za pomysl:) za 3 tyg dopiero startuje bo sie przeprowadzam:)

ciaku

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

aquael-bt.jpeg

Aquael Filtr Ultramax BT

Jacek Pawłowski w Filtracja · Odpowiedzi: 80 · Wyświetlenia: 38340
Hej Film Szopena o najnowszych filtrze Aquael. ?si=gcUSCUMpNdiAPdlJ
1989621318449463499_0_011_dystrybucja_-1631278597.jpg

Aquael Multikani 1000 - modułowy filtr kanistrowy do 400 l

Piotr Baszucki w Filtracja · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 2735
1989621318449463499_0_011_dystrybucja_-1631278597.jpg Modułowy filtr kanistrowy nowej generacji. Marka Aquael wprowadziła do oferty filtr Multikani 1000, kanistrowy filtr zewnętrzny o nietypowej, mo...
hypermax.jpg

Aquael HYPERMAX - nowy filtr zewnętrzny

Piotr Baszucki w Filtracja · Odpowiedzi: 82 · Wyświetlenia: 58278
hypermax.jpg Wątek w którym będziemy zbierać informacje o nowym modelu filtra: Aquael Hypermax. Link do sklepu: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtr-aquael-hypermax-4500-przedsprzedaz-p-47006....
IMG_5665.jpeg

Glon na korzeniu i roslinach

szymek1399 w Glony · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2976
Cześć, Potrzebuję pomocy w identyfikacji tego glona
20251201_141616.jpg

Jaki filtr

KasiaK w Filtracja · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 10690
Potrzebuję jakiś filtr do akwarium 40l. Od jakiegoś czasu mam problem z glonami z testu wychodzą podwyższone azotyny. Obsada krewetki i bojownik.

Filtr do akwarium 60x40x40

OmenLDZ w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 385
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc

Nowy filtr i obawy przed wymianą.

miszelhdr w Filtracja · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 1474
Witam wszystkich ! Posiadam akwarium 240L, typowy roślinniak na substracie i delikatnym co2. Obsada gupiki, kirysy, neony. Od 10 lat używam jako biologa eheima classic 2217 przez którego trafia mn...

EHEIM PROFESSIONEL 4+ 250 - smarowanie na rozruch

pk77 w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1593
U mnie przygotowania do usprawnienia akwarium ruszyły pełną parą. Właśnie rozpakowałem Eheima (model w temacie), i planuję go jutro podłączyć pod moje akwarium "z robakami" :D Jest jeden pr...

Mój filtr ro nie robi wody RO, czy to zesputa membrana?

Sebosska w Nawożenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 15978
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...

Pytanie o filtr RO.

przemx23 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3076
Witam. Planuję zakup filtra RO. Tym filtrem prawdopodobnie będzie INVITAL RO Advanced. Jedyną wątpliwość jaką mam to częstotliwość korzystania z tego filtra. Mianowicie czy częstotliwość korzystania z...

Statystyki

Ten temat przegląda 319 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570946
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 319 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.