Pomoc - wzmocnienie 126l?
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam, Chciałbym się Was poradzić, a mianowicie chodzi mi o wzmocnienie akwarium 126 L. Zakupiłem zbiornik o wymiarach 80x35x45, z szyby float o grubości 6mm, który "fabrycznie" nie miał wzmocnienia przy górnych krawędziach, ale po zalaniu wodą szyby (przednia i tylna) zaczęły się wyginać u góry (ok 5mm od linii prostej). Sam dokleiłem na silikon pasek szyby 6mm o długości 70cm i szerokości 4cm z przodu i z tyłu akw. Lecz po jakiejś dobie pasek z przodu szyby w połowie pękł :-/ (tył jest ok), więc nie wiem czy może dać grubszą lub szerszą szybę na wzmocnienie czy się nie powinienem tym wcale przejmować? Czy to jest normalne że tak się dzieje? Czy powinny być u góry szyby fabryczne wzmocnienia (a jeśli tak to jakie)? Czy mieliście podobne problemy z akwarium o takich wymiarach (bo może takie odkształcenia to normalna rzecz)?
-

adamkochanowski
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Serock
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
teoretycznie wzmocnień nie potrzebuje, ale teoretycznie nie powinno Ci się tak odkształcać! Jest to skrajne skoro przyklejone wzmocnienie Ci pękło... 112 L na podłodze to nie jest mało...
-

ArturI
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Cegłów
Ja miałem taki sam zbiornik z wzmocnieniami i po zalaniu zrobiło się jajo odchyłka prawie 6 mm , szkło było 6 mm
Zbiornik był firmy divers.Zrobiłem zdjęcia i pojechałem z nimi do sklepu gdzie nabyłem akwarium,pani nie chciała oddać kasy.To postawiłem jej na ladzie i powiedziałem,że to prezent,wtedy oddała kase. Nawet jak są wzmocnienia a są źle wklejone to nic nie dają. Wykonałem na zamówienie z 8mm.Trochę większy zbiornik.
Ostatnio edytowano 25 lut 2014, 00:44 przez weder, łącznie edytowano 1 raz
-

weder
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdynia
- Wspieram stronę kontem Premium
Pytanie wklejałeś paski jak zbiornik był napełniony.W ten sposób mijało by się z celem.Dziwne lub jak dla mnie wręcz nieprawdopodobne ,że pasek szyby przyklejony na tz kant pękł.Wytnij pęknięty,wyczyść i wklej ponownie,a jeśli to nie problem połącz oba boki(przód i tył) paskiem szyby doklejonym prostopadle.Kiedyś miałem baniak 60cm z 6mm i bez wzmocnień też się uginał.Mała uwaga Wszędzie widzę wzmocnienia wzdłużne krótsze od szyby.Osobiście wklejam na całą długość.Czyli od jednej szyby bocznej do drugiej.
-
HorDem62
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Witam! Posiadam zbiornik podobnej wielkości, tj. 80x40x40. Zakupiony jeszcze w latach 90-tych ubiegłego wieku, oczywiście nie znanego, jak dla mnie producenta (takie było w sklepie). Szkło 6mm, brak wzmocnień. Tej wielkości akwaria nie wymagają żadnych wzmocnień, czy poprzeczek. Wszystko było ok, zbiornik cały, ale minimalnie się odkształcał po zalaniu (może ok 1mm). Dzisiaj stoi pusty, ale szykuję się do reaktywacji. Nie mam jeszcze wizji zbiornika. Wiem tylko, że będzie to bardziej w stylu holenderskim, niż nature. Pozdrawiam!
-
Odyn
●
- Ranga: Poznaje temat
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Usunięto użytkownika 31012
Dodatkowe wzmocnienie poprzeczne na środku akwarium, by zlikwidowało problem.
-
Usunięto użytkownika 31012
●
Wielkie dzięki za porady. Paski wklejałem jak woda była spuszczona do połowy, ponieważ opróżnienie zbiornika już działającego w moim przypadku jest niewykonalne:-), co do poprzecznego wzmocnienia to chciałbym tego uniknąć ze względów estetycznych ponieważ zbiornik jest otwarty. Jeżeli nie nalewam wody do pełna tylko zostawiam jakieś 5-6cm to jest w miarę ok, są odchyły ale nie tak bardzo widoczne. Chyba spróbuję przykleić wzmocnienie z szyby 8mm lub nawet 10mm i szerokości nie 4cm a 5cm.
Jeśli ktoś miałby jeszcze jakieś spostrzeżenia i porady to proszę pisać. Z góry dziękuję
-

adamkochanowski
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Serock
-
Powiązane tematy
IMG_2488.jpeg IMG_2489.jpeg
Mam akwarium 72L (60x30x40)
Pampa sinkor wrb 60cm na 30% 7h dziennie
Podłoże jałowe piasek i żwir
Grzałka na 23 stopnie
Filtr tera ex 700plus na 90% mocy
Co2 z butli i...
identyfikacja-glonow.jpg
Wątek do identyfikacji glonów.
Wgraj zdjęcie i poproś o identyfikację glonów, następnie sprawdź skuteczną metodę zwalczania korzystając z poradnika
Temat dedykowany identyfikacji gatunków roślin wodnych.
Witam! Kupiłem niedawno akwarium, z którym dostałem kilkanascie rybek. Nie bardzo znam sie na pielęgnicach i prosze o pomoc w identyfikacji gatunków
1 http://imageshack.us/f/19/njzs.jpg/
2 http://imag...
Cześć,
Od dłuższego czasu kompletuję sprzęt aby założyć kostkę 29x29x35 29L. Robię to na spokojnie czytając, edukując się aby wszystko było tak jak trzeba. Doszedłem do nawozów i tu zrobiły się dla m...
Cześć, zwracam się o pomoc w diagnozie choroby(?) u ryb w moim zbiorniku.
Wszystko zaczęło się mniej niż pół roku temu, zaczęły wtedy zdychać skalary i czasem inne ryby, średnio jedna ryba na 2/4 tyg...
Witam serdecznie. Panowie pomóżcie mi w ocenie czy rysy na spoinie silikonowej w moim zbiorniku 120x45x50 szyba 10 mm bez wzmocnień mogą spowodować rozszczelnienie mojego nowego zbiornika. Rysy, skazy...
Witam. Mam nowo zalozone akwarium 60x40x30, 72l postawione na szafce z Ikei. Wymiary 160x48. Szafka ma wzmocniony środek, bez wzmocnioneia tyłu. Blat wydawał się solidny przed postawieniem zbiornika. ...
Cześć,
Czy ktoś wie co to moze byc? W moim akwarium pojawiło sie dużo takich przezroczystych obłoków. Czy to rodzaj jakiegoś glona, grzyba czy jaj?
Dzień dobry - zakładam właśnie nowe akwarium(ciemne wody) i w głowie mam prostą i niedużą obsadę. Proszę tylko kogoś bardziej doświadczonego o opinię na ten temat.
Akwarium 60x40x40 72l
Podłoże piach ...
|
|