Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam, powoli zaczyna mi kiełkować w głowie myśl założenia większego akwarium (posiadam 30l z bojownikiem). Naoglądałam się zdjęć pięknych zbiorników i...kuszą  Mam trochę wątpliwości w związku z tym, że nigdy w sumie nie prowadziłam akwarium pod kątem bardziej roślin niż ryb. Najbardziej podobają mi się akwaria w stylu Nature i mniej więcej coś takiego chciałabym stworzyć. Akwarium będzie miało 128l (80x40x40) OW (przód i boki, reszta float). I teraz tak: 1)Oświetlenie będzie belka 3x24W, co daje 0,56W/l (Roślin nie chcę baaardzo wymagających, chcę, żeby po prostu były ładne i dosyć sporo) 2)Filtr JBL e901 (wolę ciut mocniejszy, żeby obejść się bez filtrów wewnętrznych). 3) Grzałka 100W (waham się, czy brać Aquael, czy dołożyć trochę i wziąć Eheim). 4)Filtr RO 5) Podłoże chyba wybiorę Aquatic Nature Pro Soil, jest jednak tańsze niż ADA, a z opinii na różnych forach zrozumiałam tyle, że lepsze niż np. Aqua Art Substrate II. 6) Warto inwestować w produkty typu Bacterr Crystal z Borneo Wild? Czy można sobie darować? 7) CO2, czy w zbiorniku tej wielkości da radę "jechać" przynajmniej na początku na węglu w płynie? Jak pisałam, roślin nie planuję bardzo wymagajacych, chcę, aby po prostu były ładne. W moich 30l mam oświetlenie 0,36W/l i daję węgiel w płynie i rośnie wszystko ładnie, ale zastanawiam się, czy te 0,56Wl to już nie byłaby granica, że należałoby butlę CO2 postawić?  Co do nawozów pewnie na początku kupiłabym gotową serię w płynie, a dopiero jak się "oswoję" z takim akwarium sama spróbuję działać solami... i w związku z nawożeniem mam pytania: 9) Skoro podłoże będzie "żyzne" to na początku nie dawać żadnych nawozów? Czy dawać np potas i CO2, a potem mikro i makro? Po ilu dniach/tygodniach zacząć nawozić? Jak to jest z tymi fosforanami, które są pochłaniane przez podłoże? Tzn, że na początku je dawać, ale umiarkowanie i badać parametry, czy na początku sobie to darować? Prosiłabym o rozjaśnienie tej kwestii, bo to chyba dla mnie najtrudniejsze  10) Podmiany... od pierwszego tygodnia robić podmiany np co 2-3 dni? Czy początkowo wcale, ponieważ na różnych forach różnie radzą i nie ukrywam, że mam mały mętlik  I chyba póki co to wszystko...pewnie jeszcze się nasunie milion pytań, ale to takie na pierwszy ogień, mam nadzieję, że ktoś przez to przebrnie i pomoże mi  Pozdrawiam, PeO
-
PeO
●
- Ranga: Początkujący
1) Ja bym nie ryzykował 3x24w bez co2. 2) Taki filtr będzie dobry, starczy spokojnie. 3) Grzałki aquael są ok. Sam używam easy heater i jest to dobra i bezpieczna grzałka którą łatwo ukryć. 4) Ok. Warto używać mineralizatora bo jednak mieszanie z kranem to półśrodek. 5) Każde z wymienionych jest ok i różnią się detalami. 6) Lepiej kup preparat z żywymi bakteriami np. tetra safestart. 7) Da się bez co2 ale lepiej nie szaleć z oświetleniem i świecić 2x24w. Ogranicza to wybór roślin ale da się prowadzić ładne akwarium z małym światłem. Kiedy się zdecydujesz na co2 możesz kupić zawsze drugą belkę 2x24w i próbować sił z wymagającymi roślinami  9) Wszystko zależy od tego ile będzie światła i czy będzie to co2 czy nie. Na aktywnych substratach potrzeba nawozić tylko potasem i co2 przez pierwszy tydzień. Nigdy nie prowadziłem akwarium na pro soil ale z tego co czytałem o tym pochłanianiu fosforanów to nic się nie dzieje że nie są wykrywane przez testy bo podłoże je absorbuje ale cały czas są te fosforany w tym podłożu i rośliny nie będą głodować. 10) Częste podmiany na starcie to dobra metoda, wydłuża nieco dojrzewanie zbiornika ale zmniejsza prawdopodobieństwo ataku glonów na starcie. Po 1-2 tyg podmiany się robi co tydzień w ilości conajmniej 30%. Powodzenia 
-

mprusek
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Kraków
1) Belka, którą chcę kupić ma dwa włączniki/wyłączniki, więc mogę na początku świecić 2x24W, a gdy się zaopatrzę w CO2 po prostu włączę trzecią  Bo rozumiem, że na węglu w płynie może być ciężko? 4)A zamiast mineralizatora nie można po prostu nawozić wody, którą się podmienia? Oczywiście w odpowiednich proporcjach. 6) planuje zrobić też małą plażę, a nie chcę tych stref beztlenowych.. to może coś, co by temu zapobiegało? 9) Czyli najpierw CO2 i potas, a w drugim tygodniu już można dawać jakieś mikro i makro, czy jeszcze ciut później? Czy najpierw samo mikro/makro a potem to drugie wprowadzać? A co do fosforanów... żeby mi bomba glonowa nie wybuchła-tego się trochę obawiam przy tym pochłanianiu przez podłoże i laniu do słupa. Dziękuję 
-
PeO
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
1) Jeśli lampka rzeczywiście może świecić tylko 2x24w to jak najbardziej może być. Węgiel w płynie trochę poprawia kondycję roślin i hamuje glony ale w żadnym wypadku nie zastępuje co2 nawet jeśli przedawkujesz  4) Nawozy nie zawierają wszystkich substancji które muszą znajdować się w wodzie, więc mineralizator albo mieszanie z kranówą jest konieczne. Używałem mineralizatorów aquadur, AA hydro mineral, z 'akwanawozy' i wszystkie spełniają swoją funkcję. 6) jeśli zrobisz plażę ok 2-3cm to nie będzie problemów. Grubszej nie rób. 9) Jeśli planujesz świecić tylko 2x24w to od 2 tygodnia podawaj mikro według zaleceń a makro połowę dawki. Wszystko zależy od tego czym będziesz nawozić. Jak się zdecydujesz to poszukaj jakiegoś poradnika dotyczącego danej linii nawozów i podawaj tak jak zalecają. Fosforanami się nie przejmuj i lej według zaleceń.
-

mprusek
●
Ok, chyba wszystko (na tę chwilę:P) wiem, dziękuję za pomoc! A wodę z RO i tak planuję mieszać z kranówką, bo będę chciała otrzymać pH 6,5-7, w kranie mam 7,5, więc wtedy już mineralizatory będą zbędne  Pozdrawiam 
-
PeO
●
Kranówka ma tą wadę że nigdy do końca nie wiadomo jakie uzyskasz proporcje wapnia/magnezu. Parametry w kranie lubią się zmieniać (często w zależności lato/zima). Skaczące stężenia miedzi. W kranówce można przenieść do akwarium różne pierwotniaki - zakwity/glony. Kranówkę trzeba zostawiać do odstania na dzień przed podmianą chyba że załatwisz sobie specjalny filtr. Oczywiście wszystko co wymieniłem to dość rzadkie problemy ale mineralizatora warto używać dla świętego spokoju 
-

mprusek
●
Ja osobiście również używam grzałki aquaela. Osatnio rozmawiałem z znajomym, który ma sklep akwarystyczny no i on współpracuje obecnie z kilkoma producentami i mi powiedział, że aquael wypuścił jakąś wadliwą serię grzałek w których psuje się termostat. Mnie w sumie działa bez zarzutu, ale teraz raczej bym jagera wziął  Pozdrawiam.
-

mrgibbass
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
-
Kranówkę zawsze zostawiam "do odstania". Moją 30litrówkę mam tylko na kranówce i jeszcze nic złego się z tego powodu mi nie przytrafiło. Co do aquaela to zawsze miałam te grzałki (teraz u bojownika i kieeeeeeedyś, jak byłam dzieckiem w 80l i 160l) i działały bez zarzutu, ale właśnie czytałam, że potrafią im się zepsuć termostaty... więc jak już stawiam "akwarium na poważnie" to dołożę te 30zł i kupię eheima 
-
PeO
●
lepiej od razu startuj z co2 nie kombinuj z jakims węglem w płynie ,wiem ze są to koszty ale zobaczysz ze się opłacało 
-

ariusz
●
- Ranga: Poznaje temat
Teraz mam 0,36W/l i przy węglu w płynie mi wszystko ładnie rośnie  Pewnie CO2 też założę, ale jeżeli miałabym to zrobić zanim uruchomię zbiornik to pewnie będzie z miesiąc opóźnienia.. Powoli zobaczę jak mi się będzie wszystko kompletowało, może faktycznie lepiej poczekać ciut dłużej a już mieć wszystko dopięte.
-
PeO
●
Powiązane tematy
Szukam rozwiązania z oświetleniem dla mojego akwarium 140l (100x40). Chciałabym aby czerwone rośliny zrobiły się czerwone, ale też żeby światło dało się umieścić pod pokrywą. Póki co znalazłam tylko S...
Witam właśnie jestem w trakcie cięcia prolili pod akwarium 150*60*60
Profile jakie zakupiłem to 40*40 2mm
Całkowita wysokość to 80cm z blatem .
Tak się zastanawiam czy nie popełniłem błędu nie kupując...
Hej
Stary film , ale warto oglądnąć. ?si=9bIeEe5X6iLoJJN2
Witam ,powoli nadchodzi czas wymiany mojej szafki pod akwarium 270l kiepsko wykonanej i już z trochę zawilgoconym blatem .Wymyśliłem że najlepiej stelaż lub szafka z stelażem i koniecznie nóżki bo pod...
Dzień dobry, zakładam akwarium i zastanawiam się nad oświetleniem pod pokrywę myślę o 2x Aquael Leddy Tube Retrofit Plant 2.0 14W + np AquaEl LEDDY TUBE Day & Night 14W czy 2x Aquastel oświetlenie...
Witam
Mam takie pytanie. Czy jak się da kulki gliniano-torfowe pod żwir lub pod korzenie roślin to czy one po pewnym czasu się że tak powiem "zużywają" tak fizycznie czyli zmniejszają się a...
Dzień dobry
Posiadam podłogę w postaci desek na legarach w odległościach około co 60 cm od siebie na betonowym stropie. Gdy chodzę po podłodze, wyczuwalne są drgania od legarów. Akwarium na szafce wa...
Cześć.
Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...
Hej,
stawiam 2 małe zbiorniki (45 i ~31 litrów) i akurat mam pod ręką 2 maty - 3mm i 7mm. Boję się, że jedna jest za gruba, a druga za cienka, a w necie ciężko coś konkretnego znaleźć - jedni piszą, ż...
|