Blog w którym przedstawiam jak zaczynałem z akwarystyka
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam Nie wiem czy to dobry dział ale może nie usuną adminy. Z chwili w braku zajęć postanowiłem w jednym blogu pokazać zdjęcia i opisać mniej więcej jak i co się zmieniało wraz z wchaniana wiedzą .Z lekką nutka humoru, zapraszam do przeczytania i komentowania A może ktoś pójdzie w moje ślady kto wie . Tutaj mój blog http://djbovorta.blogspot.com/2014/02/blog-post_23.html
-

djbovorta
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Worksop UK
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Postępy widać gołym okiem  Fajnie, że się rozwijasz.
[b]Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!
-

Prospero
●
- Ranga: Znający temat
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Dziękuje . Mam zamiar rozwijać się nadal , jak papier toaletowy Foxy Teraz musze jakoś ogarnąc te cholerne sole 
-

djbovorta
●
-
Dlaczego akurat sole?
[b]Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!
-

Prospero
●
-
Bo dużo akwarystów poleca stosowanie nawożenia EI .Uważam osobiście że jest ono bardzo dobre i nie kosztowne.W danym momencie używam nawozy w płynie TNC http://www.thenutrientcompany.com/produ ... lant-food/ w sumie chyba nie są złe bo fotosynteza jest Używam TNC Complete
-

djbovorta
●
-
To ja się wyłamię i solom powiem raczej nie.  Chlorki, siarczany i inne takie. Wolę bardziej organiczne pędzenie  Co do ceny to fakt, wychodzi tanio. Czasem można się wspomóc. Jak już chcesz sole to staraj może limitować pierwiastki niż bazować na "zapasach" lepsza będzie zabawa a i efekty ciekawsze.
-

Prospero
●
-
To może lepiej zostać przy nawożeniu TNC ?
-

djbovorta
●
-
Pewne markowe linie nawozowe naprawdę mają swoje zalety. Wierz mi lub nie, że taka FERKA (wiem, kosztuje) działa naprawdę dobrze a w połączeniu z najlepszym K (potasem) pod słońcem firmy ADA działa cuda. Baniaczki jakoś tak bezproblemowo się prowadzą a zielone jest zielone. TNC też jest niczego sobie. Chcesz spróbować czegoś innego to bardzo dobrze gdyż nabierzesz większego doświadczenia. Mój wybór na sprawdzoną linię padł dlatego, że jestem leniwy a i sam nawozów nie podaję (ew. kapsułki do podłoża co 20 dni) i co dzień leci sobie potas z pompy. Tak więc widzisz skalę mojego lenistwa. Ja tylko wodę podmieniam i przycinki robię  NO dobra! Jestem wygodny.
-

Prospero
●
-
Prospero napisał(a):To ja się wyłamię i solom powiem raczej nie.  Chlorki, siarczany i inne takie. Wolę bardziej organiczne pędzenie  Co do ceny to fakt, wychodzi tanio. Czasem można się wspomóc. Jak już chcesz sole to staraj może limitować pierwiastki niż bazować na "zapasach" lepsza będzie zabawa a i efekty ciekawsze.
A co ty myślisz ze wody w butelkach cud nie mają chlorków i siarczanów lub czy ziemniaki nie mają w sobie siarczanów, bo od chlorków zmieniają smak Nie to ze bym negował gotowe nawozy, ale pokaż mi sól, która niema siarczanów lub chlorków no może tylko saletra potasowa poczytaj o nawozach a potem odradzaj lub zachęcaj Różnica pomiędzy firmowymi a domowymi jest taka ze firmowe stosuje się według ulotki a sole według wiedzy no i nie wlewa się konserwantów, które są zawarte w firmowych Pokaż mi czysty K gdzie można dostać lub czysty N lub Po4 chętnie kupie bez siarczanów lub chlorków A gotowe nawozy to rozcieńczone sole plus dodane konserwanty oczywiście przetestowane, co niektóre a największym problemem do zrobienia w domu jest mikro bo zbyt wiele pierwiastków i dochodzi chetet itd. a ze jego idą śladowe ilości to można sobie tym głowy nie zawracać
Ostatnio edytowano 24 lut 2014, 00:17 przez hate, łącznie edytowano 1 raz
-

hate
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Edinburgh
Jest i Hate , pokłon w jego strone. Pomógł mi jak żaden z forumowiczów .Kompleksowo od poczatku do końca nakierowujac mnie na dobra drogę.Kozystając z okazji że odpisujesz w moim temacie chciałbym Ci bardzo podziekować 
-

djbovorta
●
-
dzięki ale to nie mnie się nalezą podziękowania tylko koledze spider72 który oświecił mnie co z czym się je
A i jeszcze dodam ze zaznaczam to jest tylko moje przemyślenie i mogę być w błędzie Jeśli chodzi o podłoże to największy problem jest w dobraniu soli a dlaczego bo producent tak to fajnie zrobił. By sprzedawać komplet, czyli podłoże i nawozy, jeśli tego nie zrobisz to masz glony i problemy, co bardzo ładnie widać w systemie ADA
-

hate
●
Owszem, siarczany czy chlorki są tu i tam ale chodzi o ich stężenie w tych czy innych nawozach. Jeżeli uważasz, że dobry nawóz jest robiony tylko z soli w np. garażu to moje gratulacje  no chyba, że masz na myśli pewne nawozy z pewnej firmy na *^&*(& (CENZURA) , które są jak wiemy pełne innych dodatków. Co do dostępności "źródeł" to oczywiście zapomnij. Nie wszystkie sekrety czy źródła się zdradza. Na tym to wszystko polega a szary użytkownik aby było tanio robi z tego co ma. Pewne rzeczy od tak szary człowiek legalnie dostać nie może bo... nie. Później znowu ktoś zechce coś wysadzić Równie dobrze mogę tutaj krok po kroku napisać jak przygotować każdy z osobna gatunek rośliny na potrzeby namnażania w laboratorium kultur tkankowych  Niby proste, niby wiedza jest w necie a nie każdy potrafi. Najlepiej to jakby taka sprawdzona linia np. ADA lub inna podała przepis na każdy swój cud preparat i będzie super. Mam swoje zdanie na temat EI i go nie zmienię i to nie dlatego, że jest BEE (to też poniekąd) a dlatego, że inne sposoby się lepiej sprawdzają i ja wcale nie muszę wiedzieć ile atomów tego czy owego dam. Mam to gdzieś! Dla mnie liczy się efekt końcowy. Ludzie! Nie dajmy się zwariować. Chcąc czasami mieć w baniaku nie tylko ładne i zdrowe rośliny a i też niektóre gatunki zwierzaków nie zawszę mogę sobie pozwolić na lanie takiego syfu z soli. Brew pozorom wcale nie zawsze wiesz ile czego tam jest (taaa czyste w 60% a reszta?) Taki N np. może być ale nie musi trucizną (będzie bardziej lub mniej toksyczny) kwestia jak zapewne wiesz w jakiej postaci występuje oraz w jakiej temp. i oczywiście w jakim odczynie wody. To co dla roślin może być super już dla ryb czy krewetek niekoniecznie. Powiem więcej nawet N w niedużych stężeniach w pewnych warunkach może zabić roślinę a Tobie będzie się wydawało, że jest wszystko cacy. Czytaj ciut uważniej gdyż napisałem "raczej nie" a nie stanowcze nie. I ja poleca sprawdzone linie bo... się sprawdzają. Nie mam czasu zajmować się pierdołami gdy sprawdzony produkt działa i to jak działa! W moich baniaczkach od prawie 2 lat utrzymuję zerowe wartości NO3 i PO4 i co? Glonów nie ma a wszystko inne (rośliny) rośnie a i mogę trzymać w nich wysokie gradacje np. krewetek. Nie bawię się w holendry więc EI dla mnie to proteza. Co do podłoża i nawozów to jest to w znacznym stopniu powiązane ale używanie od A do Z np. ADY nie gwarantuje, że odniesiesz sukces. Napisałem, że jestem leniwy = wygodny dlatego stosuję taką czy inną linię nawozową i raczej długo się to nie zmieni. No chyba, że sam opracuję własną, organiczną linię nawozową czego nie wykluczam. Typowym solom mówię nie, dziękuję. Może innym razem. Mam tutaj święty spokój to po co mam to burzyć? Skoro w Twoim mniemaniu @hate, wiem niewiele ponieważ wnioskujesz, że nie wiem czy w kartoflach są siarczany lub nie i inne takie to trudno. Ciąć się z tego powodu nie mam zamiaru.
-

Prospero
●
-
Nie chyba mnie źle zrozumiałeś, bo napisałem to tak szybko od ręki Sama metoda EI w Polsce się nie sprawdzi i raczej nie jest jakimś cudem w nawożeniu, ale informacje, jakie są w całym artykule dają dużo do myślenia i jeśli je czyta osoba inteligentna chcąca to wypróbować to pierwszy krok do stworzenia dla siebie WODY CUD Sam autor jest ze stanów a ja dogłębnie nie analizowałem wątku, bo aż wstyd się przyznać nie wiem czy wodę ma z RO czy z kranu:( Musimy wziąć pod uwagę ze woda w kranie zawiera jakieś tam mikro i makro elementy w każdym regionie inne A w szczególności w Polsce gdzie wodę mamy ze studni głębinowych i ta woda jest bogata w różnego rodzaju mikro i makro elementy i jak zaczniemy stosować EI to cos możemy przedawkować a nielimitowania a przedawkowanie to 2 różne słowa Gotowe nawozy są dla leniwych czy ja wiem tez są kombinacje tak samo jak na solach Nigdy nikomu nie proponowałem używać metody EI, ale zrozumienie jak to wszystko działa a kolega spider72, który przetestował ta metodę i przetłumaczył mieszka w Szkocji chyba i on ma wodę destylowana w kranie tak jak ja Samo mikro, co jest w przepisie niema możliwości by zadziałało w kraju, bo chelet jaki posiada stabilizuje to mikro do PH6.5 A mało, który baniak w Polsce ma takie PH i to już dyskwalifikuje ta metodę Prospero napisał(a):Co do dostępności "źródeł" to oczywiście zapomnij. Nie wszystkie sekrety czy źródła się zdradza. Na tym to wszystko polega a szary użytkownik aby było tanio robi z tego co ma. Pewne rzeczy od tak szary człowiek legalnie dostać nie może bo... nie. Później znowu ktoś zechce coś wysadzić Uwierz mi dzwoniłem do firm chemicznych trudniących się chemia w Polsce i nie istnieje nic innego żadnej maggi niema to są te same sole z tym ze w odpowiednich proporcjach Tymi solami nawozi się pola kwiatki w doniczce i rośliny w baniaku to jest to samo żadna magia Cała magia w magicznych butelkach to proporcje nic więcej A i nie chodzi mi czy robione są w garażu chodź pewne cudowne nawozy tak Każdy nawóz musi zostać przetestowany zerknij na linię Zooleka i na ich stronę jak fajnie to rozegrali wiedząc ze w kraju woda, co region to inna zrobili swój kalkulator na stronie i używając ich testów i przepisu jestem pewien ze na 90% te nawozy będą działać
-

hate
●
hate napisał(a):Uwierz mi dzwoniłem do firm chemicznych trudniących się chemia w Polsce i nie istnieje nic innego żadnej maggi niema to są te same sole z tym ze w odpowiednich proporcjach Tymi solami nawozi się pola kwiatki w doniczce i rośliny w baniaku to jest to samo żadna magia Cała magia w magicznych butelkach to proporcje nic więcej
To nie do końca jest tak. Ale nie wdając się w szczegóły uznajmy, że tą magią jest niuans. Używając metody EI używasz nawozów nieorganicznych a ja staram się używać już tylko tych organicznych. Oczywiście tak jak piszesz, @Spider ma wodę jaką ma i tam (u Ciebie też pewnie) taka metoda może się równie dobrze sprawdzać ale nie musi. ADA także używa nawozów organicznych tak samo jak FERKA. Cała reszta leci tylko i wyłącznie na nieorganicznych solach. Miesza to z wodą RO i handel się kręci a że tu i tak przy okazji jest syf to już inna strona medalu. Musimy jeszcze tylko pamiętać, że P. Amano ma wodę jaką ma i stosuje to co stosuje dlatego to wszystko też u niego trzyma się kupy. A dlaczego np. FERKA zaleca dojście do pewnych wartości kH i gH? Zostawmy już ten temat bo życia nie wystarczy aby to wszystko zgłębić. Niech każdy używa takiej metody jaka mu pasuje. PS. Zwróć uwagę, że duży % problemów na forach związanych z glonami to tematy powiązane z EI. Dlaczego? Przez sole niewiadomego pochodzenia. Bo niby napisane tyle tego czyste na tyle a tu później wychodzi szydło z worka i płacz. Skoro koledze sprawdzała się poprzednia metoda to po co zmieniać? No chyba, że ma czas na eksperymenty i kasę na restarty to ok. Głupszy od tego nie będzie prawda? A tylko przybędzie doświadczenia.
-

Prospero
●
-
Prospero napisał(a):PS. Zwróć uwagę, że duży % problemów na forach związanych z glonami to tematy powiązane z EI. Dlaczego? Przez sole niewiadomego pochodzenia. Bo niby napisane tyle tego czyste na tyle a tu później wychodzi szydło z worka i płacz.
o i tu jest cała filozofia soli ja jeszcze bym dodał mikro CSM+B wodzie o PH6.8 i mamy glony a dodam jeszcze ze problemy ludzi to inny temat bo rośliny to nie ciasto i nie rośnie w oczach a kolega mam dobra wodę bo oprócz Wapna i magnezu niema nic w wodzie A ty czepiłeś się tej metody EI proszę cię przeczytaj raz jeszcze, co ja o tej metodzie sądzę, bo metoda a składniki, jakie są użyte w nawozach to 2 różne rzeczy a i jaki jest organiczny potas lub fosfor??
-

hate
●
Powróćmy do tematu  może jakieś opinie na temat mojego bloga ? Dziękuje
-

djbovorta
●
-
a ty czytasz pw to ci przesyłam a jeśli chodzi o bloga to mnie się podobało to różowe światło takie kure,,,,
-

hate
●
Tak staram sie czytac jak mam wolna glowe zeby jak najwiecej pojac
-

djbovorta
●
-
Powiązane tematy
Zapraszam do obejrzenia wywiadu z pracownikami firmy Tropica.
Dostępne tłumaczenie napisów w języku polskim.
W swoim profilu możemy dodawać akwaria, które chcemy aby wyświetlały się pod naszym awatarem w postach na forum.
Bezpośredni link:
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/user.html?i=profile&mode=av...
Hej
Stefan wyjaśnia jak prawidłowo nawozić akwarium roślinne. Film po niemiecku.
Hej
Film pokazujący jak dbać o akwarium według poleceń japońskiego mistrza aquascaping'u.
Podłoże wierzchnie to żwirek kwarcowy 2-3 mm. Co chwila muszę formować, przenosić żwirek z przodu do tyły ?
Jakieś metody ?
Hej
Jak tem pokarm podać ? Jak Wy poddajecie u siebie?
Hej
Film Liquid nature. ?si=sgfPHclIDXHl4pLq
Hej
Film po niemiecku. Stefan z Liquid nature omawia i pokazuję czym i jak sklejać aranżacje. ?si=d04rmcLbowIe36gq
Hej
Film po niemiecku.
Stefan wyjaśnia jak długo wytrzyma podłoże aktywne w akwarium, oraz czym jest podłoże aktywne i jakie ma właściwości. &t=?si=gwXjdWEc5W9LvtRy
Cześć,
Akwarium na podłożu aktywnym, ma 6 miesięcy. Tu więcej o akwarium.
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/054l-bn-t-przemek-gasior-94333.html
Poziom poszczególnych pierwiast...
|
|