Utricularia i wykalaczki. - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Utricularia i wykalaczki.

Liczba wyświetleń: 2523·Odpowiedzi: 3
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok

22 lut 2014, 22:43 Utricularia i wykalaczki.  (#1)  

Witam, obsadzielm zbiornik UG metodą na wykalaczki. UG jest invitro, mija 14 dzie i prawie wszystko idzie do dobrze. Rosliny rasna ale zauwazyelm ze niekore wogole nie dotykaja substartu tylko rosna na wykalaczce tak jakby w toni. Kilka takze wyplynelo i wsadzilem je spowrotem. Czy mam czekac czy raczej jako ze sa juz wieksze sprobowac powciskac je w podloze?

roboryba

22 lut 2014, 23:07 Re: Utricularia i wykalaczki.  (#2)  

Ciesz się, że idzie dobrze bo to humorzasta roślina a te wykałaczki na dłuższą metę to poroniony pomysł. Sadzonki powinny być dość małe i dobrze zasadzone (głęboko) a jak nie możesz tego zrobić bo np. wypływa to obsyp i będzie po sprawie. Utri się długo przyjmuje ale już po 4-5 tygodniach powinna mieć długie korzonki i powinno już być ok. Pamiętaj też o cięciu bo sama z siebie będzie się przerastać.
[b]Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!

Prospero
Ranga: Znający temat

Wspieram stronę kontem Premium

22 lut 2014, 23:23 Re: Utricularia i wykalaczki.  (#3)  

Czyli co radzisz jak wyplynie to wywalic wykalaczke i wciskac w ziemie? Czy dobrze idzie to sie jeszcze okarze bo wlasnie natrafilem na watek, ktory mam nadzieje nie powtorzy sie u mnie.

roboryba

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

22 lut 2014, 23:29 Re: Utricularia i wykalaczki.  (#4)  

Utri jest tak humorzasta jak baba przed :) ona nie lubi nawet grama pyłu na sobie. Obserwuj jej kolor. Reaguj od razu inaczej ją utracisz. Tak, wtykaj głęboko w ziemię. Raki masz? Lubią w niej kopać i robić w niej norki :lol:
[b]Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!

Prospero
Ranga: Znający temat

Wspieram stronę kontem Premium

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

Rośliny mięsożerne w akwarium (Utricularia i inne)

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3973
Zapraszam do obejrzenia opracowania forumowicza @vaderian
1.jpg

Utricularia graminifolia - start

Godween w Sprzątanie · Odpowiedzi: 64 · Wyświetlenia: 57644
Czy ktoś ma doświadczenia z tą piękną, ale bardzo wymagającą rośliną trawnikową. Jeśli tak to proszę o podzielenie się informacjami, zwłaszcza z sadzeniem i warunkami aklimatyzacji, która podobno jest...
utrn2.jpeg

Utricularia graminifolia

roslinyakwariowe.pl w Rośliny pierwszego planu · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 12339
utrn2.jpeg Roślina przypomina wyglądem trawę i tworzy w akwarium zwarte trawniki o wysokości 2-8cm (w zależności od wymiarów akwarium). Z tego względu jest jedną z najciekawszych roślin na pierwszy ...
14082011071.jpg

Utricularia czy glony?

piotrek26 w Glony · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 3627
witam mam male pytanie zasadniczo nie wiem czy to jest glon tak do konca ale raczej tak mam pytanie czy ktos z was spotkal sie z takim czyms jak tak to jak mam to zwalczyc?

Utricularia graminifolia - jak się pozbyć

arkkab w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1355
Cześć, mam pytanie czy ktoś może miał taki problem że Utricularia graminifolia wszystko zarastała. Mam jej dość nie mogę kontrolować roślin w akwarium przez ten chwast. Czy może ktoś wie jak się skut...

Utricularia - jak stymulować do kwitnienia?

ra_ w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3320
Cześć, Czy ma ktoś doświadczenie z uprawą Utricularii w formie emersyjnej? Co zrobić żeby zakwitła?

Utricularia india

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 946
utricularia-india.jpg Utricularia sp. India Probably U. graminifolia or its allies, this bladderwort is imported from India by Kamihata Fish Industries ltd. in Himeji, Hyogo prefecture, Japan. ...

Utricularia graminifolia - czy potrzebuje CO2

fealsiderc w Sprzątanie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1876
Czy UTRICULARIA GRAMINIFOLIA wymaga co2 aby prawidłowo rosła ? Czytałem opinie ludzi na innych forach na temat tej rośliny i zdania są podzielone . Jakie jest wasze zdanie ? Akwarium w jakim będzie to...

Utricularia graminifolia a żwir

mover2 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 850
Witam.Czy ktoś próbował hodować ta roślinę w żwirze.Jest on dość użyżniony przez ryby.Jak na razie miałem ten gatunek w substracie i dość dobrze rósł. Oświetlenie 24W na 28L tylko belka 15 cm nad tafl...

Utricularia graminifolia-redukować azot?

Rysssio w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 498
Witam :) Otóż stałem się szczęśliwym posiadaczem w/w roślinki, która jest podobno kapryśna w uprawie i wielu moich znajomych nie dało rady jej uprawiać.Najczęściej liście po około tygodniu robiły się ...

Statystyki

Ten temat przegląda 349 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570946
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 349 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.