Jak radzić sobie z hejterami - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Jak radzić sobie z hejterami

Liczba wyświetleń: 818·Odpowiedzi: 7
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Piotr Baszucki Nowa Ruda

21 lut 2014, 14:56 Jak radzić sobie z hejterami  (#1)  

Zachęcam do przeczytania kolejnego arcydzieła Kominka:
http://www.kominek.in/2013/01/jak-radzi ... hejterami/
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

Świetne!
[b]Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!

Prospero
Ranga: Znający temat

To arcydzieło już na początku poraża niewiedzą i ignorancją.

kominek napisał(a):Czy wiesz, ile rodzajów wirusów współczesna medycyna potrafi wyleczyć? Ani jednego! Tak, tak. Nawet na grypę nie ma lekarstwa.

Po takim medycznym "odkryciu" już się nie chce czytać dalej. Artykulik jest poniżej poziomu fakt.pl - oni przynajmniej czepiają się faktów i je demonizują ale nie piszą nieprawdy.

Są lekarstwa na choroby wirusowe. Są szczepionki na WZW - całkiem skuteczne, są szczepionki na grypę, są szczepionki na HCV, są leki które zabiją wirusa HIV w Twoim organizmie, jeśli zostaną podane w ciągu kilku godzin po potencjalnym zakażeniu. Leczy się natomiast skutecznie lekami przeciwwirusowymi grypę i opryszczkę.Nie jest to jakieś SF, wszystko to jest dostępne w kulejącej polskiej służbie zdrowia.

DavyJones

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Piotr Baszucki Nowa Ruda
Moim zdaniem warto przeczytać cały materiał przed jego krytyką.
Polecam przeczytanie go z pozycji autora - blogera, który od wielu lat publikuje online i ma spore doświadczenie z szerokim wachlarzem różnych dziwnych ludzkich zachowań. To bardzo ważne, w przeciwnym razie całą intencja tekstu weźmie w łeb. Szczególnie jego pointa.

Mam wrażenie, że przyczepiłeś się jednego zdania budując na jego podstawie miażdżącą krytykę.
Ale chyba troszkę niepotrzebnie, ponieważ nie jest to tekst popularnonaukowy o wirusach o których myślisz.

Po takim medycznym "odkryciu" już się nie chce czytać dalej. Artykulik jest poniżej poziomu fakt.pl - oni przynajmniej czepiają się faktów i je demonizują ale nie piszą nieprawdy.

Z ogromną łatwością przychodzi Ci zarzucanie autorowi pisanie nieprawdy. Szczególnie iż odnosisz się do jednego zdania z kilkustronicowego tekstu. Chciałbym polecić Ci więcej artykułów z tego bloga, lub najlepiej jedną z dwóch książek tego autora. Poznasz jego styl pisania, podejście do życia i jestem pewien iż inaczej zaczniesz odnosić się do jego twórczości.

Poza tym dalej są same fakty.
Jeśli choć raz przez dłuższy okres czasu robiłeś coś dla innych za darmo i spotkałeś się z chamstwem i podejściem roszczeniowym - na pewno wiele z nich będzie Ci znajomych. Jeśli nie - rzeczywiście warto tekst sobie odpuścić, ponieważ na 100% zostanie źle odebrany. Syty nigdy nie zrozumie głodnego.

Są lekarstwa na choroby wirusowe. Są szczepionki na WZW - całkiem skuteczne, są szczepionki na grypę, są szczepionki na HCV, są leki które zabiją wirusa HIV w Twoim organizmie, jeśli zostaną podane w ciągu kilku godzin po potencjalnym zakażeniu.

Przeciwko WZW C również?
Oczywiście, że jest wiele szczepionek, ale w kontekście mnogości chorób wirusowych to zaledwie promil.
Większość z nas jest nosicielami wszelkiej maści wirusów - nie oznacza to równocześnie iż musimy zachorować na konkretną jednostkę chorobową opisaną i skojarzoną z danym wirusem.

Po pierwsze wirusa nie można zabić, ponieważ wirus nie jest organizmem żywym.

Po drugie szczepionka nie służy do leczenia - jej rolą jest zapobiegnięcie zarażenia organizmu danym wirusem już na etapie przekroczenia powłok ciała.

Można ograniczyć namnażanie wirusa w ludzkich komórkach, można zmusić go do przejścia w stan nieinwazyjny, można zabić komórki gospodarza i usunać je z organizmu. Ale większości chorób wirusowych nie można całkowicie wyleczyć. Wszyscy o tym wiedzą, szczególnie cały biznes medyczny, który m.in. z tego żyje i na tym opiera swoje zyski.

Po trzecie wirusy charakteryzują się tym iż ich materiał genetyczny posiada ogromne możliwości do mutacji - to m.in. jeden z powodów dla którego tak ciężko jest walczyć chociażby z pospolitą grypą, które mutuje na tyle iż ciężko trafić celowo z antygenem. Każdy ślepy strzał to ryzyko rozregulowania wewnętrznej homeostazy organizmu. A żadna szczepionka nie jest dla naszych organizmów obojętna, podobnie jak każdy preparat wlany do akwarium nie jest obojętny do jego homeostazy.

Najlepiej zacząć od definicji słowa wirus oraz jego budowy oraz podziału na charakter wirulentny oraz definicji słowa szczepionka - bo z jednej strony zarzucanie autorowi niewiedzy i ignorancji, a z drugiej wykazywanie się nią w swojej wypowiedzi o dosyć mocnym tonie - jest troszkę niefajne najdelikatniej mówiąc (zauważyłem po wątku o bieganiu, że miałeś trochę kiepski wieczór ;).

Naprawdę, przeczytaj kiedyś na luzie, bez nerwa ten tekst, jest dosyć zabawny ale niestety do szpiku kości prawdziwy.

Piotr Baszucki

Akwaria

Tekst przeczytałem. Jest dobry. Ale musiałem coś od serca napisać żeby sprowokować dyskusję :mrgreen:

Czy jakbym napisał: "dobry tekst" to ktoś by coś odpisał? :mrgreen: W końcu to Hyde Park.

DavyJones

Piotr Baszucki Nowa Ruda
DavyJones napisał(a):Tekst przeczytałem. Jest dobry. Ale musiałem coś od serca napisać żeby sprowokować dyskusję :mrgreen:

Czy jakbym napisał: "dobry tekst" to ktoś by coś odpisał? :mrgreen: W końcu to Hyde Park.

A już się wystraszyłem, że miałeś "focha" :)

Generalnie forma przekazywania treści przez Kominka jest troszkę, żeby nie napisać "bardzo" kontrowersyjna. Jednak ma to swój cel i trzeba przyznać, że autor trafnie wyciąga pewne ludzkie wady na wierzch. Warto poczytać i skłonić się do refleksji.

Mnie się podoba jeszcze ten tekst:
http://www.kominek.in/2013/08/mam-jedno ... mi-ludzmi/

p.s. Macie jakichś swoich ulubionych publicystów w sieci?

Piotr Baszucki

Akwaria

Ja polecam blog Roberta Gwiazdowskiego. http://www.blog.gwiazdowski.pl

DavyJones

DavyJones napisał(a):Ale musiałem coś od serca napisać żeby sprowokować dyskusję :mrgreen:
Czy jakbym napisał: "dobry tekst" to ktoś by coś odpisał? :mrgreen:

Normalnie, łobuz z Ciebie Davy ;) ale dobre dobre...

Godween
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

Jak produkowane są rośliny Tropica

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 222
Zapraszam do obejrzenia wywiadu z pracownikami firmy Tropica. Dostępne tłumaczenie napisów w języku polskim.
YouTube

Jak zaprezentować swoje akwarium w profilu użytkownika

Piotr Baszucki w Akwaria · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1669
W swoim profilu możemy dodawać akwaria, które chcemy aby wyświetlały się pod naszym awatarem w postach na forum. Bezpośredni link: https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/user.html?i=profile&mode=av...
YouTube

Film Jak prawidłowo nawozić akwarium.

Jacek Pawłowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 954
Hej Stefan wyjaśnia jak prawidłowo nawozić akwarium roślinne. Film po niemiecku.
YouTube

Film- Jak dbać o akwarium według poleceń japońskiego mistrza

Jacek Pawłowski w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1639
Hej Film pokazujący jak dbać o akwarium według poleceń japońskiego mistrza aquascaping'u.
PXL_20260106_123037076.jpg

Jak zachować wzniesienia ?

Badman w Podłoże · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 5899
Podłoże wierzchnie to żwirek kwarcowy 2-3 mm. Co chwila muszę formować, przenosić żwirek z przodu do tyły ? Jakieś metody ?
YouTube

Jak karmicie pokarmem mrożonym?

Jacek Pawłowski w Zwierzęta · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 5676
Hej Jak tem pokarm podać ? Jak Wy poddajecie u siebie?
YouTube

Film Jak dbać o " starą aranżacje".

Jacek Pawłowski w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1549
Hej Film Liquid nature. ?si=sgfPHclIDXHl4pLq
YouTube

Film Czym i jak sklejać aranżacje.

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1798
Hej Film po niemiecku. Stefan z Liquid nature omawia i pokazuję czym i jak sklejać aranżacje. ?si=d04rmcLbowIe36gq
YouTube

Film Jak długo wytrzyma podłoże aktywne w akwarium?

Jacek Pawłowski w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2030
Hej Film po niemiecku. Stefan wyjaśnia jak długo wytrzyma podłoże aktywne w akwarium, oraz czym jest podłoże aktywne i jakie ma właściwości. &t=?si=gwXjdWEc5W9LvtRy

Fosfor - jak zacząć bezpiecznie podawać

przemogasior w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4260
Cześć, Akwarium na podłożu aktywnym, ma 6 miesięcy. Tu więcej o akwarium. https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/054l-bn-t-przemek-gasior-94333.html Poziom poszczególnych pierwiast...

Statystyki

Ten temat przegląda 895 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 570930
 •  Liczba wątków: 48792
 •  Użytkownicy: 36921

•  Najnowszy użytkownik: jarek_miksiewicz

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 895 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.