Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.

- Źródło: https://www.facebook.com/khairul.mohamedsalleh
- mchy.jpg (83.38 KiB) Przeglądane 6771 razy
-

roslinyakwariowe.pl
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Kraków
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Całkiem fajna ta tabelka. Przyda się zapewne.
[b]Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!
-

Prospero
●
- Ranga: Znający temat
-
Tu w większej rozdzielczości:  Gość ma też trochę innych grafik. Żeby nie kraść własności intelektualnej: http://karideshobim.wordpress.com
-
kretos
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Wszystko super tylko mam pewne wątpliwości. Od kiedy cladophora aegagropila powszechnie znana gałęzatka i riccardia chamedryfolia mini pellia to mchy?
-

Yabby
●
- Miasto: Poznań
To szczegół, chodzi bardziej o zastosowanie tego glona czy wątrobowca. Ale fakt, to coś na zasadzie hasła "Polskie Obozy Zagłady/Śmierci". A później ludzie powtarzają takie proste błędy.
[b]Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!
-

Prospero
●
-
roslinyakwariowe.pl napisał(a):mchy.jpg
Warto dodac ze Star moss czuli tortula ruralis nie nadaje sie do akwarium.
-
nanocube
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ja zamawiam nano moss  Jest dużo dużo więcej mchów, bardzo ciekawych, które niestety można od czasu do czasu kupić tylko na zagranicznych aukcjach
-

robert-szostak
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Olsztyn
Warto dodac ze Star moss czuli tortula ruralis nie nadaje sie do akwarium
A to czemu? U mnie rośnie już ponad 3 miesiące. Star moss z firmy Tropica.
Ostatnio edytowano 20 lut 2014, 03:16 przez k2krzych, łącznie edytowano 1 raz
-
k2krzych
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: U.K.
Przydatne. Zamówiłem kiedyś mech który sobie wybrałem na stronie sklepu. Przy odbiorze osobistym okazało się - internetowa norma - że mój konkretny gatunek wyszedł i nie ma go na stanie. Wziąłem coś w zamian i nie wiem co to jest.  Rośnie bardzo szybko jak na mech.
-
DavyJones
●
Yabby napisał(a):Wszystko super tylko mam pewne wątpliwości. Od kiedy cladophora aegagropila powszechnie znana gałęzatka i riccardia chamedryfolia mini pellia to mchy?
"Moss ball" to nazwa potoczna gałęzatki. Zapewne na tej podstawie została umieszczona w tabeli przez jej autora.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
-
Akwaria
Też tak myślałem, że jest to zestawienie bardziej ogólne niż szczegółowe pod względem systematyki. Wspomniałem o tym, ponieważ ostatnio spotkałem się w sklepie akwarystycznym z sytuacją jak sprzedawczyni/właścicielka zrobiła ogromne oczy na słowa "Poproszę gałęzatkę". Ostatecznie okazało się, że pani znała ją tylko pod nazwą, dosłownie, mech kulka i nawet nie wiedziała że to nie jest roślina... przez takie nazewnictwo ludzie nie wiedzą co sprzedają, a niedoświadczeni klienci nie wiedzą co kupują 
-

Yabby
●
- Miasto: Poznań
Powiązane tematy
Witajcie. Jest to mój pierwszy post na tym forum, lecz śledzę je już od jakiegoś czasu. Oprócz (prawie pustego w dekoracje) 120L z pyszczakami postanowiłem założyć sobie 10L krewetkarium w pokoju. Zes...
Witam :)
Tak jak w temacie, chciałbym prosić o identyfikacje mchów z załączonego zdjęcia.
rosliny-cienia.jpg
Zachęcam do zapoznania się z najnowszym poradnikiem ADA:
https://www.adana.co.jp/en/aquajournal/nature-in-the-glass-289d/?fbclid=IwAR2nhJBH5o67no9Bszgt8ogwGsr2f2fj7Xt3ctQ3ZEREsxzL...
W opisach niektórych mchów (ale roślin też) można znaleźć sformułowania: tempo wzrostu niskie/małe/wolne itd. Zastanawia mnie jak taki wzrost się ocenia. Zakładam, że jeśli przy danym mchu/roślinie op...
Taxiphyllum sp. Flame moss (flame moss)
Vesicularia ferriei (weeping moss)
Fontinalis antipyretica (Willow moss )
Taxiphyllum alternans (Taiwan moss)
Który z nich ma najmniejsze wymagania ?
Mam spory korzeń w 300L. Wyjęcie go jest praktycznie niemożliwe. Czy istnieją jakieś sposoby żeby osadzić na nim mech pod wodą? Nie wyjmując go ?
|
|