Soundtracki - dla miłośników muzyki filmowej - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Soundtracki - dla miłośników muzyki filmowej

Liczba wyświetleń: 500·Odpowiedzi: 4
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Piotr Baszucki Nowa Ruda

Zacznę od niezwykłej ścieżki dźwiękowej - do filmu "Papusza" w reżyserii Krzysztofa Krauze i Joanny Kos-Krauze.Jest to wspaniała opowieść o cygańskiej poetce, historii, losach i tragedii wędrownych taborów skazanych na kajdany współczesności.

Piękne zdjęcia okraszone jeszcze piękniejszą ścieżką dźwiękową.

Zapraszam do posłuchania:
https://itunes.apple.com/pl/album/papusza/id802937918
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

Piotr Baszucki Nowa Ruda

Polecam Wam jeszcze jeden piękny film: "Biegnij chłopcze biegnij" w reżyserii Pepe Danquarta.
Dostarczył mi wielu wzruszeń.

Ciekawostką jest to iż producentem oraz reżyserem jest Niemiec, jednak do głównych ról zatrudniono rodzimą obsadę aktorską z uwagi na chęć zachowania wyrazistości języka polskiego. Jednym z głównych sponsorów była Coca-Cola Co. Film zobył I miejsce na Berlinale 2014.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

AdamW Gdynia
A ja dodam muzykę z filmów, do których muzykę tworzył Vangelis. Zresztą uważam go za mistrza w tej dziedzinie. Oczywiście jest wiele osób prawie dobrych jak on, ale tylko prawie, bowiem jako jedyny, przynajmniej dla mnie, jest klasą samą w sobie - nikt jak Vangelis nie łączy muzyki z obrazem na takim poziomie aby jedno nie mogło istnieć bez drugiego. Tak myślę, że jedyna osoba, która mogłaby się z nim równać to Angelo Badalamenti.

Przy okazji film, który jest kultowy dla wielu (dla mnie także :wink: ). Tym co nie słyszeli polecam utwory: ''Main titles'', ''Love theme'' (niezwykle klimatyczny utwór - szczególnie na wieczór z kimś bliskim :wink: ) i melancholiczny ''Rachel's song''. Zresztą wszystko jest świetne.

I kolejne arcydzieło soundtracku ''1492 conquest of paradise'' - ostatni utwór: '' pinta, nina, santa maria'' to majstersztyk.

A to, co ostatnio mnie zaskoczyło, to film: ''Drive'' i muzyka do niego. Muzyka dopełniała film a film muzykę - lubię taką symbiozę na równym poziomie.

Obrazek

AdamW
Ranga: Znający temat

Miasto: Gdynia

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Yabby Poznań
Trochę inny klimat ale mnie wciąga :lol:

Całość pięknie skomponowana. Odpręża i motywuje :D
Ostatni Hobbit także świetny (szczególnie w IMAX) przygniata momentami do fotela, a końcowa piosenka Eda Sheerana zachęca do oczekiwania na następną część. Jednak i tak wolę LOTR.

Yabby
Ranga: Znający temat

Miasto: Poznań

kakarot Kraków
Byłem ostatnia na ''300 Powstanie Imperium'' muzyka w niektórych momentach była świetna zwłaszcza na samym końcu jak bili się na okrętach

http://www.youtube.com/watch?v=18WtrmVfw1A

Ogólnie film fajny jednak z historią jak i poprzednia część nie miały nic wspólnego :)

kakarot
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Kraków

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

Tropical Shrimp-UP! - nowa linia pokarmów dla krewetek

Piotr Baszucki w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 250
https://roslinyakwariowe.pl/images/miniaturki/thumb-fp-tropical-shrimp-up-nowa-linia-pokarmow-dla-krewetek_1-6ceccc22f45b339491de34ec499fd9a1.jpg Shrimp-UP! - premiera na targach w Norymberdze. ...
YouTube

Film Temperatura dla ryb i roślin w akwarium.

Jacek Pawłowski w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1618
Hej Ciekawe rozważanie na temat temperatury w akwarium .
YouTube

Film dla początkujących - serwis krok po kroku

Jacek Pawłowski w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1050
Hej Fajny krótki film dla początkujących jak dbać o akwarium.
IMG_20260308_184419879.jpg

Oświetlenie pod pokrywę dla czerwonych roślin

realfish888 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2593
Szukam rozwiązania z oświetleniem dla mojego akwarium 140l (100x40). Chciałabym aby czerwone rośliny zrobiły się czerwone, ale też żeby światło dało się umieścić pod pokrywą. Póki co znalazłam tylko S...
384002697_1260816797970124_3504714882771522589_n.jpg

019l - 25x25x30 dla Rozbójnika ;)

vanplesniak11 w Akwaria · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 5951
Cześć ! Zawsze miałem zbiorniczek malawi, tym razem postanowiłem w biurze zrobić sobie kostkę o wymiarach powyższych. Filtr : Oase 75 bioStyle Oświetlenie : Chihiros CII Planowane podłoże: Amazonia...

Jaki minimalny przepływ wody w kubełku dla 300 litrów?

Łoś w Filtracja · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5067
Cześć Mam akwarium 300 litrów. I mam takie pytanie. Jaki jest w l/h minimalny przepływ wody w kubełku tak aby czyścił on wode mechanicznie i biologicznie w akwarium właśnie 300 litrów?? No bo mechani...

Szukam pokrywy na 300 litrów(120x50cm) dla roślin akwariowyc

Łoś w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3374
Witam Posiadam akwarium 300 litrów(120x50) z pokrywą Aquastel z dwiema tubami led 30 watt więc mam w sumie 60 watt led. Czyli bardzo mało. Chciałbym celować w kierunku roślin bardziej wymagających. T...

Jaka frakcja dla Kirysków

Bonz w Podłoże · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 4367
Witam, stoję właśnie przed wyborem podłoża do akwarium 112l, a jako że w planach mam wpuścić Kiryski Pstre, więc najlepiej będzie wybrać piasek na podłoże i tutaj właśnie mam do was pytanie, jakiej gr...

Coś dla miłośników bojowników...

FoCuS_PL w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3025
https://www.facebook.com/reel/1407357533706732

Coś dla odmiany - CO2 spożywczy, redukcja ciśnienia

Muzzy w Technika CO2 · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 11221
Dzień dobry Drodzy Forumowicze, Trafiłem tu teoretycznie z ogólnie niepowiązanym tematem ale technika podobna. A przeszukując internety zauważyłem na tym forum bardzo duże zagęszczenie wiedzy w temac...

Statystyki

Ten temat przegląda 360 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570997
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36934

•  Najnowszy użytkownik: Laura

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 360 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.