Mały heniek - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Mały heniek

Liczba wyświetleń: 2320·Odpowiedzi: 3
Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
Zaloguj się, aby zmienić widok

14 lut 2014, 22:07 Mały heniek  (#1)  

Akwarium 10 l aquela , lampka ma 9-11 w czyli OK , chcę sadzić małego heńkana podłożu metodą Diany Wastald , oraz mech peacock . Co2 będzie . Proszę o porady względem wody , czy wybór podłoża jest słuszny i jakie preparaty trzeba będzie dodawać . Ogółem co zrobić by to akwa ładnie się prezentowało ??

kot123
Ranga: Początkujący

14 lut 2014, 22:21 Re: Mały heniek  (#2)  

Ja sadziłem heńka dwa razy. (teraz robię ostatnie 3 podejście). Dwie porażki. Co2, nawozy makro, mikro, carbo. 56 watt na 70 litrowe akwarium. Podłoże ADA AQUA SOIL AMAZONIA. Parametry wody podręcznikowe.
Szukałem porad na forach i ...
dowiedziałem się że mały heniek tak ma. U jednych rośnie jak chwast przy słabym oświetleniu a u innych pada w laboratoryjnych warunkach. zobaczymy co się stanie tym razem.

tomandmarioletta
Ranga: Poznaje temat

weder Gdynia

14 lut 2014, 22:27 Re: Mały heniek  (#3)  

kot123 napisał(a):Akwarium 10 l aquela , lampka ma 9-11 w czyli OK , chcę sadzić małego heńkana podłożu metodą Diany Wastald , oraz mech peacock . Co2 będzie . Proszę o porady względem wody , czy wybór podłoża jest słuszny i jakie preparaty trzeba będzie dodawać . Ogółem co zrobić by to akwa ładnie się prezentowało ??

A więc musisz zrobić tak POCZYTAĆ

Na tym forum jest temat bardzo rozległy o metodzie prowadzenia zbiornika metodą Diany

Jeśli po tym artykule stwierdzisz ,że chcesz gotowy granulat to.

Poczytaj o podłożach wystarczy wejść np. do sklepu Ra i tam każde podłoże jest dobrze opisane,

Jeśli opisy ze sklepu Ci nie wystarczą w dziale podłoża są testy podstawowych granulatów.

Poczytaj o Małym Heńku. Wymagania co do podłoża oświetlenia ta roślina jest w sieci opisana chyba z 1000 razy.

Poczytaj dział oświetlenie.

Poczytaj dział nawożenie.

Wtedy zapewniam Cię,że będziesz miał ciekawe akwarium.

Jak nie będziesz czytał to będziesz zakładał tematy takie jak ten.

https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 59466.html

Aż Ci się nazwy roślin pokończą.

tomandmarioletta potwierdzam do tej rośliny trzeba mieć szczęście,albo rośnie albo nie. Przerabiałem to dokładnie tak jak Ty

weder
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Gdynia

Wspieram stronę kontem Premium

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

15 lut 2014, 12:16 Re: Mały heniek  (#4)  

weder napisał(a):tomandmarioletta potwierdzam do tej rośliny trzeba mieć szczęście,albo rośnie albo nie. Przerabiałem to dokładnie tak jak Ty

Nie chcę zapeszać ale... trzeci raz posadziłem henia. Tym razem przypadkowo w ręce wpadł mi koszyczek nie z roślin akwariowych ale z jakiejś sieciówki (chyba kakadu). Był w stanie takim mocno średnim. Tym razem posadziłem go nie w substracie a na żwirku. Pod żwirkiem 1,5 cm jest już substrat.
Jakież było moje zdziwienie kiedy heniek zaczął się w tym żwirku rozrastać. W ciągu kilku dni zrobił się zdrowy i zieleniutki. Pięknie puszcza bańki powietrza i rozrasta się na boki.
Noż &^%*&*!!!! Poprzednim razem sadziłem go na substracie ada aqua soil amazonia i d....a. Padał jak kawka. Teraz posadziłem go nie dość że w żwirku to w miejscu w którym nie ma wcale tak dużo światła. O co chodzi? Za mocne światło? Nie sądzę. 50 watt na 70 litrów czyli jakieś 0,7 watt na litr. Poza tym akwarium jest wysokie na 46 cm.
Heniek to najbardziej nieobliczalna roślina.

tomandmarioletta
Ranga: Poznaje temat

Powrót do Sprzątanie

Powiązane tematy

20160305_105044.jpg

Czy to mały heniek?

grandthe w Sprzątanie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2779
Witam, Dostałem szczepkę Microsorium windelov, wśród której zapodziała się kolejna roślinka. Microsorium zaszczepiłem na korzeniu a na nim rozrosła się kolejna roślina. Czy jest to mały heniek czy coś...
Heniek-rotala-green-i-staurogyne-repens.jpg

Eleocharis prervula i mały henio w hodowli emersyjnej a co p

wojtasek4321 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3415
Witam serdecznie drodzy forumowicze, za kilka dobrych tygodni zaczynam budowę zbiornika w stylu Iwagumi. Do tego celu potrzebuję dużą ilość eleocharisa i małego henia. Co sądzicie żeby zakupić sadzonk...
25022013.JPG

Co JESZCZE mogę zrobić żeby rósł mały heniek?

kamilx953 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 33 · Wyświetlenia: 23409
Witam. Może zacznę od początku. 12 lutego 2013 roku kupiłem rośliny w Internecie. Posadziłem je - widać na zdjęciach. Po 5 dniach kupiłem na allegro nawóz i od razu zacząłem go stosować. Nie wiem chyb...

Duży Heniek stoi w miejscu

wojtekszuminski w Sprzątanie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 7100
Mam mały problem z tą rośliną, nie chce rosnąć. Na samym początku rosła aż do momentu jak pojawiły się pierwsze oznaki niedoboru fe. Więc zacząłem go podawać 0.05 ppm dziennie przez tydzień razem z po...

Mały henio- jaki nawóz ?

alos12234 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2418
Witam Jakie nawozy polecicie dla małego henia ?

Czy w moim akwarium da rade duzy heniek ...

michalzyl w Sprzątanie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1372
Witam, Mam uruchomione akwarium od 7 tygodni. Ma to byc ogolny-rosliniak (z naciskiem na rosliniak jak sie uda). Wiec do rzeczy: Chcialbym na "ala" pierwszy plan ewent drugi posadzic duzego ...

Mały Heniek-Czy aby na pewno?

Albinn88 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3367
Witam.Dzisiaj zamarzyłem sobie o zielonym dywanie w swoim 30l akwarium.Problem nasuwa się taki...Czy Heniek przyjmie mi się w zarybionym akwarium??Pływają tam dwa młode kiryski pstre.I boje się że będ...

Mały Heniek

Baartuss w Sprzątanie · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 11102
Cześć, niestety w mojej kostce Monte Carlo zaczęło gnić przez pleśń. Na początku pojawiło się troszeczkę, szybko usunąłem i przez jakiś tydzień nie było po niej śladu. Ale nagle jak się rzuciła to Mon...

Heniek z in vitro brązowieje pomocy!!

McMudzynek w Sprzątanie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2255
Kupiłem tydzień temu heńka w żelu,i posadziłem.Na początku wydawało się że wszystko jest ok,że się przyjął,ale potem nagle zaczął brązowieć.Nawożę linią blue line Macro jedno pstryknięcie Micro jedno ...

Parvula czy mały Heniek?

maniak344 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 6675
Witam, cały czas mam dylemat co do trawnika. Akwarium zakładam już w sobotę i nie mogę się zdecydować. W nowym akwarium będzie oświetlenie 0,7 w/l (35cm wysokości akwarium), podłoże Aquasubstrate II+,...

Statystyki

Ten temat przegląda 194 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570937
 •  Liczba wątków: 48796
 •  Użytkownicy: 36925

•  Najnowszy użytkownik: Piorunek112

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 194 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.