miałem podobnie z ludwigia. Ale jak dolozylem światla i po przycince dosc drastycznej to zaczela puszczaj o polowe wiecej klaczy.
lecz po pewnym czasie zaczela gubic liscie od dolu zaczely zolknac i odpadac. Dlaczego? nie mam pojecia bo reszta rośliny(tak od 4 cm od podloza) wygladala dobrze
Czerwone rośliny aby się mogły wybarwić potrzebują też odpowiedniego nawożenia.Często się czyta o tym,że ktoś w zbiorniku schodzi specjalnie z jakimś makro aby uzyskać wybarwienie.
Ogólnie czerwone zioło jest wymagające zwłaszcza alternanthera ,warto pod czerwone rośliny dać jakieś kapsuły wtedy efekt jest widoczny.Ja swoje podsypuję na maxa aż płoną
Ja posiadam 27l akwa, bimbrownie, linie nawozów Blue Line wraz z Co2 i 2x 11v , myślę ze to wystarczające światło. Dziwi mnie tyklo dlaczego wcześniej rotala walichi cały czasm miała popalone stożki, ale w sumie się wybarwiała, przycianłem pare razy dałem jej ostatnią szansę, jeśli nic nie da to za tydzień pójdzie tam inna roślinka.
Mam pytanie czemu w moim temacie zaczynacie odpowiadać innej osobie, jeżeli ma taki poblem to niech założy nowy temat a nei wcina sie w mój, ja chciałbym sie dowiedzieć co złęgo u mnie a nie u niego....
Adamowik napisał(a):Mam pytanie czemu w moim temacie zaczynacie odpowiadać innej osobie, jeżeli ma taki poblem to niech założy nowy temat a nei wcina sie w mój, ja chciałbym sie dowiedzieć co złęgo u mnie a nie u niego....
Możesz wskazać jakiś konkretny przykład? Wydaje mi się, że wszystkie odpowiedzi dotyczą Twojego przypadku.
Barnapapa napisał(a):Najprawdobodobniej za słabe światło. Podaj czym świecisz i wymiary akwa przynajmniej.
oscar1989 napisał(a):Obstawiam za słabe światło... ale podaj co tam masz za sprzęt oświetleniowy itp
zibixxx napisał(a):Czasem tak miałem przy zbyt małej ilości Fe, po dołożeniu dawki barwa wracała i w dolnej partii roślin
weder napisał(a):Czerwone rośliny aby się mogły wybarwić potrzebują też odpowiedniego nawożenia.Często się czyta o tym,że ktoś w zbiorniku schodzi specjalnie z jakimś makro aby uzyskać wybarwienie.
Ogólnie czerwone zioło jest wymagające zwłaszcza alternanthera ,warto pod czerwone rośliny dać jakieś kapsuły wtedy efekt jest widoczny.Ja swoje podsypuję na maxa aż płoną
mouzes napisał(a):Przepis na czerwoną ludwigię?: - światło - kapsuły (ja stosuję ferkę stemma) - co2
bez dwutlenku u mnie kolor ludwigii był zdecydowanie mniej nasycony.
DavyJones napisał(a):
mouzes napisał(a):Przepis na czerwoną ludwigię?: - światło
Jeśli chodzi o światło to przyda się coś typu grolux, aquastar, fluora. To bardzo dużo pomaga w wybarwieniu roślin.
mouzes napisał(a):bez dwutlenku u mnie kolor ludwigii był zdecydowanie mniej nasycony.
dobra panowie sory ale sadze jężeli jest taki sam problem to po co zaśmiecać forum jaki i mi jak i autorowi tematu wszelakie sugestje są mile widziane nie ma co się denerwować .spokojnie bo na zawał zejdziesz koleżko
AquaMolitor w Sprzątanie· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 9788
Panowie, krew mnie zalewa. Nie jestem w stanie usunąć smug i zacieków z szyby. Akwa nie jest do końca zalane (i nie będzie).
Kiedy kładę na zbiorniku pokrywę (na razie jest tymczasowa, jutro zamawia...
aureum w Sprzątanie· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 7817
Witam,
Mam od 14/11/23 akwarium 72l. 3 rodzaje roślin. Moczarkę, kryptokoryny i anubiasy.
Czy da się prowadzić jakos akwarium zeby ciagle nie testować wody co tydzień? Obecnie co niedziele robie p...
Piotr Baszucki w Sprzątanie· Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 11214
Chciałbym przygotować film prezentujący najbardziej optymalny system do podmiany wody (pompa, przyłącza, zawory, końcówki itp.).
Mam opracowany swój własny ale jestem ciekaw Waszych rozwiązań, może ...
roslinyakwariowe.pl w Sprzątanie· Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 10360
https://roslinyakwariowe.pl/images/miniaturki/thumb-fp-kruger-podmiana-f6df7716f31526d0b1de7bbe75f4514f.jpg
Na rynku pojawiły się nowe systemy do wygodnej podmiany w konkurencyjnej cenie do popu...
piotr0234 w Sprzątanie· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2759
Cześć
Mam nie wiem jak rozwiązać problem z ilością podmienianej wody. Chciałbym podmieniać 1/3 wody tygodniowo. Problem w tym że akwarium ma 49l a sam filtr zewnętrzny 18l pojemności (unimax 500).
Jak...
trabant w Sprzątanie· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 8774
Zastanawiam się kiedy dolewać "uzdatniacz" do podmienianej wody. Mam tu na myśli środek do usuwania chloru np.: Aquasafe, Aquaguard itp.
- czy do świeżo wlanej wody kranowej do wiadra i zost...
slawko1 w Sprzątanie· Odpowiedzi: 28 · Wyświetlenia: 24586
Hej,
Na jednym z filmików GreenAqua powiedzieli, żeby nigdy nie wyłączać filtra. Ja zawsze wyłączałem. A Wy jak robicie? Jest coś złego w tym, że podczas wymiany wyłącza się filtr?
A jak robicie z gr...
HaberAqua w Sprzątanie· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 6468
Witam. Mam pytanie, czy podczas podmiany wody jeśli chce zbić twardość i leje samą wodę RO bez mineralizatora to czy nie wyjalawiam za bardzo wody, jeśli np. mam w akwarium GH-11, KH-9 i podmieniam 50...
Statystyki
Ten temat przegląda 110 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571008
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 109 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej