Witam
Chciałem zmienić wkłady biologiczne w jednym z filtrów na takie które nie zmieniają parametrów wody. W jednym posiadam gąbki więc nie mają żadnego znaczenia, zaś w drugim ceramikę, zeolit oraz JBL MicroMac. JBL MicroMac nie wpływa na parametry wody - jest spiekanym szkłem, zaś ceramika oraz zeolit zatwardzają wodę podnosząc GH oraz KH. Sprawdzałem to wstawiając je do 100 ml butelki z wodą RO. Po 5 godzinach w butelce z ceramiką Gh podniosło się do 3 a KH do 1-2 (czasami butelką plastikową z ceramiką potrząsałem), podobnie wypadł zeolit któremu parametry podniosły się GH o 2 a KH o 1. JBL MicroMac bez zmian. Nie wiem jakiej firmy mam ceramikę - lecz to bez znaczenia każda jest taka sama tylko inna porowatość.
Parametry w akwarium mam GH 6 , KH - 4. Po tygodniu wszystko idzie w górę GH - 8, KH - 6. Żeby utrzymać te parametry muszę stosować żywicę jonowymienną wodorową do KH oraz sodową do GH.
Zabawa z lawą wulkaniczną odpada - po intensywnym mieszaniu jej barwiła wodę oraz pozostawiała bardzo drobniutkie odpryski wręcz prawie pył, który jak by się dostał do wirnika to zepsucie gwarantowane.
Dlatego też chciałbym się dowiedzieć czy Seachem Matrix wpływa na twardość wody by nie kupować go na darmo.