|
|
Co myslicie o tym akwarium
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
akwarium znalezione na aukcjii jest to opis i foto sprzedajacego
przepiękne akwarium PROSTOKĄTNE o pojemności 250 L.
o wymiarach 100x50x50 cm (dł x szer. x wys.)
(przednia szyba prosta) (oryginalnie zapakowane przez producenta, nigdy nie używane)
Akwarium jest wykonane z szyby o grubości 8 mm.
Jest to doskonałe akwarium dla wszystkich akwarystów, pozwalające na hodowle wiekszości gatunków ryb ozdobnych.
Producentem akwarium jest jeden z największych polskich producentów. Wybierając nasze akwaria otrzymują Państwo produkt:
wykonany za szkła float, które charakteryzuję się wysoką przejrzystością oraz wytrzymałością, o odpowiednio dobranej grubości szkła, co eliminuje ryzyko związane z powstającymi w akwarium naprężeniami, perfekcyjnie połączony w bezpieczną całość za pomocą podwójnych łączeń silikonowych, dodatkowo zabezpieczony systemem wzmocnień, bocznych oraz poprzecznych, adekwatnych do rozmiarów zbiornika, o krawędziach przygotowanych do użytku nawet przez dzieci, wykonany z materiałów bio-obojętnych, ergonomicznie i funkcjonalnie zaprojektowany, a jednocześnie prezentujący wysoki poziom wzornictwa.
GWARANCJA: 1 rok
-

BANZAJ
●
- Ranga: Poznaje temat
HMM akwarium jak każde inne.. fajnie że szerokie bo zazwyczaj dają 40cm. Ja mam podobne tyle, że 65 wysokie i z opti efekt jest super dlatego zawsze będę polecał akwaria z tego szkła.. różnica jest ogromna nawet jeśli miałbyś zrobić z niego tylko przednią szybę Pozdrawiam
-

oscar1989
●
-
Zależy czego oczekujesz i ile możesz wydać na akwarium. Jeżeli ci takie odpowiada, to zostaje tylko dopasowanie do lampy lub pokrywy, by całość dobrze wyglądała.
Ja osobiście wolałbym nawet małe, na takie,jakie by mnie w danej chwili było stać, ale optiwhite - starannie sklejone z polerowanymi krawędziami.
Obecnie używam wykonane przez RA i nie żałuję.
-

kichnu
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Mosina
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
250l z 8mm jak dla mnie odpada wolę kupić z 10mm i spać spokojnie. Szkło szkła float to najczęściej używane szkło do klejenia zbiorników a pisanie,że jest o posiada dużą przejrzystość to kwestia co kto lubi. Ten zbiornik wygląda na akwarium wromak 2 reklamowałem. miałem kilak a jedno nadal.Szyby się wyginają,klejone chyba po ciemku.
Ostatnio edytowano 11 lut 2014, 21:24 przez weder, łącznie edytowano 1 raz
-

weder
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdynia
- Wspieram stronę kontem Premium
Akwarium jest ok, wymiary klasyczne dwa sześciany - duże możliwości aranżacyjne. 8mm ze wzmocnieniami to bezpieczna grubość o ile jest dobrze sklejone. O jakości klejenia z tak małej fotki to trudno coś ocenić. Osobiście wolę klejone przeźroczystym sylikonem ale co kto lubi.
-

mprusek
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Kraków
Niedawno stawiałem trochę mniejsze akwarium tego "modelu". Teraz jak bym mógł zmienić to po pierwsze byłoby z trochę grubszego szkła, żeby nie było konieczności wklejania wzmocnień (upierdliwe przy czyszczeniu i wyglądają kiepsko); po drugie byłoby klejone przezroczystym sylikonem bez takiej "zakładki" no i po trzecie optiwhite (przynajmniej przednia szyba) - na prawdę widać różnicę. Polecam nawet odłożyć zakup aż zgromadzisz trochę kasy i zrobić 1 zakup, z którego będziesz w pełni zadowolony.
-
BartWes
●
Wklejam zdjęcie mojego zbiornika 128l szkło 6mm zalane woda na próbę na 4 minuty. Szyby się wygięły po 3 mm na stronę na środku mierząc miarą było jajo prawie 7mm. Zlałem wodę i oddałem do sklepu nie należę do aż tak odważnych ludzi.
A 250l z 8mm też dostarczy trochę emocji.
- Załączniki
-
-
-

weder
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdynia
- Wspieram stronę kontem Premium
Miałem identyczne akwarium z firmy Wromak. Po tygodniu zalania zbiornika pękło wzmocnienie poprzeczne. Reklamacja
-
tere1
●
- Ranga: Początkujący
Cześć, to akwarium kosztuje 285 zł ale jak doliczysz koszt przesyłki wychodzi 405 zł, za tą cenę pewnie znajdziesz gdzieś taniej w sklepie stacjonarnym albo zamówisz u szklarza a w razie reklamacji nie poniesiesz dodatkowych kosztów. Co do wytrzymałości to pewnie nie pęknie bo było sprawdzane więc bym się nie obawiał, wiadomo im grubsze tym bardziej wytrzymałe ale po co przepłacać za grubość szyby. Pozdrawiam
-

Angry Birds
●
dziekuje za cenne informacje i spostrzezenia zrezygnuje z tego szkla poszukam chyba uzywki albo dozbieram na grubsze szklo i moze jasne...
-

BANZAJ
●
8mm na 250L bez poprzecznego wzmocnienia.POWODZENIA I jakoś na fotce nie widać orginalnego opakowania
Dla mnie odpada
-

Akwamaniak01
●
- Miasto: Lublin
optiwhite by sie przydało ale wiadomo cena . twoje wyglada i tak dobrze 
-
kc5
●
jade dzis do szklarza zapytam ile sobie liczy za zrobienie akwa. jak myslicie dobry jest to pomysl....
-

BANZAJ
●
U mnie w mieście powiedział taka samą cenę jak za akwarium z allegro także odeszły mi koszty wysyłki i byłbym 100 do przodu niestety za Opti zawołał niebotyczną cenę i robię na zamówienie na drugim końcu Polski.
-
tere1
●
Kilka słów o wytrzymałości akwarium.Osiemnaście lat temu skleiłem akwarium,szyba 6mm, zwykłym sylikonem z tubki 90x40x50 stało zalane przez 10 lat ,żadnych problemów.Dotychczas je od czasu do czasu używam przy restarcie.Obecnie mam sklejone również własnoręcznie z 6-tki 96x65x50.Szyba wiadomo ugina się,ale wszystko zależy od właściwie wklejonych wzmocnień.Jeśli jednak,komus bardzo zależy na estetyce i wzmocnienia rażą nie pozostaje nic innego jak gruba szyba.
-
HorDem62
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
wracam od szklarza.z 30 letnim doswiadczeniem. zaczynal robiac tylko akwaria wie dobrze co z czym sie jje..heh alwarium zrobi owszem podalem wymiary 120/50/50 gr.10mm to minimum tak powiedzial dalej...wzmocnienia na calej dlugosci plus laczenie wzmocnien poprzeczym lacznikiem. klej specjalny tzw.akwarystyczny tylko do laczenia szkla przy klejeniu akwarium.klej przezroczysty i na koniec proba szczelnosci/jak i obciazenia akwarium. szklo hmm jak mu powiedzialem i pokazalem o co chodzi czyli opti i te ciemniejsze..powiedzial ze wszystko cacy.ale te szkla to to samo z tym ze te opti a flot to roznica wiekszej lub mniejszej zawarttosci siuwaksu z ktoergo sie robi tafle szkla no i zawartosci uzytych dadatkow do szkla... i ze nieoplaca sie szarpac kase na opti..bo to jest tak ze z jednej fabryki takie opti jest bielutkie a z innej niewiele jasniejsze od float....
cena takiego akwa u szklaza 500 zl. opti na allegro 100/50/50 699zl
-

BANZAJ
●
jezeli chodzi o obawy ze szklo w akwa sie wygina.to normalka dopuszczalne bezpieczne wygiecie szkla to 1 cm czyli po 5mm na strone
-

BANZAJ
●
A widzisz kolega moim zdaniem się opłaca dopłacić do OPTi bo różnica jest ogromna i już nigdy nie będziesz chciał zbiornika z innego szkiełka Powiedz mu niech Ci policzy ile by u niego kosztowało OPTI (bo pewnie tylko float ma na stanie i nie chce mu się bawić) ps. zwróć uwagę na klejenia w opti bo na aledrogo jest taniej ale często widać strasznie ten silikon
-

oscar1989
●
-
Powiązane tematy
Witam szanownych zielarzy.Ostatnio na kilku forach zauważyłem coraz częściej zamiast HQI czy t5 ,t8 zaczyna być stosowane oświetlenie dzienne LED
Czy ktoś z was to już stosuje ? Jaki efekt wzrostu ro...
Witam
Niedawno zauważyłem w akwarium półcentymetrowe różowe robaki o średnicy około milimetra.Występują one na powierzchni podłoża i roślin trawnikowych. Gdy zostaną porwane przez prąd wody mocno się...
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
Witam szanowne grono tego forum.
Jako że to mój pierwszy post więc się przedstawię.
Jestem Mirosław i mieszkam w Radomiu.
Pierwsze rybki do domu przyniosłem w wieku 13 lat w słoiku po ogórkach kiszon...
Akwarium wymaga jakiś przycinek i poprawek ale powiem szczerze nie przeszkadza mi to
Wodę podmieniam tylko wtedy jak skończą mi się zapasy wody RO na dolewki
CO2 - podaje ale nie mierzę ile tego jest...
Witam, w rogu akwarium zauważyłem dziwne pęknięcie. Nie wiem co to może być i czy to groźne i może nagle skończyć się tym że wszystko wyląduje na podłodze, czy może mi od ma to wpływu na nic... Nie wi...
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte?
Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq.
Czy ...
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc
Witam ,powoli nadchodzi czas wymiany mojej szafki pod akwarium 270l kiepsko wykonanej i już z trochę zawilgoconym blatem .Wymyśliłem że najlepiej stelaż lub szafka z stelażem i koniecznie nóżki bo pod...
|
|