Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Witam Do aranżacji nowego baniaka chcę użyć korzeni sosny bagiennej, więc je zakupiłem ( sprzedający upweniał mnie że są w 100% bezpieczne toną itd) w rzeczywistości faktycznie tona, ale .. widać na nich pleśń gdy leżą w dłuższy czas w wodzie, pojawia się żywica, dodam że korzeń w akwarium był gotowany w roztworze soli niejodowanej, następnie wysuszony, widoczne na zdjęciu pojedyncze odnogi korzeni były gotowane w roztworze soli, następnie roztworze sody oczyszczonej i samej wodzie( i na każdym pojawia się nalot ) i mam pytanie jak pozbyć się tego nalotu raz na zawsze ( przed wygotowaniem korzeni widoczna na nich była pleśń ) jak się tego pozbyć??
-
PatKo911
●
- Ranga: Początkujący
Korzenie z iglaków nie nadają się do akwarium.
-
swider
●
- Miasto: Mysłowice
swider napisał(a):Korzenie z iglaków nie nadają się do akwarium.
Nadają, się tylko trzeba nabyć tą prawdziwą sosnę bagienną mam ja w zbiorniku i wszystko jest ok. Jedyny minus to jej cena za bardzo mały korzeń prawdziwej sosny bagiennej trzeba dać 100zł A korzenie z allegro można sobie położyć przy oczku wodnym a nie do akwarium,dla mnie to jedna wielka ściema i nabijanie ludzi w butelkę.Jak to ma miejsce z korzeniami z grabu.Grab ma to do siebie,że tonie od razu,ale nikt nie pisze na aukcji,że wydziela z siebie garbnik i przez 2 lata w zbiorniku jest herbata. Moje 25l w którym jest korzeń z sosny bagiennej. https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 58910.html
-

weder
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdynia
- Wspieram stronę kontem Premium
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Firma Gurami1 profesjonalnie preparuje korzenie, również sosny bagiennej i sprzedaje je na allegro. Od nich można brać bez obaw.
-
DavyJones
●
a tak na poważnie to nie ma czegoś takiego jak sosna bagienna. może być jakiś gatunek sony który po prostu rośnie na siedlisku bagiennym i wtedy wiadomo można powiedzieć że korzenie są z bagna. na dodatek takie korzenie zapewne gromadzą większe zapasy żywicy żeby je lepiej konserwować, chronić przed wilgocią itp. przez większe nagromadzenie żywic i substancji mineralnych którymi są nasycone w wyniku przebywania w wilgotnym mineralnym środowisku są cięższe i lepiej toną od korzeni sosny rosnącej na ,,niebagnach,,. na dodatek korzenie iglaste zbudowane są głównie z cewek a liściaste z naczyń i w pomniejszym stopniu z cewek oraz zawierają garbniki mogące barwic wodę przez jakiś czas ale za to są trwalsze i nie ulegają rozkładowi tak szybko jak drewno iglaste. Wiec pewnie trzeba się nieźle napocić żeby je doprowadzić do przydatności w akwarium ale skoro koledzy piszą że mają i dają radę więc pewnie się da
-
Krzych1980
●
- Miasto: Kraków
DavyJones napisał(a):Firma Gurami1 profesjonalnie preparuje korzenie, również sosny bagiennej i sprzedaje je na allegro. Od nich można brać bez obaw.
Co do tego sprzedawcy to wiele razy pojawiały się tematy z problemem po zakupieniu korzenia.Kup od tego sprzedawcy grabinę jak będziesz miał czystą wodę to daj znać wtedy ja też kupię.
-

weder
●
weder, jakiego rodzaju to są problemy? Jeśli barwi wodę, to jeden powie, że to fatalnie, a drugi, że to wspaniale. Moja sosna miała tonąć a nie chciała i musialem ją moczyć kilka tygodni.
-
DavyJones
●
A no takie, pierwszy z brzegu. https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... i1#p320981Wysyłanie ludziom korzenia za 100zł z wyciekiem żywicy to dla mnie trochę przegięcie. A co do barwienia to dobrze jest poinformować kupującego,a nie pisać,że jest gotowy do użycia. Bo nie każdy ma akwarium biotopowe gdzie ceni czarne wody,takich jest może 5 %. Właśnie sprawdziłem i sprzedawca nie ma nawet 1szt korzenia z grabu a jeszcze niedawno miał ich od zatrzęsienia,widocznie reklamacje go czegoś nauczyły.
-

weder
●
Ja jestem zdania że sosna się nadaje do akwa ale trzeba ją odpowiedni przygotować, zdaje się że Amano też korzysta z korzeni sosny ?? I tutaj się pojawia pytanie jak ją odpowiednio przygotować/spreparować by pozbyć się żywicy, pleśni, zapachu, poprostu żeby był bezpieczny ??
-
PatKo911
●
Jest na to sposób,znalazłem kiedyś link na tym forum, do opisu metody preparacji korzeni drzew iglastych.Z tego co pamiętam,korzenie powinny być świeże,nie wysuszone,ze względu na to aby żywica nię zamknęła się w porach.Moczymy je w roztworze sody kaustycznej popularny" kret" do rur kanalizacyjnych.najlepiej taki wodny roztwór podgrzać wtedy proces przebiega szybciej.W zimnym roztworze trwa to kilka tygodni.Następnie trzeba wypłukać w roztworze kwasu,ale jakiego już nie pamiętam.Proces ten należy powtarzać wielokrotnie i pytanie czy jest to opłacalne.
-
HorDem62
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Nie zamierzam bronić żywicy na korzeniach z firmy Gurami1. Wpadki zdarzają w każdejj domenie. Firma AA może o tym wiele powiedzieć, hahaha... Są też tacy którzy pierwszy i ostatni raz kupili Amazonię. Inni za nią oddadzą życie.
Osobiście nie podejrzewam firmy Gurami o probę naciągnięcia. Tak samo jak AA i Ada.
-
DavyJones
●
PatKo911 napisał(a):Ja jestem zdania że sosna się nadaje do akwa ale trzeba ją odpowiedni przygotować, zdaje się że Amano też korzysta z korzeni sosny ?? I tutaj się pojawia pytanie jak ją odpowiednio przygotować/spreparować by pozbyć się żywicy, pleśni, zapachu, poprostu żeby był bezpieczny ??
Raczej tego sam nie zrobisz,właśnie na tym polega zakup korzeni sosny bagiennej która została spreparowana przez samą naturę.A jeśli coś wydala z siebie żywice to nie jest do końca tym czego szukają akwaryści czyli tej prawdziwej sosny bagiennej. A nie tej która rosła na moczarach została ścięta i sprzedawana jest po tą nazwą. Podobnie jest z drewnem w stolarstwie Czarny Dąb jest dość drogi w kupnie,wystarczy popatrzeć na oferty sprzedaży jaki jest rozrzut cenowy,co zapewne idzie też w parze z jakością towaru. DavyJones Twoja wypowiedz brzmi jak dobre kazanie  ,tylko ja za to płacę i oczekuję,że dostanę towar który jest warty wydanych na nie pieniędzy.W aukcji jest napisane-Gotowy do użycia,a nie może będzie dobry.
-

weder
●
Weder, a było jasno napisane do jakiego "użycia" ten korzeń jest gotowy? 
-
DavyJones
●
DavyJones napisał(a):Weder, a było jasno napisane do jakiego "użycia" ten korzeń jest gotowy? 
Było,było sprzedawca ma w każdej aukcji napisane do użytku w (akwarium lub zaznaczone do terrarium )
-

weder
●
fajny dyskurs,ale chyba mylicie dwie firmy--girami1 nigdy nie handlował grabem
-
policmen
●
- Ranga: Poznaje temat
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
policmen napisał(a):fajny dyskurs,ale chyba mylicie dwie firmy--girami1 nigdy nie handlował grabem
Handlował jakiś czas temu ,całkiem niedawno. Mieli praktycznie wszystko co można wykopać.Ostatnio tylko się przerzucili widać na sosnę bagienną.Bo na tym produkcie można nałożyć największą marżę.
-

weder
●
Jestes w absolutnym błędzie-grabem handluje korzeniowy--nie rozsiewaj plotek na forum oraz niesprawdzonych informacji. 
-
policmen
●
- Ranga: Poznaje temat
Powiązane tematy
Jakby to powiedział klasyk - powodzenia dla wytrwałych.
Ale jeśli ktoś dysponuje wolnym czasem, narzędziami, umiejętnościami i chęcią to czemu nie :)
Zapraszam do obejrzenia.
Zapraszam do obejrzenia - najfajniej ujęte polskojęzyczne omówienie materiałów dekoracyjnych bazujące na dostępności materiałów na polskim rynku.
Kolejny "protip" Jurijsa, które tak bardzo lubicie :)
Tym razem wskazówki jak dodać korzeniom bardziej naturalny i "dziki" wygląd.
Prosty trick z podłożem Tropica :)
Obejrzyj kleje
Dostępne pojemności podłoża Tropica
roslinyakwariowe.pl · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-fp-korzenie-news-ddd0e397eb0460c3f4d2ab525f9f2909.jpg
Często narzekacie na problem z dostępem do materiałów aquascapingowych, konieczność dojaz...
roslinyakwariowe.pl · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-cat2230-bonsai-wood-news2-ba868db9dbf3801f26cfd3a57558ccd1.jpg
Zapraszamy do skorzystania z bogatej oferty korzeni do akwarium. Nowością są kor...
preparowanie2.jpg
Zapraszam do zapoznania się z moim opisem procesu preparowania korzeni i gałęzi w celu wydobycia faktur, usłojenia oraz zwiększenia trwałości i dezynfekcji przed umieszczeniem mate...
Jakie korzenie z lasu się nadadzą do akwarium?
Ma ktoś może rozpiskę lub jakiś przewodnik gdzie znaleźć można rodzaje materiałów do hardscape pochodzących z Ameryki Środkowej?
Ponieważ zbiornik z buckami pomału się zapełnia roślinami przyszedł czas na restart kolejnego 84.
Wymiary:60x35x40.
Oświetlenie: na razie 3x24W t5
Co2 w planach.
Z roślin: microsoria, bucephalandry, m...
|
|