Witam!
Nastepny moj wątek to dobór filtra zewnetrznego do swojego zbiornika.
Akwarium 240l Juwel Rio 240
Filtr Wewnetrzny Juwell 600l/h z wkladami ,Model 3.0
W filtrach Bioflow znajdują się następujące wkłady:
1x Polypad
1x Carbon
1x Nitrax
1x Coarse Sponge - szorstka gąbka filtracyjna
1x Cirax - wkład ceramiczny (OPCJONALNIE)
2x Fine Sponge - gładkie gąbki filtracyjne
Grzałka 300w
Rybki: 5duzych zbroiników (10-12 cm) ,3 małe zbroiniki,12 mieczyków srednich ,2 duze mieczyki (12-15cm),10 kirysków,2 małe kirysniki,5 gubików,5 slimaków małych hellenek.
Rosliny:Tył 3 duze
kryptokoryny ,srodek :
anubias na
korzeniu ,Przód trawki ,cabomby ,
moczarki ,góra mchy plywajace oraz rogatki.
Akwarium Typu Low Tech .Filtr wewnetrzny zamierzam dac jako mechaniczny a zewnetrzny biologiczny.
Pierwsze pytanie dotyczy wyboru przeplywu wody ,gdzie biorę dwie opcje pod uwage.Przeplyw słabszy 900-1000l/h ,lub mocniejszy 1200 -1500 l/h .Bardziej jestem za tym drugim ,gdyz jestem zdania ze lepiej miec troche mocy w zapasie gdyby ryb w zbiorniku przybylo troche wiecej.(ale tu wlasnie czekam na wasze zdanie)
Drugie pytanie dotyczy wyboru firmy filtra( biore pod uwage cene ,glosnosc pracy,pobor mocy prądu) i prosze o opinie w których juz sie troche zaczytalem:
1-Aqau Nova 1500 .Jak dla mnie najciekawszy z opisów i moich wytycznych.
2- Słynny HW-303A .I wlasnie tu chcialbym dowiedziec sie dlaczego tak wielu wybiera wlasnie ten filtr ,tani to juz wiem.Slyszalem rozne zdania ,takie ze to niby chinczyk ale robiony na czesciach sery itd Jaka jest prawda???
Jedyne co mnie w nim odstrasza to ogromny pobór prądu.
3-Tetra 1200 .Tu mam mieszane zdanie ,jednak to juz ponad 400zl ,w tym przypadku barzdiej bym sie sklaniał w kierunku JBL bo te same pieniadze.
4-JBL CRISTAL PROFI E1501 GREENLINE .Jak dla mnie ciekawa opcja.
Z pozostalych przegladalem jeszcze firme Fluval 405 i Aquael ,ale tuaj ceny wachaja sie juz okolo 600zl,wiec to juz nie dla mnie