Czy istnieje "nadmiar roślin". - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Czy istnieje "nadmiar roślin".

Liczba wyświetleń: 4303·Odpowiedzi: 9
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Anonim 33648
Mam takie dziwne pytanie i chciałbym poznać Wasze opinie.

Otóż ciekawi mnie czy istnieje coś takiego jak "nadmiar roślin" w akwarium ogólnym.

Oczywiście kompletnie pomijam sprawy estetyczne i aranżacyjne a pytam tylko o parametry wody (warunki życia dla ryb).
Czy zbyt duża ilość roślin (oczywiście trudno zdefiniować co to jest "zbyt duża" ale chyba rozumiecie o co mi chodzi) może spowodować jakieś utrudnione warunki życia ryb (pomińmy również problem z przestrzenią do pływania - chodzi tylko o warunki fizyko-chemiczne wody)?

Będę wdzięczny za głosy w dyskusji.

Anonim 33648

Peterpl Głogów / Wrocław
Moim zdaniem czegoś takiego nie ma, jedyna przeszkoda dla ryb moze byc wlasnie brak przestrzeni do plywania.

Peterpl
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Głogów / Wrocław

kowcio77 Dublin
Dawno temu miałem akwarium 54l LT. Przez pewien okres czasu akwarystyka poszła kompletnie na bok z przyczyn życiowych. Akwarium zarosło tak że ryby nie miały miejsca do pływania. Tafla wody gęsto zarosła rzęsą wodną. Kompletnie uniemożliwiając wymianę gazową. Zaobserwowałem efekt przyduchy u ryb nad ranem.

Po usunięciu rzęsy problem ustąpił.

Kolega pytał o parametry fizykochemiczne wody. W tym wypadku w grę wchodził tylko poziom tlenu w akwarium.

kowcio77

Miasto: Dublin

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
weder Gdynia
Owszem istniej zarówno w LT i Ht.
W moim lt które istniało 6 lat było 300 samodzielnych sadzonek,pod konic istnienia akwarium ryby stały w miejscu z braku przestrzeni do pływania,a rośliny wypuszczały nowe sadzonki w toni wodnej z braku miejsca w podłożu.
W ht jak masz obsadzony każdy cm zbiornika po 4 tyg bez przycinki będzie jeden snop roślin,Obecnie właśnie tak mam.Co 3 tyg tnę wszystko ostro bo skalary stoją w miejscu a w akwarium nie ma wolnej przestrzeni.
W takiej postaci rośliny bez przycinki w dolnych partiach obumierają z powodu braku światła.

W mojej ocenie ilość roślin w zbiorniku wpływa na wiele parametrów wody nie tylko tlenu

Rośliny pobierają NO3,PO4, całe mikro i makro z kolumny wody i podłoża.Z czasem jak podłoże zacznie siadać w zbiorniku LT a roślin będzie bardzo dużo też wystąpią niedobory i zaczną się problemy z akwarium.

weder
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Gdynia

Wspieram stronę kontem Premium

Peterpl Głogów / Wrocław
Ale on pyta jak to wpływa na ryby, a nie na inne rośliny. Niedobory i 1000 innych problemów z akwarium można mieć i bez nadmiaru roślin. Tu akurat dochodzi czynnik ludzki, albo o to dbamy i problemów nie ma, albo przestajemy się przejmować i problemy są.

Peterpl

weder Gdynia
Peterpl napisał(a):Ale on pyta jak to wpływa na ryby, a nie na inne rośliny. Niedobory i 1000 innych problemów z akwarium można mieć i bez nadmiaru roślin. Tu akurat dochodzi czynnik ludzki, albo o to dbamy i problemów nie ma, albo przestajemy się przejmować i problemy są.

A według Ciebie mikro i makro elementy zawarte w wodzie nie mają znaczenia dla życia ryb?

Nie spotkałeś się w praktyce z czymś takim jak stopniowana podmiana w lt?

Na początku podmieniasz raz na 3 miesiące a z czasem jak zarośnie raz w miesiącu.

Właśnie po to aby uzupełnić braki.

weder
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Gdynia

Wspieram stronę kontem Premium

QUQI Śląsk
Tak jak ktoś wspomniał w późniejszym czasie rośliny zaczną tracić liście od dołu czy też gnić i mysle ze to bedzie miało wpływ na parametry wody.

QUQI
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Śląsk

Peterpl Głogów / Wrocław
weder napisał(a):
Peterpl napisał(a):Ale on pyta jak to wpływa na ryby, a nie na inne rośliny. Niedobory i 1000 innych problemów z akwarium można mieć i bez nadmiaru roślin. Tu akurat dochodzi czynnik ludzki, albo o to dbamy i problemów nie ma, albo przestajemy się przejmować i problemy są.

A według Ciebie mikro i makro elementy zawarte w wodzie nie mają znaczenia dla życia ryb?

Nie spotkałeś się w praktyce z czymś takim jak stopniowana podmiana w lt?

Na początku podmieniasz raz na 3 miesiące a z czasem jak zarośnie raz w miesiącu.

Właśnie po to aby uzupełnić braki.

Mają znaczenie, ale prędzej im zaszkodzą nadmiary, niż ich niedobory, trzeba by konkretnie wyjałowić wodę. Szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie, aby ktoś mógł zapuścić akwarium do tego stopnia, aby parametry wpłynęły zauważalnie na ryby. Jak ktoś taki ma akwarium to nie sądzę, aby dorobił się w tym akwarium nadmiaru roślin, prędzej glonów ;) Hipotetycznie można, w praktyce ciężko mi sobie to wyobrazić, szczególnie, że kiedyś wyjechałem na ponad 3 miesiące, akwarium pracowało samo, zarosło tak, że wyglądało jak plantacja, ryby nie wykazywały oznak pogorszenia stanu, a populacja krewetek opanowała całe akwarium.

Peterpl

Przemo80 Ruda Śląska
Pewnie że istnieje nadmiar roślin, przecież rośliny "wyjaławiają" wodę, oprócz tego mamy do czynienia z walką o światło, jak w dżungli, jedne rośliny się duszą bo potrzebują więcej przestrzeni inne bardzo ekspansywne zabierają tę przestrzeń.
We wszystkim należy zachować umiar, do tego służą norzyczki :D :D

Przemo80
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Ruda Śląska

Jeśli jest tylko jeden plan: trzeci i na przedniej szybie masz zieloną ścianę z łodygowców albo nurzańca to śmiało można stwierdzić że masz "nadmiar roślin".

Zasadziłem sobie kiedyś C. Nevilli bo miała być rośliną 1-2 planu. Może i miała, ale w akwarium 1000 litrów, Abo jej liście urosły do 38 cm i jeszcze wypuściła nowe odnogi. akwarium wyglądało jakby je ktoś obrócił tyłem do przodu.

DavyJones

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

hygrophila-lancea-chai-in-vitro-aqua-art-i-46914-5-2000-665da2af40a83.jpg

Hygrophila lancea Chai - czy komuś się przyjęła?

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3726
hygrophila-lancea-chai-in-vitro-aqua-art-i-46914-5-2000-665da2af40a83.jpg Klienci zgłaszają nam problem z przyjmowaniem się Hygrophila lancea Chai z Aqua-Artu. Nam również nie udało się jej utrzymać,...
1.png

Czy to bezpieczne ?

miszelhdr w Szkło i meble · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2264
Witam szanowne grono po latach :) Musiałem utworzyć nowe konto, poprzednie "zgubiłem" Przy remoncie, podczas czyszczenia baniaka na działce potłukłem swoje 12sto letnie 240 L :( Jak to re...
IMG_20260130_171052[1].jpg

Czy to jest śluzowiec czy może jakaś odmiana grzyba ?

Badman w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3338
Był restart akwarium jakieś 3 tyg. temu, korzeń był w poprzedniej aranżacji. Aktualnie "coś" rośnie na korzeniu i się rozprzestrzenia. Czy to jest śluzowiec czy może jakaś odmiana grzyba ? T...
hanka.jpg

Fotometr exaqua czy mała hanna

Piotrek123 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 5858
Witam zacząłem się interesować fotometrami . Który fotometr pokazuję dokładniejsze wyniki exaqua czy tak zwana mała hanna ? https://trzmiel.com.pl/akwarystyka-slodkowodna/hanna-instruments-hi-781-test...

Czy filtracja zależy od sposobu prowadzenia zbiornika?

pk77 w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1625
Czy systemy high tech potrzebują innej filtracji niż low tech przy tych samych wymiarach akwarium? Moje pytanie wynika stąd, że widziałem wiele zbiorników low tech, które były prowadzone niemal bez fi...

Aquael Ultramax 1500 - stara czy nowa wersja?

Badman w Filtracja · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 8203
Od czwartku mam filtr Aquael Ultramax 1500 kupiony w pewnym sklepie za okazyjną cenę 594 zł. Niby to miała być nowa wersja lecz z tego co wyczytałem kosz zasysający powinien być innego kształtu. Jak ...

Czy mój system co2 jest nieszczelny?

Łoś w Technika CO2 · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2507
Cześć Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...

Czy SUNSUN HW-704A jest cichy?

Łoś w Filtracja · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3909
Cześć Zastanawiam się nad drugim filtrem do moich 300 litrów jako biolog i znalazłem takie coś SUNSUN HW-704A ,z oczywistych względów zainteresowała mnie wersja bez UV i ogólnie nie najgorzej one wyg...

Czy CO2 może powodować zmętnienie wody?

askpl w Technika CO2 · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 7427
Witam serdecznie, Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...

Czy istnieje mineralizator idealny?

marki51 w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 7085
Pytanie jak w temacie. Chodzi mi o taki preparat, po dodaniu którego z wody RO zrobi się woda z odpowiednimi parametrami do akwarium towarzyskiego?

Statystyki

Ten temat przegląda 426 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571020
 •  Liczba wątków: 48815
 •  Użytkownicy: 36937

•  Najnowszy użytkownik: filip_lis

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 425 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.