Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Witam, Nie do końca wiedziałem gdzie umiejscowić temat. Niestety problemów mam kilka w akwarium. Zbiornik stoi około 3, 4 miesięcy. Co ciekawe problemy zaczęły pojawiać się niedawno. Do rzeczy, podstawowa sprawa to słabe oświetlenie, które wymaga wymiany i zdaję sobie z tego sprawę. Otóż nad akwarium świeci 20W świetlówka 6500K, 11h dziennie. Mimo wszystko rośliny rosną, tempo nie jest zabójcze, ale pomalutku idą do przodu. Niestety, rośliny u góry wypuszczają nowe ładne liście, ale to co się dzieje przy dnie nie wygląda najlepiej(fotki) góra http://wrzucaj.net/images/2014/02/02/C3 ... 09-393.jpgdół http://wrzucaj.net/images/2014/02/02/C3 ... 3B1IHc.jpgDruga sprawa to glony, początkowo pojawiały się przede wszystkim na szybie. Zacząłem stosować Easy Carbo, na szybie nie ma śladu, natomiast glony zaatakowały korzeń i rośliny. http://wrzucaj.net/images/2014/02/02/C3 ... 0fV465.jpgOprócz tego stosuję mikro, 4ml dwa razy w tygodniu. Obecnie czekam na przesyłkę K2SO4, MgSO4, KH2PO4 i chelat żelaza. Plaga ślimaków również nie pomaga, czas na helenki. Pomóżcie bardziej doświadczeni koledzy, jak ogarnąć sprawę ?
-
krissek
●
- Ranga: Początkujący
Powinieneś zacząć od generalnych porządków w akwarium. Na zdjęciach widać wszechobecną materię organiczną. Na początek duża podmiana wody z odmulaniem ( 50%), kontynuowana co 3 dni, zasilając wodę po każdej podmianie "bakteriami" np. Easy Life Fluid Filter, Microbe-lift Special Blend. Jeśli zaczniesz wychodzić na prostą, zredukujesz podmiany do 1 tygodniowo w ilości + 30%.
-

msnolan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Pisz
-
Pokaż całe akwarium. I opisz dokładniej jakie podmiany stosujesz jaki masz filtr itp. Podajesz mikro po 4ml 2x tydz.nie podając makro to cię zgubiło Kolego. W zamówionym zestawie nie widzę KNO3 a powinno być. Tak jak kolega w poprzednim poście napisał możesz się zastosować ale najpierw dobrze było by mieć już dorobione sole . Na ten chelat żelaza też bym uważał. Jakie mikro lejesz?
-

Piopio21
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Łódź
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jest to moje pierwsze akwarium w życiu, nie ustrzegłem się niestety pewnych błędów. Zastanawiam się nad tym, czy nie lepiej byłoby spuścić nieco wodę, wyciągnąć rośliny, korzenie i wtedy porządnie odmulić to dno, gdyż ze wszystkim jest to bardzo trudne. Do tej pory robiłem to wężykiem, ale zbiera on tylko z wierzchu. Kolejna sprawa to molinezje, właśnie przed chwilą oddałem do sklepu. To jest fabryka odchodów. Nawóz kupiłem tutaj od tego gościa http://archiwum.allegro.pl/oferta/nawoz ... 55313.htmlPoniżej wrzucam fotkę akwarium, niestety jakość nienajlepsza dysponuje na chwilę obecną tylko telefonem. http://wrzucaj.net/images/2014/02/02/C3 ... 38-643.jpgSłabe światło, mikro bez makro i brak odmulania = glony, ale czy to również jest przyczyną obumierania roślin przy podłożu ? W żwir powtykałem kulki gliniano-torfowe. Filtr jaki posiadam to filtr wewnętrzny Claro 600L/h, 8W.
-
krissek
●
- Ranga: Początkujący
Powiązane tematy
Hej, mam ogólny problem z glonami, i roślinami w moim 240l zbiorniku. Robię podmiany co tydzień około 80 litrów odstanej wody, dodaje połowę zalecanej dawki przez producenta uzdatniacza, a i tak glony...
Czesc,
Mam akwarium od 40 dni 72 l
No3-5
Po4-0 mierzone testami z zoolek,czytałem że testy do bani więc będę musiał się zaopatrzyć w coś lepszego
K- 8
Fe-4
Podłoże JBL AquaBasis Plus
Jeśli chodzi o C...
Witam, w lutym tego roku założyłam akwarium 240l i od około miesiąca mam problem z glonami które są na częściach filtra, korzeniu, roslinach i szybach.
LED to sinkor 35w
Filtr tetra ex 1000
Ph to oko...
Moi drodzy sprawy przedstawiają się następująco:
Posiadam akwarium ok 30 litrów. Akwarium jest po całkowitym restarcie łącznie z wymianą podłoża na podłoże aktywne z lawą wulkaniczną, nowymi roślinkam...
Cześć,
Po latach powróciłem do akwarystyki, założyłem baniaczek 240l i od drugiego dnia pojawiła się mętno biała woda. Tydzień mija dorzuciło jeszcze odcień żółtawy. Brunatnice i pierwotniaki? okrzem...
Witam. Jestem tutaj nowym forumowiczem, czytałem dużo na temat glonów tutaj jak i na innych forach. Walczę z nimi już kilka ładnych miesięcy.
Posiadam akwarium 64l w nim kilka roślin które wczoraj pr...
Witam, od około miesiąca mam problemy z moim akwarium 240l, baniak jest koło 1,5 miesiąca po restarcie, na początku zapowiadało się dobrze, lecz po jakimś tygodniu rośliny bardzo zwolniły wzrost i po ...
Witam wszystkich forumowiczów,
Chciałbym się podzielić problemem zielono-brązowej wody w akwarium. Zbiornik jest nowy 200 L ale założony 2 miesiące temu.
Lampa led chrono 100w - dawkowanie 6h dzienni...
Witam potrzebuje pomocy... Niestety ostatnio w moim akwarium roślinki zaczęły podupadać na zdrowiu a ich łodygi i liście atakuje czarne... No właśnie co to ?
akwarium 60/30 -oświetlenie około 60 watt led korea samsung led naturalne świeci okolo 10H. Podłoże -substrat podżwirowy JBL Basis + zwykły żwir płukany + lava soil podłoże aktywne AquaForest + p;aża ...
|