Nawóz makro - 4 butelki czy jedna
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam Jak przygotowujecie nawóz makro? K2SO4, KNO3, MgSO4, KHPO4 można rozpuszczać w buteleczkach po nawozach 500ml odpowiednio 50g, 50g, 120g, 4g i nawozić 5ml dziennie w akwarium 300L.
Jednak rozwiązanie w 4 butelkach ma chyba kilka wad: - nigdy nie wiesz, czy jedna z butelek dozuje inaczej od innych i możesz stracić proporcje - musisz codziennie rano machać co najmniej 4 butelkami - nawozy długo stoją, więc się krystalizują i po dwóch miesiącach nie wiesz ile jest w butelkach, gdyby to była jedna, szybciej by się zużyła i szybciej zrobiłbyś nową
W jednej butelce 500ml można by wymieszczać te wszystkie składniki i proporcje byłyby stałe, co myślicie ?
No i czy stosujecie się do proporcji N:P – 10:1 / Ca:Mg – 4:1 , 3:1 / K:Mg – 2:1 , 4:1 / N:P:K 10:1:20
-
forumowicz42
●
- Ranga: Początkujący
Każda z soli powinna być wymieszana osobno. A co do proporcji to najlepiej oblicz sobie jakimś kalkulatorem ile gram danej soli rozpuścić w tym 500 ml co zależy między innymi od objętości zbiornika i dozować codziennie np. po 10 ml.
-

Tonykx
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Małopolska
Ja macro z soli zawsze miałem w jednej butelce 600ml. Moje akwaria nigdy nie narzekały a nie jedne oczy cieszyły  wg takich danych mieszałem sobie sole w tych 600ml Azotany (NO3) 20ppm na tydzień Potas (K) 30ppm na tydzień* Fosforany (PO4) 3ppm na tydzień Magnez (Mg) 10ppm na tydzień Żelazo (Fe) 0.5ppm na tydzień Dozowałem 3 razy w tyg po 50ml x 4 tyg masz 600ml i taka butelka starczała na miesiąc. Czasami podawałem połowe dawek, czyli butelkę masz na 2 miesiące xd
-

87Brad87
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Ruda Śląska
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Zdecydowałem, że będzie w jednej butelce, czekając na odpowiedź szukałem i nie znalazłem informacji, że nie wolno mieszać soli makro. Wszystko zgadza się z kalkulatorem i rozpuszczalnością - zakładka Makro TEST i Rozpuszczalność. 24h po rozuszczeniu w ciepłej wodzie destylowanej nie widać żadnego osady, roztwór jest przeźroczysty. Za podstawę uznałem wapń, bo mam go tylko z kranu. Przy łódzkiej kranówce z Ca 70mg/l ( http://www.zwik.lodz.pl/jakosc-i-techno ... rzez-zwik/) wyszło mi coś takiego na tydzień (dawkowanie codziennie): Potas, K 32,448 magnez, Mg 16,399 Azotany, NO3 17,171 fosforany, PO4 1,629 Załączam też kalkulator. Nie wiem jak to jest z tymi kalkulatorami - jaką masę roślinną przewidują? Jak ja mam na 300L ok 70 roślinek łodygowych i trochę dużego Heńka to jest to jak dla mnie mała jeśłi nie bardzo mała ilość. Zastanawiam się, czy nie lepiej byłoby dozować raz na 2 dni - to chyba lepsze rozwiązanie, bo łatwiej namierzyć niedobory po 2 dniach wykorzystując np test na PO4 i NO3. Im większe dysproporcje, tym wyraźniejszy sygnał, że czegoś roślinkom jest za mało albo czegoś nie wchłaniają.
-
forumowicz42
●
- Ranga: Początkujący
Powiązane tematy
hygrophila-lancea-chai-in-vitro-aqua-art-i-46914-5-2000-665da2af40a83.jpg
Klienci zgłaszają nam problem z przyjmowaniem się Hygrophila lancea Chai z Aqua-Artu.
Nam również nie udało się jej utrzymać,...
Witam szanowne grono po latach :) Musiałem utworzyć nowe konto, poprzednie "zgubiłem"
Przy remoncie, podczas czyszczenia baniaka na działce potłukłem swoje 12sto letnie 240 L :(
Jak to re...
Był restart akwarium jakieś 3 tyg. temu, korzeń był w poprzedniej aranżacji. Aktualnie "coś" rośnie na korzeniu i się rozprzestrzenia.
Czy to jest śluzowiec czy może jakaś odmiana grzyba ? T...
Witam zacząłem się interesować fotometrami . Który fotometr pokazuję dokładniejsze wyniki exaqua czy tak zwana mała hanna ? https://trzmiel.com.pl/akwarystyka-slodkowodna/hanna-instruments-hi-781-test...
Cześć! Chciałem się podzielić projektem dla osób, które lubią oszczędzać i majstrować. Zbudowałem budżetowy „dozowator”, który nakręca się bezpośrednio na butelkę. U mnie w akwarium idealnie sprawdza ...
Czy systemy high tech potrzebują innej filtracji niż low tech przy tych samych wymiarach akwarium? Moje pytanie wynika stąd, że widziałem wiele zbiorników low tech, które były prowadzone niemal bez fi...
Od czwartku mam filtr Aquael Ultramax 1500 kupiony w pewnym sklepie za okazyjną cenę 594 zł. Niby to miała być nowa wersja lecz z tego co wyczytałem kosz zasysający powinien być innego kształtu.
Jak ...
Cześć
Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...
Cześć
Zastanawiam się nad drugim filtrem do moich 300 litrów jako biolog i znalazłem takie coś SUNSUN HW-704A ,z oczywistych względów zainteresowała mnie wersja bez UV i ogólnie nie najgorzej one wyg...
Witam serdecznie,
Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...
|