Nowe krewetkarium-nowe pytania - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Nowe krewetkarium-nowe pytania

Liczba wyświetleń: 4270·Odpowiedzi: 13
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.

30 sty 2014, 22:01 Nowe krewetkarium-nowe pytania  (#1)  

Hej, założyłam dzisiaj krewetkarium. Wszystko dostałam za friko od wujka. Mam pytanie-jakie ślimaki mogę dodać? Nie chcę by zjadały roślin. Czy na początek mogę mieć krewetki Red Cherry? I jakie ryby dołożyć, czy w ogóle nie dokładać? Lubię endlerki, ale u nas w zoologicznych w ogóle nigdy ich nie ma :( Może zwykłe gupiki? albo simulansy? Aha, czy krewetki potrzebują grzałki? Bo wujek mówił że nie koniecznie i nie dałam. Czym nawozić, by nie zaszkodzić krewetkom? Dzięki za odpowiedzi.

olka014
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Yabby Poznań
W krewetkarium ładnie wyglądają helenki, a przy okazji są bardzo pożyteczne. Red cherry to idealny wybór na początek, są nie do zdarcia :wink: dadzą spokojnie radę bez grzałki i z obfitym nawożeniem chociaż tak samo jak inne krewecie nie lubią związków miedzi i chloru dlatego woda do podmian zlana zimna i odstana. Jeżeli chcesz nawozić i pomocy w dobraniu obsady to opisz bardziej akwarium: wymiary, filtracja, rośliny, itp.
Też przechodziłem na początku przez hodowlę red cherry, teraz przerzuciłem się na coś bardziej wymagającego (link w stopce).

Yabby
Ranga: Znający temat

Miasto: Poznań

Andre83 Chorzów
Olka, napisz jakie to akwarium dostałaś i jaki sprzęt dokładnie (filtr, oświetlenie, wymiary, itp.)

Musiałabyś też wiedzieć jaką masz wodę (parametry). Jeśli nie masz testów to przynajmniej wejdź na stronę Twoich lokalnych wodociągów i zobacz ostatni raport badania jakości wody. Tam powinny być podstawowe info - wrzuć tu linka, to zobaczymy co i jak.

Jeśli chodzi o rybki - wstrzymaj się z zakupem. Najpierw niech akwarium dojrzeje i się ustabilizuje (może z naszą pomocą :) ) Zwykłe gupiki odradzam, ze względu na późniejsze nadmiary, krzyżowanie, "mutacje", itp. Ja mam simulansy od dawna i są świetne i niekłopotliwe. Do tego pięknie wyglądają i nie rosną zbyt duże.

Napisz najpierw co masz, napisz coś o swojej wodzie, a potem będziemy myśleć dalej :)
Pozdro!

Andre83
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Chorzów

No więc akwarium 25l-wujek zrezygnował na rzecz 45. Oświetlenie-w pokrywie była już jakaś świetlówka, wujek dał mi opakowanie po niej-philips, 6500K, 12w, gwint e14-świci mi ładnie, jasno i zimno. Filtr mam taki duży i stary (wujek mówił że z 2004 roku, ale chodzi i to bardzo dobrze :D ). Nie myłam go, tylko trochę opłukałam, więc jest dojrzały. Żwir-czarny bazalt, kamienie-lawa czerwona, korzeń-chyba red moor, Nie mam jeszcze termometru bo przyssawka nie działa, muszę kupić. Rośliny mam takie (też od wujka)-microsorium windelov, małe microsorium thin leaf, mech taiwan, pelia, mini pelia, wgłębka, gałązka ludwigii repens, dwie wąkrotki iiiiiiiiiiii...........................
aha no i trochę rzęsy wodnej i piękny, malutki lotos tygrysi :) Wiem, że akwarium musi dojrzeć. Ale widziałam w internecie że ludzie lali do akwarium wodę ze starego akwarium i wpuszczali ryby od razu. Poprosiłam wujka i dostałam dwa baniaki wody z jego dużego akwarium (126l, ryuboku, czy jakoś tak, neony czerwone, ampularie, kiryski i chyba bojownik). Mogę po tygodniu albo dwóch wpuścić pierwsze krewetki?

olka014

matu Gdańsk
Jeśli wszystko przeniosłaś z działającego akwa to długo nie musi dojrzewać.
Robiłaś aranżację od nowa czy masz po prostu jak dostałaś?

Jeśli chodzi o krewetki to są pewne rodzaje, które muszą mieć bardzo wyśrubowane parametry wody, inaczej po prostu zdechną lub będą inne problemy. O jakich krewetach myślałaś ?

matu
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Gdańsk

Aranżację układałam sama-wiązałam mchy i wszystko :) co to za przyjemność mieć gotową aranżację?
Na początek krewetki red cherry, yellow lub blue rili :D

olka014

Mesjah Strzelce Opolskie
Pokaż koniecznie zdjęcia bo zapowiada się ciekawie :)

Mesjah
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Strzelce Opolskie

Yabby Poznań
Wszystkie krewetki, które wymieniłaś możesz wpuścić po tygodniu (jeżeli wszystko przeniosłaś z dojrzałego akwa) tylko pamiętaj żeby nie mieszać gatunków, zdecyduj się na jeden. Inaczej mogą się krzyżować między sobą i wyjdą z tego nieciekawe kundelki :|

Yabby

Tak, wiem że się mieszają (zapytałam o to jak zobaczyłam u wujka że krewetki ma kolorystycznie w różnych akwariach). Słuchajcie bo patrze wczoraj na akwarium (wujek mówi że codziennie przez 20 min trzeba pooglądać, czy wszystko w porządku) i co widzę na szybie? Małą HELENKĘ!!!! Skąd się wzięła? Wszystkie rośliny płukałam. Nie chcę jej bo zaplanowałam niedawno ślimaczki zatoczki pink i boję się że będzie je zżerać. Co z nią zrobić? Oddać wujkowi :lol: ?

olka014

Yabby Poznań
Możliwe, że przyniosłaś z czymś innym albo nawet przy myciu roślin jajo mogło gdzieś się schować. Helenki są pożyteczne :lol: ale nie jak chcesz inne ślimaki, najprościej to złap ją i oddaj.

Yabby

Słyszałam że heleny zjadają krewetki :shock: To możliwe? Ale ona nie jest taka mikro-makro, 2 mm. Nie. Co najmniej 0,6cm ma. Oddam ją. Muszę się pochwalić że wąkrotka ładnie rośnie a ludwigia wypuszcza nowy listek :D

olka014

Yabby Poznań
olka014 napisał(a):Słyszałam że heleny zjadają krewetki :shock: To możliwe?

Padniętą zje, żywej nie rusza. U mnie krewecie czasami maja darmowy transport na helence :lol: i ta sobie nic z tego nie robi.

Yabby

Ale mi podobają się różowe zatoczki :wink: No i niebieskie. Czy dalej lać mój nazwóz czy nie? Mam ferro activ tropicala. Mam pytanie-bo mam wgłębkę na kamieniu i na bokach kamienia zaczęła zanikać. Obserwuję i chyba salej nie zanika. Stoi w miejscu. A czy lotos może zakwitnąć w akwarium?

olka014

Hej, mam pytanie odnośnie rybek. Bo byłam dziś w bielsku i widziałam w zoologicznym...NAJPRAWDZIWSZE GUPIKI ALBINOSY!!!! Były biało-kremowe i miały piękne, czerwone oczyska. jedne były całe "czyste" bez wzorów, a inne miały wzór "cobra". W tym samym zoologu były krewetki blue pearl (przynajmniej tak wyglądały, bo sprzedawca powiedział "błękitne są za 6"). Czy mogłabym mieć blue perełki i te gupiki albinosy? Czytałam gdzieś że te gupiki są wrażliwsze. Że trudne, że nie lubią światła... jak to jest naprawdę? A krewetki blue paerl? Dogadają się?

olka014

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

razbora.jpg

Ciekawostka - nowe gatunki razbor

Piotr Baszucki w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1433
razbora.jpg Zapraszam do poczytania: http://novataxa.blogspot.com/2020/05/trigonostigma-truncata.html
1Koszyk.PNG

Filtracja do krewetkarium

guzi75 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5282
Witam, wiem, że w typowych krewetkariach stosuje się filtry gąbkowe ja mam w swojej kostce 31L kubełek, pre filtr, jak, kto woli HW 630B, mam pytanie odnośnie wlotu wejście rurki zasysającej, a mianow...
02447C24-DFF8-460B-A9C2-604758E22EB2.jpeg

Krewetki Blue Velvet - ile sztuk do krewetkarium 25l?

Ewenement81 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 18310
Witam. Mam takie pytanko ile sztuk krewetek kupić do akwarium 25l odmiana Blue Velvet? Dodatkowo proszę podanie stosunku samców do samic. Z góry dziękuję za odpowiedź.
YouTube

Krewetkarium - start na żwirku

draft w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3072
Witam wszystkich. Trochę nieśmiało zapytam o rzecz niby dla wszystkich oczywistą, a jednak strasznie trudną do znalezienia w internecie. I to nawet na forach związanych bezpośrednio z hodowlą krewetek...
20220108_194726.jpg

robaki w krewetkarium

Mafrin w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4836
dzień dobry posiadam akwarium 10l z krewetkami, na piasku pojawiły się małe szybko ruszające się robaczki. jakie to robaki? jak się ich pozbyć? czy zagrażają krewetkom? mają 1-2 mmm jest ich z 12 wido...
IMG_20210805_214143.jpg

Krewetkarium - porady

mariusz87sk w Zwierzęta · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 7664
Witam Wszystkich przymierzam sie w niedlugim czasie zrobic restart kostki 30L. Chce stworzyc sobie krewtkarium i tu moje pytania. Jakie podłoże byście zaproponowali dla krewetek Neocaridina? Dodam że ...
YouTube

Jak założyć krewetkarium - instrukcja dla początkujących

Piotr Baszucki w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3893
Zapraszam do obejrzenia.

Nowe zestawy modernizacji LED

roslinyakwariowe.pl · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-fp-synchro1-d6ae1b4deda74a8a9438c71501f4a98e.jpg Zapraszamy do zapoznania się z nową ofertą modernizacji oświetlenia. Jeśli posiadamy w pokrywi...

Kilka pytań odnośnie krewetkarium

Aoi w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 6516
Hej, niedługo startuję krewetkarium pod taiwany i nurtuje mnie kilka kwestii, mam nadzieję, że coś podpowiecie. 1. Jako podłoże mam zamiar użyć amazonii new. Podłoże prawie roczne, także nie boje się...

Krewetkarium niebieski czołg

djsiny w Zwierzęta · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 6985
Witam zamierzam założyć krewetkarium ( niebieski czołg) dla neocaridina blue velvet natrafiłem na najlepsze forum. Chciałbym ten temat założyć aby uzyskać jak najlepsze informacje od fachowców w tej d...

Statystyki

Ten temat przegląda 368 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571613
 •  Liczba wątków: 49481
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: michal_ramola

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 368 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.