Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Witajcie,
Poszukuję lampy do akwarium o szerokości 50 cm. Chcę wyrzucić pokrywę i szukam lampy stawianej na ściankach akwarium. Problem w tym, że nie mogę znaleźć lampy na taką szerokość. Idealnie wizualnie i cenowo pasują mi lampy na świetlówki T5 takie jak firm 4aqua i aqua nova, ale nie ma rozmiaru. Może znacie inne w podobnych cenach?
Proszę o pomoc, z góry dzięki
P.
-
ppaawlik
●
- Ranga: Początkujący
Dzięki, ale nie da rady. z jednej strony akwarium mam tylko 3 cm zapasu, także jeśli belka ma wystawać poza akwa symetrycznie to maksymalny wymiar zew może mieć 56cm. do tego najlepiej, żeby ew chłodzenie nie było z lewej strony patrząc od frontu, bo właśnie tam mam tylko 3 cm miejsca.
Pozdrawiam
P.
-
ppaawlik
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Heh, nie tylko ty masz ten problem. Ja wpakowałem co się dało pod klape (power ledy, taśmy led, T5 8W) i jakoś jest (jeśli chodzi o światło), ale tej estetyki nie ma. Też mażę aby wywalić klapę.
Problemem akwa 50cm jest właśnie to, że ciężko jest dobrać belkę, jedynie 60cm wystająca....
-

matu
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdańsk
Kupiłem własnie Eheima 2213 i i tak muszę tą klapę powycinać, żeby przeszły rurki to pomyślałem sobie, że dam belkę.... to pokój synka, takie ma meble i nie mam gdzie tego przestawić. znalazłem Ledy, coś takiego, ale jak to porównac do świetlówki, 13W, 6500K, nie wygląda obiecująco....? http://www.diversa.info.pl/prod_420_oswietlenie_led_intenso_13_0w.html
-
ppaawlik
●
też miałem ten problem. ale. przerzucam się na LEDy. wiem że popojawiła się w handlu świetlówka. 15w coś koło 40 cm czyli 2x15w powinno wystarczy możesz zobaczyć tu [url]aquaflor.pl/product.php?id_product=1374[/url]
-

Przemo80
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Ruda Śląska
Przemo80: masz jakieś konkretne sprawdzone ledy?
Ktoś może ma lampę firmy, która wymieniłem: LEd Intenso, Diversa chyba? Możecie coś o niej powiedzieć? Będzie lepsza od zwykłej standardowej świetlówki sprzedawanej z plastikową pokrywą?
U mnie jest świetlówka Leuci 4500K, kolor zimny biały 14/16W T8 TT, bez szału, ale roślinki ( gatunki bez wysokich wymagań), które mam rosną przy codziennym dozowaniu Macro Red Aqua Art i Carbo, bez CO2, oświetlenie 8h dziennie.
P.
-
ppaawlik
●
dopiero przymierzam się, do LEDów mocy Power LED 1w. Tu jest kilka wątków o tym.
-

Przemo80
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Ruda Śląska
No i wyciąłem pokrywę z boku pod rurki od filtra. Pasuje idealnie bo jak pisałem mam 3 cm między akwa a szafką z lewej i rurki idealnie się chowają.
Lampy nie znalazłem, niestety, i dopóki nikt nie wyprodukuje ulepszę pokrywę, trudno.
Pozdrawiam
P.
-
ppaawlik
●
Witam, Jeśli nadal kombinujesz z oświetleniem do tego baniaka, mogę doradzić dwie lampy Aquael decolight 11w o barwie 6500K. Wygląda to całkiem fajnie jak zamontujesz je na tylnej ścianie zbiornika. To było jedyne rozwiązanie na jakie wpadłem zakładając swoje 45L (jedną z tych lampek miałem). Rośliny całkiem nieźle rosną ( rotala rotundifolia, ludwigia repens - po dwóch tygodniach po przycince wychodzą z zbiornika). Gorzej z małym heniem, glossostigmą i innymi trawnikami - rosną, ale strasznie powoli. Myślałem, żeby dokupić trzecią... ale kombinuję z diodami. Dam znać jak poszło. Pozdrawiam
-
stereo[typ]
●
-

salava8
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Kraków
-
Powiązane tematy
micmol.jpg
Miło mi poinformować o wprowadzeniu do oferty lamp LED marki MICMOL. To wiodący producent oświetlenia akwarystycznego, którego produkty zyskują ogromną popularność za oceanem i w Europie....
Hej
Pachi przedstawia/ porównuje lampy firmy Skylight wszystkie modele. Przy okazji omawia, które z nich pasują do jakich zbiorników/aranżacji.
Film po niemiecku.
Zapraszam do obejrzenia filmu Przemka na kanale Skylight.
Link do opisu produktów:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/advanced_search_result.php?keywords=hyperspot+fm&search_in_description=0&...
129611 Ultra Slim 60_13.jpg
Aquael wypuścił kolejną nowość - lampy Ultra Slim, w załączniku udostępniłem Wam instrukcję i fotki.
Poniżej opis producenta:
UltraSlim
Światło jest niezbędnym czynniki...
wrgb-slim1.jpg
wrgb-slim2.jpg
Zapraszam do obejrzenia prezentacji modeli SLIM, które właśnie zawitały na krajowe podwórko :)
Zobacz opisy w sklepie:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/advanced_...
Hej
Taki krótki poglądowy film . Jakie były i jakie są obecnie dostępne lampy od firmy ADA. &t=?si=3SJP3es5w0MrHKWK
Cześć
Recenzja lamp Twinstar, oczywiście po niemiecku 😁 .
Siema. Jak w tytule zapraszam na recenzję Chihirosa Vivid 3 i mierzenie jej mocy miernikiem PAR. ?si=DdiIzS_LXqFRQbdt
Zapraszam do obejrzenia unboxingu (konieczna znajomość angielskiego, można też włączyć automatyczne tłumaczenie napisów na polski).
Jestem bardzo ciekaw tej dalekiej czerwieni w spektrum, chyba ją we...
|