|
|
Parvula z małym Heńkiem ?
Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
Witam Czy połączenie małego Heńka z Parvulą to dobry wybór w zbiorniku Iwagumi?
-

Martin206
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Kotlina Kłodzka
-
Niestety utrzymanie takiej kombinacji w dobrej formie to nie lada wyczyn . Parvula powrasta i poprzerasta Heńka . można przycinać ale i tak odbija .
-
Anonim 21963
●
Martin206 napisał(a):Witam Czy połączenie małego Heńka z Parvulą to dobry wybór w zbiorniku Iwagumi?
To najczęstsze połączenie roślin w aranżacjach iwagumi. Te dwa gatunki wyjątkowo dobrze się w nich prezentują. p.s Takie połączenie daje się dobrze kontrolować
-

aquamateo
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Wspieram stronę kontem Premium
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
A zdanie poprzednika, że parvula wrośnie w małego henia ?
-

Martin206
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Kotlina Kłodzka
-
Mi wrosła i .... wyleciała .... Chyba, że jakoś oddzielisz jedno od drugiego.
-

matu
●
- Miasto: Gdańsk
Parvula ma mocniejszy system korzeniowy niż Hc. Dlatego często pojedyncze sadzonki parvuli wsadza się pomiędzy HC, po to by bardziej go utwierdzić w podłożu. Tworząc aranżację w stylu iwagumi z użyciem tych dwóch gatunków z reguły parvulą obsadza się strefy przy kamieniach i tył zbiornika, przód pozostaje dla HC. Normalne prace pielęgnacyjne czyli przycinanie oraz w razie potrzeby wyrywanie poszczególnych sadzonek pozwala na bezproblemowe utrzymanie roślin na wyznaczonych im miejscach. Oczywiście wymaga to systematyczności. Jeżeli masz obawy, możesz równie dobrze zrezygnować z parvuli na rzecz np. staurogyne, to tez bardzo częto wybierany gatunek przy takich aranżacjach. Osobiście jednak bardziej podoba mi się to pierwsze połączenie.
Ostatnio edytowano 25 sty 2014, 01:14 przez aquamateo, łącznie edytowano 1 raz
-

aquamateo
●
Nie polecam takiego połączenia. Jak zaniedbasz to będzie dopiero zabawa. Fajnie to, to razem wygląda jak dbasz 
[b]Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!
-

Prospero
●
- Ranga: Znający temat
Powiązane tematy
Czy jest szansa że Eleocharis Parvula będzie rosła przy oświetleniu 0.4 W/L na podłożu Cal Black Earth ?
Mam problem jak w temacie. To moje 3 podejście do parvuli. 1 skończyło się niepowodzeniem, po burzy siadła lampa, zanim skleciłem drugą połowa roślin wypadła, tyle że wtedy parvula rosła bo nie miałem...
Witam mam taki problem z roślinką, od jakiegoś miesiąca od posadzenia roślinka w ogóle się nie zakorzeniła kompletnie zero korzeni. A zauważyłem to dopiero dzisiaj jak jedna sadzonka podniosła się do ...
Witam, ostanio zauważyłem że henio robi sie ciemny i brązowy , co to może być
Witam, mam jedno pytanko moze mi ktos podpowie co mam zrobic.Chodzi mi o Malego Henia niby rosnie, ale jest wypychany do gory przez korzenie co to moze byc. Podloze mam SUBSTRAT II i 4 cm drobnego zwi...
Witam wszystkich.
Czy macie jakiś sprawdzony sposób na przymocowanie małego henia do podłoża? Roślina jest w akwarium od ponad roku, już się ukorzeniła i wszystko było fajnie dopóki glonojad nie wycz...
Witam
Mam problem z Skalarami, cały czas atakują mój trawnik, wcześniej posadziłem glossostigme dążyły w 3 dni zjeść, od tygodnia mam eleocharis i codziennie go skubią i wykopują sadzonki. Karmię je r...
Czy przed sadzeniem Eleocharis parvula należy przyciąć jej korzenie oraz źdźbła? Spotkałem się z radami, żeby nic nie przycinać, przycinać tylko korzenie lub korzenie oraz źdźbła. Niektóre źródła radz...
Witam,
Panowie, mam mały problem, trawnik rośnie jak marzenie, a dziś zauważyłem takie coś :
20150331_194735.jpg
Nawożę linią Aqua Art, bądź czy polecacie coś innego np ?
Co2 z butli.
Oświetlenie...
Wymiary akwarium 80x45x35 126L full opti
Woda RO plus kranówa 70%RO 30% kran .
Zostało założone 11-21-2014 pierwsze moje akwarium roślinne wiem ze szału nie ma
Oświetlenie 2x 39W Sylvania 1x 6500k 1x ...
|
|