Dziwny Problem z podłożem.Pomocy
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam 3 dni temu założyłem nowy zbiornik na aktywnym podłożu.Od drugiego dnia w wodzie pojawiła się jak by mgła.Zdarzyło mi się to pierwszy raz.Co to może być i jak z tym walczyć.Proszę o pomoc.Zdjęcie robione wieczorem gdyż najlepiej wtedy widać tą mgłę.
-

kamil_waw
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Warszawa/Błonie
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Witaj Ja zbyt dużo Ci nie pomogę, ale według mnie powinieneś zamieścić pełną nazwę użytego podłoża. Kiedyś jak stosowałem u siebie starą amazonie to woda była taka jak u Ciebie przez dobre 2 tygodnie. Wtedy podmianki wody pomagały( miały one też na celu usunać nadmiar azotu i fosforu z wody o ile sie nie myle). W mojej dalszej karierze z akwarystyką nie miałem z tym problemów( mgła zwykle znikała w dzień, ewentualnie klarowała się kilka dni). Może akwa musi poprostu dojrzeć ? Pozdrawiam 
-

Darcer999
●
- Ranga: Poznaje temat
Podłoże to Ebi Gold dla krewetek.Tak właśnie myślałem że może to jest proces dojrzewania akwarium.Ale zdarzyło mi się to pierwszy raz i dla tego szukam pomocy.Szkoda mi robić restart gdyż to podłoże kosztowało mnie około 100zł i szkoda mi wyrzucać kasę w błoto.Jeszcze może coś da jak powiem że woda to była pół na pół kranowit + osmoza.Też dolałem podwójną dawkę bakterii lub pożywki dla bakterii Tropicala na start.
-

kamil_waw
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Warszawa/Błonie
Powiązane tematy
Wracam po 11 latach do akwartstyki i zakupiłem dzisiaj roślinę w ciemno bez nazwy i z dziwnym nalotem. Proszę o pomoc w wyjaśnieniu co to za roślina i czarne kropki na liściach.
Pozdrawiam
Witam mam pytanie dlaczego tak się u mnie zachowuje pogestemon octapus zauważyłem to po przesadzeniu.
Odciolem wierzchołek wsadziłem do żwiru jałowego i przestał rosnąć do góry tylko wypuścił Jak na ...
Witajcie,
dzisiaj lampa nie uruchomiła się, dopiero zadziałała gdy włączyłem aplikacje.
Wyjeżdzam na 2 tygodnie na urlop i wolałbym by rośliny miały światło w tym czasie...
Co mogę zrobić by np. manua...
Witam wszystkich. Wiem ze podobnych wątków jest sporo, ale moj problem pojawił sie po zmianie oświetlenia. Akwarium 60l. Podloże to zwykły żwir. Nawoże caly czas tak samo, micro, macro + carbo z firmy...
Witam wszystkich forumowiczów .
To mój pierwszy post, potrzebuje pomocy w ustaleniu niedoboru/blokady w swoim akwarium.
Najpierw trochę o akwarium:
Akwarium Juwel 180l panorama(92x42x45)
Oświetle...
Hej, mam ogólny problem z glonami, i roślinami w moim 240l zbiorniku. Robię podmiany co tydzień około 80 litrów odstanej wody, dodaje połowę zalecanej dawki przez producenta uzdatniacza, a i tak glony...
Witam wszystkich, cztery lata temu zlikwidowałem 450l z paletami - zdjęcia poniżej, jak widać rośliny tylko w doniczkach.
Jednak cały czas ciągnie mnie w stronę wody i zbieram się do założenia roślinn...
Cześć,
Moja 60-tka jest obsługiwana przez filtr kubełkowy Sunsun HW-604B. Od niedawna (po 8 miesiącach od zakupu) filtr zaczął głośniej pracować - tak jakby terkotał. Po odłączeniu filtra od zasilania...
Hi zakupiłem tą lampę do kostki 30x30 i mam problem z nią mianowicie w aplikacji presety są zbugowane nie działają poprawnie kolumny z lewej strony jak kafelki
1A 2A 3A
1B 2B 3B
1C 2C 3C
1D 2D 3D
1...
Czy wie ktoś może czy ta firma to ma jakiś dział wsparcia do którego można naskrobać maila ? Mam problem z lampami hyperbar, wisi ich u mnie trzy nad akwarium, dwie fm i jedna fs, chodzi o to że po ak...
|
|