Czarny osad na szybach - pomocy!! - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Czarny osad na szybach - pomocy!!

Liczba wyświetleń: 1832·Odpowiedzi: 7
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Posiadam akwariu 64l. Podloze zwirek sredniej grubosci koloru czarnego + substrat Plant Growth Substrate TROPICA. Filtr FLUVAL U2. Filtr chodzi 24/24h. Temperatura wody 24 stopnie. Obecnie stosuje TAPSAFE INTERPET (wlane zostalo raz podczas wlania pierwszej wody do akwarium). W akwarium sa dwa kamienie(widoczne na zalaczonym zdjeciu). Manipuluje w akwarium raz na dwa dni. Nie uzywam lampy UV. Niestety ryb jeszcze nie karmie bo ich jeszcze nie mam :) Akwarium funkcjonuje od 10.01.2014 :).

Moje pytanie brzmi nastepujaco : Od dwoch dni zauwazylem czarny osad na szybach i roslinach oraz w srodku akwarium plywaja jakby klebki siwego kurzu i na powierzchni wody robi sie biala "powloka" czy mam podmieniac wode i czyscic filtr? Jak dlugo ma byc wlaczone swiatlo i napowietrzacz ?
Pozdrawiam i prosze o pomoc :)

bentonik24
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Witam

Co oznacza "manipuluje w akwarium" ? Podmien wode, to czarne to moga byc sinice, okrzemki w jakiejs zmutowanej formie albo rozpuszcza sie to chinskie g... pod postacia wulkanu czy co to tam jest. Chlopie wywal to lacznie z tym bialym kamieniem bo Cie zjedza na tym forum :)

Pozdrawiam
Marek

MarekG

bentonik24, wybacz ale akwarium wygląda okropnie. W takim małym zbiorniczku tak duże "ozdoby" psują efekt. Akwarium jest w fazie dojrzewania. Mało roślin. Ten osad to najprawdopodobniej DOC, skoro wcześniej osadu nie było a teraz się pojawił. Rośliny nie mogą pochłonąć materii organicznej i dlatego się osadza.

Środki zaradcze to:
  • wymiana 30% wody
  • filtracja przez watę z apteki - wymiana co 24h
  • dosadzenie roślin

DavyJones

Frantic Mazowieckie/Elmwood Park
Ja zamiast tego różowego wulkanu dałbym nurka puszczającego bąbelki albo dużego hipcia otwierającego paszczę i wysłał fotki na konkurs.

Frantic
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Mazowieckie/Elmwood Park

tab
Ja myślę,że zaczeła się erupcja wulkanu i stąd ten czarny osad :D
A tak na poważnie to wywal te śmieci i zastosuj się do tego co pisali poprzednicy.

tab
Ranga: Poznaje temat

matu Gdańsk
Mam ten sam problem, proszę o pomoc!!!

matu
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Gdańsk

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
matu napisał(a):Mam ten sam problem, proszę o pomoc!!!

Znaczy erupcja wulkanu?

DavyJones

wrzuc nurka do napowietrzania i chlopak zajmie sie osadem ;-))))))))

pankratov
Ranga: Początkujący

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

Zdjęcie WhatsApp 2025-11-22 o 16.16.06_1d08fd48.jpg

Osad na roślinach

Kuba47 w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2807
Dzień dobry. Mam od 3 tygodni nowy zbiornik. Od kilku dni pojawiły się u mnie glony nitkowe oraz dziwny nalot na roślinach. Osad jest koloru szarawego. Gównie osadza się na liściach roślin. Większe sk...
IMG_0554.jpeg

POMOCY! Mam problem z roslina

akwagucio w Rośliny · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3807
Wracam po 11 latach do akwartstyki i zakupiłem dzisiaj roślinę w ciemno bez nazwy i z dziwnym nalotem. Proszę o pomoc w wyjaśnieniu co to za roślina i czarne kropki na liściach. Pozdrawiam
DSC_0379.JPG

200l - start i potrzebuję waszej pomocy

adamon w Akwaria · Odpowiedzi: 67 · Wyświetlenia: 31978
Witam wszystkich, cztery lata temu zlikwidowałem 450l z paletami - zdjęcia poniżej, jak widać rośliny tylko w doniczkach. Jednak cały czas ciągnie mnie w stronę wody i zbieram się do założenia roślinn...
20250203_185807.jpg

Hallo hallo pomocy z echindorusami

maciek retel w Rośliny · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4539
Witam tak jak w temacie od zakupu tych echindorusów minęło już 3 miesiące wypuszczone są młode liście tak jak widać na zdjęciach. Ostatnio przestały mi rosnąć stoją w miejscu przy ostatniej podmiance ...
20240826_184202.jpg

Zielenice - pył na szybach

Qwasir w Glony · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 9949
Witajcie, od majówki walczę z pyłem na szybach i doszedłem do momentu, w którym sam nie potrafię już tego opanować i zwalczyć. Sytuacja wygląda następująco. 2 akwaria, 64l i 200l. Małe na podłożu akt...
image.jpg

Czarny nalot na roślinach

Robert1984 w Rośliny · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3935
Witam, czy ktoś może zdiagnozować gdzie leży mój problem? 1 problem to czarne plamy na większości liści 2. Problem to Vallisneria robi się brązowo-czerwona Moje parametry: -baniak 180L -światło led...
IMG_2394.JPG

Glon lub inny osad do zidentyfikowania.

Teria_ w Glony · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 5470
Witam, jestem początkujący i niestety mam takie problemy: Na liściach Hygrophila corymbosa i na jednym Anubiasie pojawił się "kryształkowy lub piaskowy" nalot na liściach, oraz przeniósł się...
IMG_20230408_194048.jpg

Brązowy osad na roślinach

dodo2456 w Glony · Odpowiedzi: 45 · Wyświetlenia: 49451
Witam piszę bo mam problem z brazowym nalotem na roslinach ktory utrzymuje sie już doś dlugi czas , nie są to okrzemki bo już je miałem i minely wystepuje on glownie na dolnych partiach roslin , poza ...

Silikon czarny czy przezroczysty?

Valeska w Szkło i meble · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2375
Witam, Ostatnio natknęłam się na opinię, że czarny silikon jest mocniejszy/trwalszy od przezroczystego, bo 1) ma inny skład & 2) przezroczysty przepuszcza więcej światła, więc mogą pod niego wros...

Oświetlenia pomocy

Konrad13 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1690
Witam posiadam akwarium 150x60x60 rosline mam pytanie co do lampy Chihiros LED-System Universal WRGB 1500mm Czy wystarczy mi na takie akwarium z srednio wymagających roslin

Statystyki

Ten temat przegląda 427 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 427 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.