Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
Witam Mam problem moje akwarium to 124l 50cm wysokości założone prawie 4 tygodnie temu. pokrywa narazie 2x18w t8 na dnie mam żwirek od 1-3mm Rośliny jakie zasadziłem w zeszły czwartek to: Cryptocoryne parva, Ludwiga rubin, Bacopa monieri, Hygrophila guianensis, Cryptocoryne beckettii, Vallisneria, Rogatek. Parametry wody robione testami kropelkowymi JBL to PH 7,4 NO2 0,2 NO3 1 KH 10kropel GH 10kropel NH4 0,05 FE 0,2 PO4 0,1 Do nawożenia mam tylko Aqa Art Planeta Gainer Classic i Ferro+ Bardzo proszę o pomoc Mój problem polega na tym że rośliny zaczynają mi żółknąć i marnieć. dodam że wczoraj zamówiłem świetlwki 2x24 Philips Aquarelle i Philips 965 t5
-
damian0221
●
- Ranga: Poznaje temat
Ja bym podmienił wodę i nie dawał żadnych nawozów przez pierwsze tygodnie, nic nie piszesz o temperaturze wody i czasie świecenia..
-

Przemo80
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Ruda Śląska
Woda jest podmieniana co tydzień tak z 20-30 litrów
A temperatura wody to 25stopni
-
damian0221
●
- Ranga: Poznaje temat
Powiązane tematy
Witam,
Na wstępie przepraszam, za umieszczenie tego typu pytania w tym miejscu,jednakże jest to jedyne miejsce na Forum w którym mogę założyć Post ( w pozostałych a dokładnie w Pielęgnacje - rośliny ...
Witam,
chciałbym Was podpytać co mogę poprawić w swoim akwarium. Mam je od listopada, wcześniej przez rok miałem małe 25l.
Mam od dłuższego czasu inwazje małych ślimaczków, ustała na jakieś dwa tygod...
Czołem,
w związku z tym, że nad akwarium mam 6 rodzajów filodendronów, które już znacznie się rozrosły :) mam problem z dostaniem się do dna akwarium nie łamiąc kwiatów, jakie polecacie długie nożyczk...
Dwa miesiące temu założyłem akwarium. Nie miał to być roślinniak, ale jakieś rośliny chciałem mieć. I tu zaczęły się problemy.
Akwarium 54l
Światło 10w LED w pokrywie aquael
Filtr fzn 2
Temperatura 2...
Witam, jest to moje pierwsze zapytanie na tym forum, więc jeżeli coś opisuje nie tak to bardzo proszę o poprawienie mnie.
Hoduje Paletki od około 9 lat i ponad dwa lata temu postanowiłem połączyć je ...
Witam
Mam problem z rotalą green która od startu akwarium rosła najszybciej,
mianowicie liscie zaczynają ciemnieć i rozpadają się, najlepiej zobrazuje to zdjęcie sadzonki, która rośnie najbliżej wlotu...
Witam, wczoraj założyłam akwarium 25l, proszę o pomoc związaną z prawidłową pielęgnacją takiego akwarium, żeby nie mieć problemów z glonami. Przeczytałam kilka artykułów na ten temat, jednak nadal mam...
Na sobotę zaplanowałem start nowego akwarium, a jako że brak u mnie wyobraźni na temat tworzenia aranżacji zwracam się z prośba o pomoc w ułożeniu roślin. Rośliny jakie mam w sporych ilościach są wymi...
Cześć,
Pojawiły mi się dziurki w dwóch listkach - załączam zdjęcie.
Czy to brak K ?
Czy testy na K firmy Zoolek podają dobre wyniki ?
Świecę 4 x 39W.
Nawożę EasyLife'em - No3 = 10, Po4 = 0,5 Fe=0,1...
Cześć,
Zwracam się do was z prośbą o kilka wskazówek odnośnie mojego akwarium.
Akwarium zająłem się na początku marca, aktualne akwarium jest 3 tygodnie po restarcie. Restart spowodowany zmianą aranż...
|