Roślinki nie rosną, bąblują dopiero 2h przed wyłączeniem św. - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Roślinki nie rosną, bąblują dopiero 2h przed wyłączeniem św.

Liczba wyświetleń: 1940·Odpowiedzi: 9
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam,

Akwa 300L, CO2 z butli + dyfuzor ceramiczny 50mm Japan, świetłowki 4x54W aktualnie 9h dziennie, podłoże AA Substrate II+, nawożenie sole + PG Classic, filtracja 24h/d Eheim 2228, skimmer Eheim zbiera z wody bakterie i sprzyja przepływowi wody.

CO2 włącza się o 5 rano, światło 9-18sta.
Rośliny:
Hygrophila Polysperma 20szt
Potamogeton malainus 10szt
Ceratoptyllum Demersum 10szt
Heteranthera 10szt
Ludwigia R. 10szt
Rotala indica 10szt
Rotala green 15szt
Postmogeton erectus 5szt
Hemianthus m. 10szt

Akwarium powstało 5tyg temu, startowałem wedle instrukcji, czyli nawoziłem potasem i CO2 od początku, minęły 4tygodnie. Po drugim wprowadziłem PG Classic - w ulotce jest 1ml na 4L podmienianiej wody, ja psikam codziennie 5 psiknięć. Od tygodnia dozuję już sole K, Mg, N, PO4 wedle kalkulatora z tego forum. Nawozy dozuję 10min po włączeniu światła. Mam gotowe PG Ferro ale narazie nie dodaję codziennie - dodałem może kilka razy.

Rośliny stoją w miejscu: Heteranthera, Pogostemon Erectus i Ludwigia Repens mają 2cm !! Rotala indica, Hygropila Polysperma, Hemianthus m. stoja od miesiąca na wysokości 10-15cm. Jedyne co się pnie to Rogatek - jakieś 10cm urósł.

PO4 0,5mg/l
NO3 10mg/l

Woda z kranówki.

Glonów generalnie nie mam, tylko pył na szybach raz w tygodniu zbieram. Jeśli chodzi o rodzaj tego glona to jest ślisgi i zielony. Wczoraj skrobałem szyby, wymieniłem 50% wody, ogólnie od startu nie wymieniałem wcale, dopiero wczoraj - dozuję wszystkie nawozy więc powinno być już ok ale nie rosną. Jak dla mnie ten pył to nic dziwnego - skoro masa roślinna jeszcze niewielka i rośliny nie chcą rosnąć to korzystają glony.

Zauważyłem też, że rośliny nie bąblują przez cały dzień, ledwo co bąblują dopiero na jakieś 2h przed wyłączeniem światła a nawozy podaję rano, więc o co chodzi?

Kupiłem też tabletki Ferka stemma i dałem pod Ludwigię Repens i Hemianthusa ale nic to nie zmieniło.

forumowicz42
Ranga: Początkujący

mprusek Kraków
Moim zdaniem wszystko jest ok, akwarium jest jeszcze dosyć świeże i brak przyrostów roślin nie jest czymś dziwnym zwłaszcza że stosujesz pełne nawożenie dopiero od tygodnia. Bąblowanie 2h przed końcem świecenia jest normalne i wbrew powszechnej opinii intensywne bąblowanie roślin źle wpływa na ich kondycję. Nie kombinuj przy akwarium i daj trochę czasu, jeden kubełek na taki zbiornik to trochę mało i może zająć trochę czasu zanim akwarium się ustabilizuje i ruszą rośliny. Dolewanie żywych bakterii powinno przyśpieszyć proces.

mprusek
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Kraków

Dzieki za odpowiedź. W kuble mam 50% gąbki z watą i 50% ceramiki różnej jakości od Sera. Jeśli chodzi o drugi kubełek, to wystarczyłby jakiś mały np Eheim 2223? Jeśli tak czym miałbym go obsadzić i czemu potrzebuję dwa - chodzi o filtrację czy przepływ wody? Jeśli o przepływ to się zastanawiałem nad cyrkulatorem [url]http://sklep.roslinyakwariowe.pl/search?st_search[search]=cyrkulator&st_search[and_search]=1&st_search[detail]=[/url], niekoniecznie filtrem. Widzę że woda delikatnie przepływa po całej długości akwarium z prawej do lewej. Roślinki się delikatnie kołyszą.

forumowicz42

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
konowalczyk Poznań
Witam!
Piszesz,że dozujesz C02 dwie godziny przed zapalenie itp.Czy jesteś pewien,że masz właściwy poziom CO2?
Moim zdaniem niezbędny w akwarium roślinnym jest test stały CO2. Jeśli jest to należy zmierzyć poziom CO2 przed zapaleniem światła i następnie tuż po zgaszeniu.Nie możne być sytuacji ,że przy tak silnym oświetleniu występuję brak CO2 w trakcie (dnia w akwarium).
Może spróbujesz dawkować gaz 24/24.Jest to dobre rozwiązanie,które spowoduje większą stabilizację.

konowalczyk
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Poznań

Ok, to żaden problem, przestawiłem na 24h.

forumowicz42

mprusek Kraków
Chodzi o małą filtrację biologiczną. Roślinki u ciebie jeszcze nie wystartowały bo nie zachodzi pełen cykl azotowy. Poszukaj kubełka o jak największej pojemności, przepływ nie jest tutaj bardzo ważny ale myślę że nie zaszkodzi. Wypełnij ten kubełek w większości ceramiką lub innym wkładem biologicznym i daj tylko jakiś mały porowaty kawałek gąbki jako prefiltr. Jak masz połowę tego 2228 wypełnione gąbkami to filtracji mechanicznej jest nawet za dużo, nowe eheimy mają jakieś 10-15% wkładów mechanicznych i reszta biologicznych. Jak dodasz jeszcze jeden kubełek tylko biologiczny to myślę że nie musisz tego zmieniać.

mprusek

Ok, tylko ja w akwarium mam tylko 10 krewetek i kilka neonków, nie przepadam w ogóle za rybkami, w związku z tym nie ma ich odchodów i nie karmię ich. Czyli z tego co rozumiem u mnie nie ma standardowego cyklu azotowego NH4 -> NO2 -> NO3, dozuję azot bezpośrednio z soli KNO3, którego roślinki mogą mieć tyle ile im wleję. Dlaczego więc niepełny cykl azotowy blokuje mi wzrost roślin, skoro wlewam KNO3?

forumowicz42

mprusek Kraków
Duże stężenia amoniaku i no2 nie są naturalne dla roślin. Gdyby w powietrzu było ponad 4x tyle tlenu ile jest normalnie to też byś się dobrze nie czuł ;)

mprusek

Cześć,
u mnie rośliny dobrze rosną a nie bąblują, więc podczas fotosyntezy nie koniecznie musi być widoczne gołym okiem bąblowanie. W naturalnych zbiornikach na roślinach wodnych też nigdy nie zaobserwowałem wydzielania się tlenu w postaci bąbli.
Pozdrawiam

Angry Birds
Ranga: Poznaje temat

Moje też nie bąblują a rosną bez problemu:) więc to nie powód do zmartwień:)

Megabeth91

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

1689079424509.jpg

Jak szybko rosną Bucephalandry

TenOdTego w Rośliny · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2628
Na zdjęciach są te same roślinki. Od pierwszego do drugiego zdjęcia minęło 11 miesięcy. Czy wszystkie Bucephalandry rosną tak powoli czy moje jakieś podejrzane są? Może źle je naworze, że tak wolno ro...

Nowy filtr i obawy przed wymianą.

miszelhdr w Filtracja · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 1499
Witam wszystkich ! Posiadam akwarium 240L, typowy roślinniak na substracie i delikatnym co2. Obsada gupiki, kirysy, neony. Od 10 lat używam jako biologa eheima classic 2217 przez którego trafia mn...

Ebook „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek”

TenOdTego w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1777
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?

Tych konkursów z nami już nie ma...

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1289
Tych konkursów z nami już nie ma.: IIAC, AGA, EAPLC... szkoda, budziły swego czasu wiele emocji...chyba czas rozruszać towarzystwo i podziałać z czymś na lokalnym podwórku ;)

Mój filtr ro nie robi wody RO, czy to zesputa membrana?

Sebosska w Nawożenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 16035
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...

Co jest nie tak?

Łoś w Rośliny · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 6273
Witam Pisałem w innym dziale o moim akwarium i oświetleniu. Okazało się tak że mam 2x30 watt led tuby aquastel(plant i power) oraz mam 46 watt belke Fluval Plant 3.0 które ponoć daje około 3000 lumen...

Małe.glonojady nie wychodzą.

jaztorunia w Zwierzęta · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 5268
Witam. Pierwszym raz mam narybek glonojada. Wykluły się po 5 dniach, narybek jest teraz cały czas w jaskini glonojad zrobił ja w skalę dragon Stone. Jaskinia jest dość ciasna jak glonojad do niej wejd...

Aquael D&N nie świecą białe diody

Badman w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3168
Tuba Aquael D&N 14W nie zapala białego światła, diody niebieskie świecą się. Kabel zasilający był "luźny", tzn. jak pokręciłem to cały pasek z diodami i scalakami w szkle także się okręc...

Hygrophila Corymbosa - nie rośnie

Arturrro w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2380
Czołem. Niby to niewielki „problem”, ale zastanawiam się, dlaczego Hygrophila corymbosa nie chce u mnie rosnąć? Nic się z nią złego nie dzieje, a w zasadzie NIC się nie dzieje. Nie rośnie, nie gnije, ...

Żółw nie może nurkować

Kacper183 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2426
Witam Mam żółwia chińskiego i dzisiaj przeniosłem go ze starego akwarium do nowego 200l. Problem w tym, że w poprzednim akwarium żółw normalnie nurkował a w tym nie może. Nie wiem czy to wina akwariu...

Statystyki

Ten temat przegląda 346 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570984
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36930

•  Najnowszy użytkownik: rafał_witecki

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 345 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.