Witam, wiem, że to banalne pytanie i zupełnie podstawowe no ale głupi jestem i nie wiem ;P Woda z filtra odwróconej osmozy zawiera szczątkowe ilośći wapna i magnezu. Co z potasem, azotem, fosforem i żelazem [czy wyłapuje również związki tych pierwiastków]? Chodzi mi przede wszystkim o żelazo - w kranie według sanepidu mam go przyjemnie dużo, po przejściu przez filtr żelazo również jest wyłapywane? Tj. woda z filtra wymaga dodatkowej suplementacji żelazem? Dziękuję za info
Woda po przejściu przez filtr praktycznie jest wyjałowiona czyli pozbawiona wszelkich pierwiastków więc trzeba ją mineralizować a fakt że Twoja kranówka jest zażelaziona nie świadczy o tym że to żelazo występuje w formie przyswajalnej przez rośliny.
Woda po przejściu przez RO nie jest całkowicie wyjałowiona. Filtr RO przepuszcza pewną ilość cząsteczek innych niż woda, ile to zależy od jakości filtra oraz wielkości cząsteczek. Ocenia się, że przeciętnie sprawność wynosi 90-95%. Spotkałem się z opinią, że w przypadku NO3 to nawet tylko 80%.
mateusz gawroński w Nawożenie· Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 6155
Witam chciałbym przejść z wody Ro do wody kranowej czy takie parametry odpowiadały by roślina ma być to HT
Dodam ze kiedyś lalem ta wodę i był wysyp zielenic na szybach i kamieniach jeżeliby się nadaw...
Sebosska w Nawożenie· Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 16130
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...
slaw1313 w Nawożenie· Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 5137
Witam serdecznie. Proszę o pomoc na tym forum po raz pierwszy chociaż czytam i korzystam z porad od kilkunastu lat. Miałem przerwę w akwarystyce ok 10 lat w tym czasie nastąpił postęp i praktycznie uc...
Anonim 59529 w Nawożenie· Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 6784
Witam
Posiadam roślinne akwarium 112 litrów. Rośliny to lotosy, cryptokoryny, anubiasy, dzisiaj przyjdzie żabienica i jeszcze jakaś roślina. Posiadam filtr ro. W kranie mam wode o Gh jakieś 12 i Kh j...
szkot w Nawożenie· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1575
Dzień dobry,
Jakiś czas temu zakupiłem wyżej wymieniony test do bezpośredniego pomiaru co2. Nieważne czy mierze wodę z akwarium LT, wodę kranową, wodę przegotowaną, dopiero po wlaniu wielu kropel mi...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 533 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej