Odpadanie listków - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Odpadanie listków

Liczba wyświetleń: 1898·Odpowiedzi: 9
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok

14 sty 2014, 22:22 Odpadanie listków  (#1)  

Witam. 4 dni temu założyłem akwarium na ADA Amazonia, od 1 dnia leje potas firmy Pl**ta Ga***er i podaje CO2 z bimbrowni. Światło jest 0.88/l (świece 6h dziennie) parametrów wody niestety nie znam bo nie mam testów... (Zakupie ale nie teraz).
Kiedy dziś po przyjedzie ujrzałem akwarium okazało się, że od jednej z roślinek zaczęły odpadać liście... Inne mają się chyba dobrze chociaż wydaje mi się, że u innej także zaraz zaczną odpadać listki (z niej poleciały dopiero 2-3 listki no ale lepiej napisze też o tym :D) Mam zakupione Makro green, ferro, carbo, mikro już 2 tydzień nie przychodzi więc myślę, że dziś/jutro powinno być (wszystko firmy PG).

Wiecie czym może być spowodowane gubienie liści? Przesadziłem z potasem/co2/ilością światła?

jasrybka1
Ranga: Początkujący

OjGeN Gliwice

14 sty 2014, 22:40 Re: Odpadanie listków  (#2)  

Jaka to roślina. Na pewno nie lej jeszcze nawozów, zostań tylko przy potasie. A co do świecenia to bym świecił 8h

OjGeN
Ranga: Znający temat

Miasto: Gliwice

weder Gdynia

14 sty 2014, 22:51 Re: Odpadanie listków  (#3)  

Wiesz co Ci jest potrzebne odpowiedz jest prosta.-Jasnowidz.

Mam akwarium i z jakiejś tam roślinki odpadają mi liście 8)

Napisz chociaż co to za roślina,wklej fotę,to może ktoś Ci coś podpowie.

weder
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Gdynia

Wspieram stronę kontem Premium

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Filipesku Gdansk

14 sty 2014, 23:25 Re: Odpadanie listków  (#4)  

weder napisał(a):Wiesz co Ci jest potrzebne odpowiedz jest prosta.-Jasnowidz.

Mam akwarium i z jakiejś tam roślinki odpadają mi liście 8)

Napisz chociaż co to za roślina,wklej fotę,to może ktoś Ci coś podpowie.

Czesc Weder:-) I tu cie mam kolego.Tu mozna pomoc bo jezeli akwa jest zalozone co dopiero 4dni temu to moze lodyga zostala uszkodzona albo juz byla nadlamana a nie zauwazona poprostu robi sie zolta I odpada bo nie chce mi sie wierzyc ze zaledwie po 4 dniach lisc pada a nie listek.Widocznie nie dopatrzenie w trakcie sadzenia I przegladu roslin!!!!!!!Co do kwesti nawozow oraz takiego swiecenia postaralbym sie ograniczyc lanie do zera I swiecic jak narazie powoli.1 tydz. 6godz. 2 tydz. 8 godz. I przygladac sie roslinom.Podloze musi sie unormowac I przy podawaniu NAWOZOW tak wczesnje narobisz sie GLONOW!!!!!!!!!!! Daj Sobie czas I poczekaj ze wszystkim I nie zapominaj o podmianach wody jezeli jest to zbiornik tylko Roslinny I obsadzony gesto.Pozdrawiam
Weder a ty kolego postaraj sie ograniczyc swoja agresje!!! To w niczym nie pomaga:-)))

Filipesku
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Gdansk

weder Gdynia

14 sty 2014, 23:41 Re: Odpadanie listków  (#5)  

Powinieneś zostać lekarzem. Bez wyników i z taką zaradczością byłbyś dobry.

Czytałem te Twoje porady ( Co sądzicie o mocowaniu ołowiu do roślin łodygowych podczas sadzenia)
Tym utwierdziłem się w temacie co do Twojej wiedzy akwarystycznej.

Ołów w akwarium dobre.

A co do agresji gdzie Ty ją widzisz zareagowałem tylko na niewłaściwe sformułowanie i podejście do tematu przez autora.

Ps.Nie jestem Twoim kolegą to raz a dwa to pokaż swój zbiornik ekspercie od akwarystyki.

weder

Filipesku Gdansk

15 sty 2014, 20:01 Re: Odpadanie listków  (#6)  

weder napisał(a):Powinieneś zostać lekarzem. Bez wyników i z taką zaradczością byłbyś dobry.

Czytałem te Twoje porady ( Co sądzicie o mocowaniu ołowiu do roślin łodygowych podczas sadzenia)

Ołów w akwarium dobre.

A co do agresji gdzie Ty ją widzisz zareagowałem tylko na niewłaściwe sformułowanie i podejście do tematu przez autora.

Ps.Nie jestem Twoim kolegą to raz a dwa to pokaż swój zbiornik ekspercie od akwarystyki.

Filipesku

Filipesku Gdansk

15 sty 2014, 20:14 Re: Odpadanie listków  (#7)  

weder napisał(a):Powinieneś zostać lekarzem. Bez wyników i z taką zaradczością byłbyś dobry.

Ołów w akwarium dobre.

Mala korekta - Cyna.Reszte mozesz zobaczyc na moim profilu szerloku:-) jezeli nie kolego a agresje masz wrodzona bo atakujesz jak zwariowany a forum ma byc przyjemne a nie takie nadete co do twoich wypowiedzi.Ludzie maja wiedze I zbieraja ja cale zycie a nie staraja sie byc alfa I omega we wszystkim.Wiesz wszystko lepiej I niech tak pozostanie ale moja przygoda z akwa trwa juz 27 lat I stare metody dzialaja do dzis!!!!!!!! Szanuje ze chociaz dajesz dobre rady na tym portalu ale nigdy nie zgodze sie z tym w jakim sposob to robisz I dajmy juz spokoj.Ty z Gdyni a ja urodzony w gdansku ale zyje gdzie indziej.Ja jestem fanatykiem paletek I duzych baniakow a ty roslin I malych zbiornikow I basta.Koniec z tym glupim pstrykaniem sobie w nos.Okey? Lepiej wymieniajmy sie wiedza.....

Filipesku

weder Gdynia

15 sty 2014, 22:58 Re: Odpadanie listków  (#8)  

Moja ostatnia wypowiedz w tym temacie.

Czytać potrafię i nie widać tu słowa cyna.A co do cyny to też świadczy o twojej znajomości chemii jeśli umieszczasz ją w zbiorniku.

Twoja wypowiedz napisana 4 dni temu.

Czesc.Zastanawiam sie czasem jakie posiadacie sposoby na sadzenie lodygowcow bo jak to one maja czasem sklonnosci do wylazenian z dna przy rybach wiekszych jak neony-sprecyzujmy to- przy diskusach? Ja po latach zauwarzylem ze pomocne noga byc cienkie paski olowiu (naprawde cienkie) na koncach lodygi I pozostawione w poziomej pozycji do rosliny.Wieksza powieszchnia chwytajaca w podlozu.Co wy na to?

Jak na 27 lat styczności z akwarystyką to zbiornik nie powala wręcz daje do myślenia.
Po 40 latach może będziesz miał holendra ale patrząc na obecny poziom to powątpiewam.
Trzeba przyznać,że ryby masz piękne.

W pisowni polskiej są znaki (ą,ę,ł,ż,ć) Twoje posty czyta się jakby pisał je analfabeta. To dziwne bo nawet nie starasz się nic z tym robić . A przecież błędy są samoczynnie podkreślane na czerwono.

weder

AdamW Gdynia

15 sty 2014, 23:16 Re: Odpadanie listków  (#9)  

4 dni żyje akwarium a liście opadają ? To tylko jedna jest odpowiedź:

http://www.roslinyakwariowe.pl/artykuly/biologia-roslin-wodnych/budowa-roslin-wodnych/404-roliny-emersyjne-a-submersyjne-przejcia-midzy-obiema-formami.html

Filipesku, wyluzuj, to nie była agresja a uwaga i to słuszna, bo aby odpowiedzieć na tak zadane pytanie trzeba znać więcej szczegółów.
Obrazek

AdamW
Ranga: Znający temat

Filipesku Gdansk

15 sty 2014, 23:32 Re: Odpadanie listków  (#10)  

I nie mozna bylo tak odrazu? Adam dzieki za urwanie glupiej dyskusji.Pozdrawiam serdecznie:-)

Filipesku

Powrót do Nawożenie

Statystyki

Ten temat przegląda 1031 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571005
 •  Liczba wątków: 48807
 •  Użytkownicy: 36935

•  Najnowszy użytkownik: marcin stuglik

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1031 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.