Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam. 4 dni temu założyłem akwarium na ADA Amazonia, od 1 dnia leje potas firmy Pl**ta Ga***er i podaje CO2 z bimbrowni. Światło jest 0.88/l (świece 6h dziennie) parametrów wody niestety nie znam bo nie mam testów... (Zakupie ale nie teraz). Kiedy dziś po przyjedzie ujrzałem akwarium okazało się, że od jednej z roślinek zaczęły odpadać liście... Inne mają się chyba dobrze chociaż wydaje mi się, że u innej także zaraz zaczną odpadać listki (z niej poleciały dopiero 2-3 listki no ale lepiej napisze też o tym  ) Mam zakupione Makro green, ferro, carbo, mikro już 2 tydzień nie przychodzi więc myślę, że dziś/jutro powinno być (wszystko firmy PG). Wiecie czym może być spowodowane gubienie liści? Przesadziłem z potasem/co2/ilością światła?
-
jasrybka1
●
- Ranga: Początkujący
Jaka to roślina. Na pewno nie lej jeszcze nawozów, zostań tylko przy potasie. A co do świecenia to bym świecił 8h
-

OjGeN
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Gliwice
Wiesz co Ci jest potrzebne odpowiedz jest prosta.-Jasnowidz. Mam akwarium i z jakiejś tam roślinki odpadają mi liście  Napisz chociaż co to za roślina,wklej fotę,to może ktoś Ci coś podpowie.
-

weder
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdynia
- Wspieram stronę kontem Premium
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
weder napisał(a):Wiesz co Ci jest potrzebne odpowiedz jest prosta.-Jasnowidz. Mam akwarium i z jakiejś tam roślinki odpadają mi liście  Napisz chociaż co to za roślina,wklej fotę,to może ktoś Ci coś podpowie.
Czesc Weder:-) I tu cie mam kolego.Tu mozna pomoc bo jezeli akwa jest zalozone co dopiero 4dni temu to moze lodyga zostala uszkodzona albo juz byla nadlamana a nie zauwazona poprostu robi sie zolta I odpada bo nie chce mi sie wierzyc ze zaledwie po 4 dniach lisc pada a nie listek.Widocznie nie dopatrzenie w trakcie sadzenia I przegladu roslin!!!!!!!Co do kwesti nawozow oraz takiego swiecenia postaralbym sie ograniczyc lanie do zera I swiecic jak narazie powoli.1 tydz. 6godz. 2 tydz. 8 godz. I przygladac sie roslinom.Podloze musi sie unormowac I przy podawaniu NAWOZOW tak wczesnje narobisz sie GLONOW!!!!!!!!!!! Daj Sobie czas I poczekaj ze wszystkim I nie zapominaj o podmianach wody jezeli jest to zbiornik tylko Roslinny I obsadzony gesto.Pozdrawiam Weder a ty kolego postaraj sie ograniczyc swoja agresje!!! To w niczym nie pomaga:-)))
-
Filipesku
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Gdansk
Powinieneś zostać lekarzem. Bez wyników i z taką zaradczością byłbyś dobry.
Czytałem te Twoje porady ( Co sądzicie o mocowaniu ołowiu do roślin łodygowych podczas sadzenia) Tym utwierdziłem się w temacie co do Twojej wiedzy akwarystycznej.
Ołów w akwarium dobre.
A co do agresji gdzie Ty ją widzisz zareagowałem tylko na niewłaściwe sformułowanie i podejście do tematu przez autora.
Ps.Nie jestem Twoim kolegą to raz a dwa to pokaż swój zbiornik ekspercie od akwarystyki.
-

weder
●
weder napisał(a):Powinieneś zostać lekarzem. Bez wyników i z taką zaradczością byłbyś dobry.
Czytałem te Twoje porady ( Co sądzicie o mocowaniu ołowiu do roślin łodygowych podczas sadzenia) Tym utwierdziłem się w temacie co do Twojej wiedzy akwarystycznej.
Ołów w akwarium dobre.
A co do agresji gdzie Ty ją widzisz zareagowałem tylko na niewłaściwe sformułowanie i podejście do tematu przez autora.
Ps.Nie jestem Twoim kolegą to raz a dwa to pokaż swój zbiornik ekspercie od akwarystyki.
-
Filipesku
●
weder napisał(a):Powinieneś zostać lekarzem. Bez wyników i z taką zaradczością byłbyś dobry.
Ołów w akwarium dobre.
Mala korekta - Cyna.Reszte mozesz zobaczyc na moim profilu szerloku:-) jezeli nie kolego a agresje masz wrodzona bo atakujesz jak zwariowany a forum ma byc przyjemne a nie takie nadete co do twoich wypowiedzi.Ludzie maja wiedze I zbieraja ja cale zycie a nie staraja sie byc alfa I omega we wszystkim.Wiesz wszystko lepiej I niech tak pozostanie ale moja przygoda z akwa trwa juz 27 lat I stare metody dzialaja do dzis!!!!!!!! Szanuje ze chociaz dajesz dobre rady na tym portalu ale nigdy nie zgodze sie z tym w jakim sposob to robisz I dajmy juz spokoj.Ty z Gdyni a ja urodzony w gdansku ale zyje gdzie indziej.Ja jestem fanatykiem paletek I duzych baniakow a ty roslin I malych zbiornikow I basta.Koniec z tym glupim pstrykaniem sobie w nos.Okey? Lepiej wymieniajmy sie wiedza.....
-
Filipesku
●
Moja ostatnia wypowiedz w tym temacie.
Czytać potrafię i nie widać tu słowa cyna.A co do cyny to też świadczy o twojej znajomości chemii jeśli umieszczasz ją w zbiorniku.
Twoja wypowiedz napisana 4 dni temu.
Czesc.Zastanawiam sie czasem jakie posiadacie sposoby na sadzenie lodygowcow bo jak to one maja czasem sklonnosci do wylazenian z dna przy rybach wiekszych jak neony-sprecyzujmy to- przy diskusach? Ja po latach zauwarzylem ze pomocne noga byc cienkie paski olowiu (naprawde cienkie) na koncach lodygi I pozostawione w poziomej pozycji do rosliny.Wieksza powieszchnia chwytajaca w podlozu.Co wy na to?
Jak na 27 lat styczności z akwarystyką to zbiornik nie powala wręcz daje do myślenia. Po 40 latach może będziesz miał holendra ale patrząc na obecny poziom to powątpiewam. Trzeba przyznać,że ryby masz piękne.
W pisowni polskiej są znaki (ą,ę,ł,ż,ć) Twoje posty czyta się jakby pisał je analfabeta. To dziwne bo nawet nie starasz się nic z tym robić . A przecież błędy są samoczynnie podkreślane na czerwono.
-

weder
●
I nie mozna bylo tak odrazu? Adam dzieki za urwanie glupiej dyskusji.Pozdrawiam serdecznie:-)
-
Filipesku
●
|
|