Lampka do kostki Aquael - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Lampka do kostki Aquael

Liczba wyświetleń: 1682·Odpowiedzi: 7
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Zaloguj się, aby zmienić widok
uszy Gdańsk

14 sty 2014, 20:01 Lampka do kostki Aquael  (#1)  

Witajcie.

Wiem, że było, bo sam o tym kiedyś czytałem, tylko teraz nie mogę znaleźć...

W kostce córki padła 11W lampka ze świetlówką Aquael - taka podłużna. Padła po może 3 miesiącach użytkowania nowego shripm-set'a.

Pojechałem i kupiłem nową - o zgrozo - ponad 1/4 ceny całego zestawu. Przełknąłem tę zniewagę, bo przecież dziecko mi płacze, że nie może swoich kreweci oglądać, ale w sklepie była jeszcze identycznie wyglądająca z zewnątrz lampka oparta na LED. Z pewnością nie są to Power LEDy (choć może się mylę), ale chciałem zapytać, czy jest sens to kupować. Pytam na przyszłość, gdyby za kolejnych kilka miesięcy miała dokonać żywota ta dzisiaj zakupiona.
Światło z tych LEDów będzie na tyle wydajne co świetlówka 11W? Na opakowaniu napisane (5W = 20W). Zbliżone to do prawdy czy propaganda marketingowa?

uszy
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Gdańsk

mprusek Kraków

14 sty 2014, 20:17 Re: Lampka do kostki Aquael  (#2)  

Nie powiedział bym żeby ta lampka świeciła jak świetlówka 20w ale myślę że świeci na poziomie tej 11w. Tutaj masz filmik http://www.youtube.com/watch?v=Exh1GZSDVkg.

mprusek
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Kraków

QUQI Śląsk

14 sty 2014, 20:29 Re: Lampka do kostki Aquael  (#3)  

Jak padła po 3 miesiacach to może wymienili by Ci ją w ramach gwarancji.

QUQI
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Śląsk

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
uszy Gdańsk

14 sty 2014, 20:34 Re: Lampka do kostki Aquael  (#4)  

Dziękuję.
Na przyszłość kupię zatem pewnie tę LEDową. Powinna być trwalsza od wersji świetlówkowej. Oszczędność energii pomijalna (rozważając zagadnienie w Watt-ach), choć z drugiej strony patrząc - ponad 50% ;-)

uszy

kamil_waw Warszawa/Błonie

14 sty 2014, 20:37 Re: Lampka do kostki Aquael  (#5)  

Mi lampka padła po około 9 miesiącach.Ale jeśli chodzi o wymianę w ramach gwarancji to nie ma z nimi żadnego problemu.Ja jestem z Warszawy i sam sobie do nich pojechałem.Ale jak nie jesteś z Warszawy to możesz im wysłać popsuty moduł razem z dowodem zakupu a oni ci odeślą nowy moduł na ich koszt.Jeśli chodzi o serwis Aquael to jest bardzo dobry i bezproblemowy.

kamil_waw

Miasto: Warszawa/Błonie

uszy Gdańsk

14 sty 2014, 20:38 Re: Lampka do kostki Aquael  (#6)  

QUQI napisał(a):Jak padła po 3 miesiacach to może wymienili by Ci ją w ramach gwarancji.

Myślisz? Nie pomyślałem o tym nawet. Warunków gwarancji oczywiście nie czytałem, ale przypuszczam, że takie elementy jak świetlówka nie są nią objęte. Poczytam jeszcze.

kamil_waw napisał(a):Jeśli chodzi o serwis Aquael to jest bardzo dobry i bezproblemowy.

A to ci niespodzianka. Dzięki!

uszy

QUQI Śląsk

14 sty 2014, 20:46 Re: Lampka do kostki Aquael  (#7)  

Zawsze możesz sie dowiedziec co z ta gwarancja i wysłac zepsutą lampkę, bedziesz miał 1 na zapas albo do nowej kostki.

QUQI
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Śląsk

marc-79 Kępnica / Nysa

14 sty 2014, 22:32 Re: Lampka do kostki Aquael  (#8)  

uszy napisał(a):
QUQI napisał(a):Jak padła po 3 miesiacach to może wymienili by Ci ją w ramach gwarancji.

Myślisz? Nie pomyślałem o tym nawet. Warunków gwarancji oczywiście nie czytałem, ale przypuszczam, że takie elementy jak świetlówka nie są nią objęte. Poczytam jeszcze.

kamil_waw napisał(a):Jeśli chodzi o serwis Aquael to jest bardzo dobry i bezproblemowy.

A to ci niespodzianka. Dzięki!

Bez problemu Ci wymienią. Mi wymienili w listopadzie 2013 a teraz w styczniu 2014 kończyła się gwarancja. Także przepalił się moduł.
Tak więc wysyłaj do Aquaela.

marc-79
Ranga: Początkujący

Miasto: Kępnica / Nysa

Powrót do Oświetlenie

Powiązane tematy

Aquael Leddy Slim BT - inteligentne belki LED z WRGB i UV-A

Piotr Baszucki w Oświetlenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1510
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/aquael-leddy-slim-bt-inteligentne-belki-led-z-wrgb-i-uv-a_1_intro.jpg Nowa generacja kultowych belek Aquaela. Aquael zaprezentował nową linię oświ...

Aquael SELVA - mini terrarium ze sterowanym oświetleniem WRGB

Piotr Baszucki · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/aquael-selva-mini-terrarium-ze-sterowanym-oswietleniem-wrgb_1_intro.jpg Polski producent rozszerza ofertę o terrarystykę. Marka Aquael wprowadziła...
129611 Ultra Slim 60_13.jpg

Lampy AquaEl Ultra Slim - nowość

Piotr Baszucki w Oświetlenie · Odpowiedzi: 34 · Wyświetlenia: 25955
129611 Ultra Slim 60_13.jpg Aquael wypuścił kolejną nowość - lampy Ultra Slim, w załączniku udostępniłem Wam instrukcję i fotki. Poniżej opis producenta: UltraSlim Światło jest niezbędnym czynniki...

Oświetlenie do 200l Aquael Optiset - prośba o radę

lukaszsz w Oświetlenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3395
Dzień dobry. Zalałem tydzień temu nowy zbiornik żeby już się kręciło ale muszę zmodyfikować oświetlenie. Na ten moment mam: 1. Aquael LEDDY TUBE 14W SUNNY DAY&NIGHT 1270lm 2. Diversa LED Expert ...

Oświetlenie - Aquael vs Chihiros

arkadiuszsroka3 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3440
Cześć Planuje założyć zbiornik HT, wysokość koło 45cm. Zastanawiam się nad kilkoma lampami. Najpierw był spór pomiędzy Aquael Ultra Slim a Chihiros WRGB ultra slim. Wybrałem Chihiros ale potem ...

Belka LED DIY do kostki 50x50x50

pin54 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 7038
Cześć W końcu zdecydowałem się za to zabrać, ale potrzebuję trochę pomocy, bo prąd to dla mnie czarna magia. Ale właśnie po to ten projekt, żeby nadrabiać braki. Teorię czytam, ale dużo tego na start,...

Oświetlenie do kostki 40x40x40

tomas w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3271
Witam wszystkich, Proszę o poradę w kwestii doboru oświetlenia do kostki 40x40x40. Akwarium będzie prowadzone na podłożu aktywnym + co2 , rośliny średnio wymagające i wymagające. Na tą chwilę zasta...

Aquael D&N nie świecą białe diody

Badman w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3163
Tuba Aquael D&N 14W nie zapala białego światła, diody niebieskie świecą się. Kabel zasilający był "luźny", tzn. jak pokręciłem to cały pasek z diodami i scalakami w szkle także się okręc...

Sinkor LED II 10W do kostki 30x30

Janus81 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2876
Cześć, Po długiej walce z glonami, brakiem wzrostu roślin, gnijącymi liścmi przygotowuję się do restartu zbiornika (kostka 30x30x35). Chcę tym razem podejść metodycznie i upewnić się, że podstawy są ...

Wymiana oświetlenia do Kostki 30l

ReD_ w Oświetlenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3094
Witajcie - mam dylemat i może Wy mi pomożecie w doborze wsymiany oświetlenia do kostki poniżej. Obecnie mam Aquaela Leddy Slim 16W Sunny + Plant ale musze kombinowac aby było nad aklwarium bo jest za...

Statystyki

Ten temat przegląda 355 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570958
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 355 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.